Ny opdagelse viser, hvordan celler forsvarer sig i stressede situationer

Del

En ny undersøgelse foretaget af et internationalt forskerhold afslører, hvordan vores celler forsvarer sig i stressede situationer. Forskningen viser, at en lille ændring i det genetiske materiale, kaldet ac4C, fungerer som en afgørende forsvarer, der hjælper celler med at skabe beskyttende tilflugtssteder kendt som stressgranuler. Disse stressgranuler sikrer vigtige genetiske instruktioner, når cellen står over for udfordringer. De nye resultater kan hjælpe med til at vise nye metoder til at behandle sygdomme.

Et forskerhold afslører, hvordan vores celler forsvarer sig i stressede situationer. De nye resultater kan hjælpe med til at vise nye metoder til at behandle sygdomme.
Et forskerhold afslører, hvordan vores celler forsvarer sig i stressede situationer. De nye resultater kan hjælpe med til at vise nye metoder til at behandle sygdomme. Pavel Kudrin

Tænk på stressgranuler som sikre tilflugtssteder, som celler bygger, når tingene bliver svære. Mens forskerne kendte til disse tilflugtssteder, var de ikke klar over, hvordan specifikke genetiske instruktioner finder vej ind i disse stressgranuler. Undersøgelsen afslører, at ac4C spiller en nøglerolle ved at tagge specifikke genetiske instruktioner, så de kan opbevares sikkert i disse stressgranuler og fungere som et beskyttende skjold i stressede perioder.

Undersøgelsen udforskede også den bredere virkning af disse genetiske ændringer under stress. Det viste sig, at ac4C-modifikationen, der er kendt for sin rolle i at kontrollere genetiske instruktioner, var rigeligt til stede i stressgranuler, især når cellerne oplevede oxidativ stress. Denne opdagelse tyder på, at ac4C-modifikationen hjælper med at koordinere cellens stressrespons og sikrer, at de rigtige genetiske instruktioner beskyttes, når cellen er under pres.

Disse fund øger ikke kun vores forståelse af, hvordan celler håndterer stress, men åbner også op for nye muligheder for at forstå sygdomme. Stress og genetiske modifikationer er forbundet med forskellige sundhedstilstande, og denne undersøgelse kan bane vejen for udvikling af nye behandlinger, der er målrettet disse cellulære processer.

Projektet blev ledet af Ulf A.V. Øroms laboratorium ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet, og undersøgelsen involverede samarbejde med forskere fra Tartu Universitet, Norges Tekniske Universitet og Max Planck Institute for Molecular Genetics i Berlin.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Et forskerhold afslører, hvordan vores celler forsvarer sig i stressede situationer. De nye resultater kan hjælpe med til at vise nye metoder til at behandle sygdomme.
Et forskerhold afslører, hvordan vores celler forsvarer sig i stressede situationer. De nye resultater kan hjælpe med til at vise nye metoder til at behandle sygdomme.
Download

Links

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Forskere vil genbruge nylon ved hjælp af enzymer fra bakterier10.7.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Millioner af tons nylonaffald genereres årligt fra kilder som tøj og fiskenet. Forskere fra Aarhus Universitet, i samarbejde med Teknologisk Institut, DTU og University of Porto, vil nedbryde nylonaffald ved hjælp af enzymer fra bakterier. ENCORE-projektet, ledet af professor Daniel Otzen, har modtaget 6 millioner DKK fra Novo Nordisk Fonden for at omdanne nylon til genanvendelige materialer.

Gennembrud: Zink kan gøre afgrøder mere klimarobuste27.6.2024 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse

Klimaforandringer, tørke, stigende temperaturer og andre miljømæssige stressfaktorer udfordrer bæredygtighed i landbruget. Nu har forskere fra Aarhus Universitet gjort en bemærkelsesværdig opdagelse: zink spiller en central rolle i planters respons på stress. Denne banebrydende opdagelse kaster ikke blot lys over planters komplekse vækstmekanismer, men har også potentiale til at øge afgrødeudbyttet, især i bælgplantebaseret landbrug.

Planters kommunikation med bakterier er afgørende for sundt mikrobiom og bæredygtig plantevækst15.5.2024 09:33:33 CEST | Pressemeddelelse

I et nyt tværfagligt studie har forskere opdaget, at kommunikationen mellem symbiotiske bakterier og bælgplanter spiller en afgørende rolle i opbygningen af et sundt mikrobiom omkring plantens rødder. Dette samarbejde understøtter ikke kun plantens næringsoptagelse, men påvirker også, hvilke bakterier der trives nær rødderne. Resultaterne, offentliggjort i Nature Communications, peger på betydningen af denne symbiose for bæredygtig plantevækst og landbrug.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye