Kræftens Bekæmpelse

VIA University College er helt røg- og nikotinfri på alle matrikler

Del

Danmarks største professionshøjskole, VIA University College, er blevet helt tobaks- og nikotinfri for både studerende og medarbejdere. Reglerne er et vigtigt signal og en naturlig udvikling, lyder det fra uddannelsesinstitutionen.

- Vi uddanner mange til velfærdsområdet, og hvis man står som underviser over for en klasse og taler om sundhed, så klinger det altså hult, hvis man selv går ud og tager en smøg i pausen, siger Henning Markussen, Chef for Campusliv og planlægning, VIA.
- Vi uddanner mange til velfærdsområdet, og hvis man står som underviser over for en klasse og taler om sundhed, så klinger det altså hult, hvis man selv går ud og tager en smøg i pausen, siger Henning Markussen, Chef for Campusliv og planlægning, VIA. Foto: Unsplash.com

Det er slut med at ryge eller bruge nikotinprodukter på hele VIA University College, som med ca. 19.000 studerende i Midt- og Østjylland er en af landets største uddannelsesinstitutioner.

De studerende møder nu ind til et studiemiljø, hvor man hverken må ryge eller bruge andre produkter med tobak og nikotin i VIA’s bygninger eller på udearealer.

Samtidig er arbejdstiden blevet røg- og nikotinfri for de omkring 2.100 medarbejdere, som hverken må ryge eller bruge produkter med tobak eller nikotin i løbet af arbejdsdagen. Hverken på eller uden for matriklerne

- Det handler både om vores medarbejderes sundhed, og det signal man sender. Vi uddanner mange til velfærdsområdet, og hvis man står som underviser over for en klasse og taler om sundhed, så klinger det altså hult, hvis man selv går ud og tager en smøg i pausen, siger Henning Markussen, Chef for Campusliv og planlægning, VIA.

Kultur uden tobak og nikotin
En af de undervisere, der er omfattet af den nye, røgfri arbejdstid, er Mathilde Beedholm-Ebsen, lektor på Sygeplejerskeuddannelsen i Aarhus.  

- Det handler om signalet og om at få skabt en kultur, hvor tobak og nikotin ikke er en del af hverdagen, hvilket langt de fleste kan forstå, for vi er vant til at færdes i røgfri miljøer, siger Mathilde Beedholm-Ebsen.  

For hende er den røgfri arbejdstid et helt naturligt skridt at tage for at følge udviklingen i resten af samfundet.

Undervisere er forbilleder
Hos Kræftens Bekæmpelse ser man det som et vigtigt skridt, at store uddannelsesinstitutioner som VIA University College bliver 100 pct. røgfri.  

- Man skal ikke underkende, hvor meget rammerne på en uddannelsesinstitution betyder, og det er et stærkt signal, at medarbejderne går forrets og er røgfri i arbejdstiden, siger Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

VIA har otte campusser i Herning, Holstebro, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Aarhus C og Aarhus N. Ud over de ca. 19.000 studerende er også ca. 21.000 på efteruddannelse hvert år.

Få statslige arbejdspladser røgfri
Mens 83 ud af Danmarks 98 kommuner har røgfri arbejdstid, har statslige arbejdspladser, herunder videregående uddannelser, været tøvende. Udviklingen går dog i den røgfri retning: Andelen af ansatte på statslige arbejdspladser med røgfri arbejdstid er vokset fra 14 pct. i 2021 til 19 pct. i 2023.

...................................................................................................................................

Gevinsterne ved røgfri arbejdstid er:

  • Et sundere arbejdsmiljø og beskyttelse af ansatte mod tobaksrøg
  • Forebygger at medarbejdere begynder at ryge på arbejdspladsen
  • Støtter medarbejdere, som ønsker at stoppe med at ryge
  • Styrker medarbejderes status som rollemodel eller sundhedsautoritet
  • Lige pausevilkår og et styrket fællesskab på arbejdspladsen
  • Styrker arbejdspladsens image over for kunder og borgere

Kilde: www.cancer.dk/roegfriarbejdstid

Kontakter

Henning Markussen, chef for Campusliv og planlægning, VIA University College
T: +4587552959
E: hema@via.dk

Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse
Tlf: 30 38 15 31
ntk@cancer.dk

Billeder

- Vi uddanner mange til velfærdsområdet, og hvis man står som underviser over for en klasse og taler om sundhed, så klinger det altså hult, hvis man selv går ud og tager en smøg i pausen, siger Henning Markussen, Chef for Campusliv og planlægning, VIA.
- Vi uddanner mange til velfærdsområdet, og hvis man står som underviser over for en klasse og taler om sundhed, så klinger det altså hult, hvis man selv går ud og tager en smøg i pausen, siger Henning Markussen, Chef for Campusliv og planlægning, VIA.
Download

Om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse er Danmarks største sygdomsbekæmpende forening. Vi arbejder med forskning i kræft, forebyggelse og støtte til patienter og pårørende. Vores mål er, at færre får kræft, at flere overlever kræft - og at flere får et bedre liv med og efter kræft.

Besøg os på Cancer.dk.

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye