Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen

Nye tal på byggesagsområdet: København overholder sagsbehandlingstiderne. Men det kan ikke ses i KL´s tal endnu

Del

KL har netop lagt årets tal på byggesagsområdet ud, der viser, om landets kommuner overholder de aftalte sagsbehandlingstider mellem kommuner og stat. Nye byggesager med servicemål i Københavns Kommune har siden den 1. juli sidste år – i gennemsnit – overholdt de nationale servicemål.

Sol over bygninger og træer i København.
Sol over bygninger og træer i København. Foto: Københavns Kommune

Det slår dog endnu ikke fuldt ud i KL’s statistik for 2023. Det skyldes, at en byggesag først tæller med, når den bliver afsluttet, og de seneste år har forvaltningen afviklet en bunke af ældre sager. Det trækker den gennemsnitlige sagsbehandlingstid op i KL’s opgørelse, så de gode takter vil først kunne aflæses i KL’s statistik næste år.

I sommeren 2023 lykkedes det Teknik- og Miljøforvaltningen at få nedbragt sagsbeholdningen af sager med servicemål til under 500 igangværende sager.

Siden har nye sager med servicemål – i gennemsnit – overholdt de nationale servicemål.

Aktuelt er der under 400 sager i sagsbunken, hvilket er en nedgang på 76 pct. siden juni 2022, hvor sagsbeholdningen bestod af knap 1.600 sager.

Det har krævet knofedt
Teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) siger, at det har krævet knofedt at komme så langt:  

”Det har krævet hårdt arbejde og politisk vilje, men siden 1. juli sidste år har byggesager med servicemål i København overholdt de aftalte tidsfrister mellem kommuner og stat. Det er jeg rigtig glad for, og jeg vil fortsat følge området tæt,” siger hun.

De gode takter på byggesagsområdet i København skyldes, at forvaltningen har iværksat en række initiativer, som har gjort det muligt at nedbringe sagsmængden og sagsbehandlingstiden for byggesager.

Der er bl.a. indført robotter, der kan spare tid i sagsbehandlingen, og så er der etableret fast track af flere sagstyper og straksafklaring af andre.

Der er også blevet oprettet et kontaktcenter, hvor byggeansøgere kan ringe ind og få en status på en aktuel byggesag, og så har forvaltningen styrket dialogen med byggeansøgerne for at minimere fejl i byggeansøgningerne. For i øjeblikket er der sagsforlængende fejl i op til 70 pct. af de byggeansøgninger, forvaltningen modtager.

Herudover har forvaltningen udviklet den digitale løsning ”Min Byggesag,” hvor byggeansøgerne kan følge med i, hvor deres byggesag er i processen. Men den gode udvikling er altså endnu ikke slået helt igennem i KL’s servicemålsstatistik. 

KL’s servicemålsstatistik

Sagsbehandlingstiden for byggesager i Københavns Kommune de seneste fem år:

Sagsbehandlingstid for byggesager med nationale servicemål

Kategori

2019

2020

2021

2022

2023

Simple konstruktioner (40 dage)

88

136

160

189

97

Enfamiliehuse (40 dage)

88

123

163

212

131

Industri- og lagerbygninger (50 dage)

120

66

73

203

188

Etagebyggeri, erhverv (55 dage)

114

157

171

197

124

Etagebyggeri, bolig (60 dage)

65

101

152

161

86

Tabel 1

Fakta

  • Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen indgik i 2015 en aftale om fælles servicemål for sagsbehandlingstiden for byggetilladelser.  
  • KL offentliggør årligt statistikker over kommunernes sagsbehandlingstid.
  • Statistikken viser, at den gennemsnitlige sagsbehandlingstid på byggesagsområdet er faldet i Københavns Kommune. 

null
Graf over sagsbehandlingtid i for byggesager med nationale servicemål. Grafik: Københavns Kommune

Kontakter

Links

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen

Hovedstadsborgmestre: Ny rapport viser, hvad der skal til for at sikre København mod stormflod5.9.2024 06:45:00 CEST | Pressemeddelelse

En netop offentliggjort rapport fra Sund & Bælt viser, hvordan København og nabokommunerne bedst muligt sikrer sig mod en kommende stormflod. Rapporten viser, hvor omfattende værn der skal til, for at byen bliver sikret 100 %. At sikre hovedstaden mod stormflod er ikke billigt. Der er behov for, at vi står sammen og finder på fælles løsninger, lyder det fra fire borgmestre fra de udsatte kystkommuner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye