Kræftens Bekæmpelse

Studie: Kvinder med overvægt bliver ofte ikke screenet for livmoderhalskræft

Del

Overvægtige kvinder har en signifikant højere risiko for at udvikle livmoderhalskræft sammenlignet med normalvægtige. Det kan skyldes at f.eks. stigmatisering afholder overvægtige kvinder fra at blive screenet.

Modelfoto
Modelfoto

Nyt dansk studie fra Kræftens Bekæmpelse Center for Kræftforskning viser, at overvægtige kvinder har en øget risiko for at udvikle livmoderhalskræft sammenlignet med normalvægtige kvinder. Ifølge forskerne bag undersøgelsen kan det skyldes, at kvinder med høj BMI enten ikke bliver screenet, eller at det kan være sværere at tage prøverne korrekt.

For nogle overvægtige kvinder kan tanken om en gynækologisk undersøgelse  være forbundet med skam og ubehag, hvilket kan afholde dem fra at bestille tid til screening. Det fortæller læge Aivara Urbute, der står bag undersøgelsen.

- En anden forklaringe kan være ubevidste fordomme hos sundhedspersonalet. Det kan komme til udtryk ved uopfordrede råd om kropsvægt eller ved at kæde kropsvægten sammen med forskellige helbredsproblemer. Det kan virke som en barriere, når det kommer til at deltage i screening for livmoderhalskræft. Det forklarer Aivara Urbute, der har stået bag undersøgelsen.

En anden forklaring kan være de fysiske rammer hos lægen eller gynækologen, der måske ikke altid er optimale.

- Det kan helt lavpraktisk dreje sig om, at det medicinske udstyr simpelthen er uegnet til større kroppe. Det kan både være det gynækologiske leje og de instrumenter, der bruges ved en gynækologisk undersøgelse. Det kan gøre undersøgelserne smertefulde eller ubehagelige, og det kan gøre at undersøgelsens kvalitet bliver dårligere, forklarer Aivara Urbute.

Forskerne håber, at undersøgelsen kan sætte fokus på screening mod livmoderhalskræft og forebyggelsesstrategien for kvinder, der er overvægtige.

Undersøgelsen er offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Gynecologic Oncology.

Kontakter

Susanne Krüger KjærProfessor, Forskningsgruppeleder, Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning

Tlf:4535257663susanne@CANCER.DK

Links

Om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse er Danmarks største sygdomsbekæmpende forening. Vi arbejder med forskning i kræft, forebyggelse og støtte til patienter og pårørende. Vores mål er, at færre får kræft, at flere overlever kræft - og at flere får et bedre liv med og efter kræft.

Besøg os på Cancer.dk.

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye