Københavns Universitet - Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning

Grøn omstilling på kirkegården: Fra traditionelle gravsteder til biologiske oaser

Del

Plads til mere biodiversitet, bedre klimatilpasning, vildere landskabelige udtryk og en mere bæredygtige drift på landets kirkegårde er i højsædet under årets Kirkegårdskonference, hvor over 600 deltagere samles på Nyborg Strand den 7. marts 2024.

Kirkegården ved Lyderslev kirke.
Kirkegården ved Lyderslev kirke. Jan Støvring, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet.

Kirkegårdens landskab er under forandring. Der skal gøres plads til mere biodiversitet, bedre klimatilpasning, vildere landskabelige udtryk og en mere bæredygtige drift. Også menneskers ønsker til stedet for den sidste hvile er i forandring hen imod naturrum, skovarealer og karakterfulde landskaber. Mange kirkegårde arbejder allerede med udviklingsplaner, som kan understøtte både biodiversitet, nye landskabsudtryk og en mere økonomisk bæredygtig drift.

Ved dette års kirkegårdskonference dykke vi ned i viden om og konkrete eksempler på, hvordan kirkegårdens landskab og identitet kan udvikles i en mere grøn retning, så der skabes endnu mere liv på kirkegården.

På konferencen præsenteres forskellige perspektiver og initiativer, der adresserer disse udfordringer. Fra langsigtede planlægningsstrategier til konkrete eksempler på biodiversitetsfremmende tiltag på kirkegårde rundt om i landet. Desuden lægges der vægt på betydningen af at forstå forholdet mellem menneskers forhold til døden og kirkegårdene som levende landskaber.

Med en række spændende oplæg og diskussioner om langsigtet planlægning og betydningen af natur og biodiversitet på kirkegårdene, sættes der fokus på vigtigheden af at skabe endnu mere liv på kirkegården. Der præsenteres konkrete eksempler på hvordan der kan arbejdes med hjemmehørende plantearter, vilde græsser og skovrejsning samt levesteder for vilde bier og sommerfugle.

Blandt højdepunkterne på konferencen deler Vester Hassing Kirke deres erfaringer med Grøn Kirkegård og succesfulde initiativer til fremme af biodiversitet og TV vært og naturvejleder Morten DD Hansen giver inspiration til, hvad du kan gøre for at støtte op om større biodiversitet på kirkegården.

Konferencen er arrangeret af Københavns Universitet, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning i samarbejde med Foreningen af Danske Kirkegårdsledere, Forbundet af Kirke- og Kirkegårdsansatte samt Landsforeningen af Menighedsråd og markerer et vigtigt skridt mod en mere bæredygtig og naturvenlig tilgang til kirkegårdsdrift i Danmark.

Se programmet på hjemmesiden:
https://ign.ku.dk/efteruddannelse-kurser/kursuskalender/2024/kirkegaardskonferencen-2024/

Nøgleord

Kontakter

Vil du gerne deltage på konferencen, kan du kontakte:

Bettina Lamm, Professor
Landskabsarkitektur og planlægning – Design på Københavns Universitet
bela@ign.ku.dk
T: 35 33 17 71
M: 28 73 18 39

Anette Bill-JessenKommunikationskoordinatorInstitut for Geovidenskab og Naturforvaltning

Tlf:93511370anbj@ign.ku.dk

Billeder

Kirkegården ved Lyderslev kirke.
Kirkegården ved Lyderslev kirke. Foto Jan Støvring, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet.
Jan Støvring, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet. Jan Støvring, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet.
Download

Links

Om Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning

Vores forskning og uddannelse er med til at løse de store udfordringer vi står overfor, med markante klimaforandringer og et øget pres på naturressourcerne.

Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning

Naturvejlederuddannelsen kommer til Djursland19.4.2024 13:33:46 CEST | Pressemeddelelse

Sidste år åbnede Skovskolen dørene for Naturvejlederuddannelsen i Nødebo på Sjælland, og lige siden er tilmeldingerne strømmet ind. "Vi oprettede dobbelte hold, men havde alligevel venteliste. Derfor glæder vi os over, at Uddannelses- og Forskningsministeriet har meldt ud, at vi nu også kan udbyde uddannelsen i Jylland. Det er et vigtigt skridt mod mere naturdannelse i Danmark," fortæller Rasmus Kjær, der er forstander på Skovskolen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye