FIT for LIVET

Nyt dansk studie: Træning er nøglen til at holde vægten efter vægttabsmedicin

Del

Hidtil har medicinsk vægttabsbehandling med Wegovy og Saxenda været anset som livsvarig. Men et helt nyt dansk studie har vist, at det er muligt at fastholde vægttabet et år efter ophør af vægttabsmedicinen, hvis man også inddrager træning. 

Foto: Gabin Vallet, Unsplash

Sund kost og motion har hele tiden været en del af anbefalingen, da vægttabsmedicin ikke kan stå alene, hvis vægttabet skal opretholdes. Men forsøget understreger nu vigtigheden af motion, især styrketræning og bevaring af muskelmassen, som kan forhindre, at man tager den tabte vægt på igen, især som fedt. 

Om studiet
I det videnskabelige studie, udført af forskere ved Københavns Universitet og Hvidovre Hospital, undersøgte man, hvordan træning og medicin påvirkede vedligeholdelsen af vægttab. Herunder efter et års brug og efterfølgende ophør med GLP-1 vægttabsmedicin. I undersøgelsen gennemførte 109 danskere i alderen 18-65 alle faserne i forløbet. De havde et start-BMI på mellem 32-43. Deltagerne på vægttabsmedicin fik Saxenda fra Novo Nordisk.

Metoden
I den indledende vægttabsfase tabte deltagerne sig i gennemsnit 13,1 kilo efter at have været på en otte-ugers lavkaloriediæt på 800 kalorier om dagen. Derefter blev de tilfældigt inddelt i fire grupper, som i 52 uger skulle vedligeholde vægttabet ved hjælp af træning eller medicin:

  • En fik superviseret træning (højintensivt træningsprogram)

  • En anden fik fedmemedicin (daglig indsprøjtning med Saxenda, Liraglutid 3,0 mg) 

  • En tredje fik fedmemedicin og superviseret træning (højintensivt træningsprogram)

  • En fjerde fik placebo 

Grupperne, som ikke fik superviseret træning (2 timer ugentligt), blev opfordret til at opretholde deres normale fysiske aktivitetsniveau i de 52 uger. 

Medicin alene giver størst vægtøgning
Et år efter afslutningen af forsøget havde gruppen, der fik både fedmemedicin og trænede, opretholdt en lavere vægt end grupperne på fedmemedicin og placebo alene. Samtidig havde samme gruppe bevaret en reduceret kropsfedtprocent i forhold til gruppen, der kun fik medicin og havde en mindsket taljeomkreds sammenlignet med gruppen med placebo og medicin alene.

Gruppen, der kun tog medicin, oplevede en vægtforøgelse, der var 6 kg større end dem, der kun trænede, og 2,5 kg større end dem, der kombinerede medicin med træning.

Men gruppen, der kun tog fedmemedicin alene, tog mere på end de øvrige grupper: Den tog i gennemsnit 6,3 kg fedt på igen efter et år, som var mere end 70% af det fedt, den tidligere havde tabt. 

På baggrund af den nyeste forskning anbefaler eksperterne ikke at stoppe med vægttabsmedicin uden samtidig at have en træningsplan.

Pulsen skal op to timer om ugen
Resultaterne af forsøget viste, at gode træningsvaner under og efter vægttabet har stor betydning. Det vigtige er at få pulsen op. Motionsform og intensitet afhænger af den enkeltes udgangspunkt. For den svært overvægtige, utrænede eller ved helbredsmæssige begrænsninger kan en rask gåtur være tilstrækkelig til at få pulsen op, mens personen i bedre fysisk bedre form kan have brug for konditionstræning i et højere tempo. 

Forsøget viste desuden, at deltagerne, der dyrkede motion, fik en bedre livskvalitet: De oplevede større følelsesmæssig sundhed, mere energi og mindre træthed.


Kilder:
Novo Nordisk, DR, TV2, Berlingske, Københavns Universitet

Links

Om FIT for LIVET

FIT for LIVET er Danmarks største online medicinske vægttabsklinik. Klinikken er stiftet af speciallæge i almen medicin, Jesper Nygart, som er tidligere ejer af Nygart Privathospital fra 1998-2016. 

Jesper har selv kæmpet med overvægt i hele sit voksenliv, indtil han tabte sig med vægttabsmedicin. I dag ønsker han at dele sin erfaring og hjælpe andre med at opnå et varigt vægttab og en bedre livskvalitet.

Følg pressemeddelelser fra FIT for LIVET

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra FIT for LIVET

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye