Rudersdal Kommune

Rudersdal afsætter midler til at styrke byliv og lokalområder

Del

Rudersdal Kommune har afsat ca. 1 mio. kroner årligt til at støtte byliv og lokalområder i kommunen. Budgetforligspartierne er enige om kriterierne for tildeling og ser frem til virkeliggørelsen af det nye tiltag.

Borgerne i Rudersdal er glade for at bo her og de anbefaler gerne andre at flytte til Rudersdal, men de har også forventninger til at stærkt og inspirerende byliv, attraktive landområder og gode muligheder for at aktivt fritidsliv. Partierne bag budgetforliget aftalte derfor i efteråret 2023, at de vil ”styrke det at mødes” ved at afsætte 1 mio. kroner årligt til at styrke byliv og lokalområder. Det kan fx være i form af økonomisk støtte til lokale arrangementer, initiativer der fremmer lokale fællesskaber, eller initiativer der styrker byrummet eller bylivet. Herudover aftalte budgetforligspartierne at afsætte 1 mio. kroner årligt i anlægsmidler, der skal hjælpe til, at der i hele Rudersdal er gode muligheder for at mødes fx på legepladser, i uderum etc.

Partierne har nu aftalt hvordan kommunen indenfor rammerne af initiativet kan give tilskud til borgere, der er bosat i Rudersdal Kommune, borgere der har forretning i kommunen eller borgere, der på anden vis har tilknytning til kommunen. Det kan fx være lokale detailhandlere, lokale foreninger og/eller borgere, der ønsker at etablere partnerskaber i et af eller på tværs af kommunens byområder gennem bylivsunderstøttende initiativer.

Partierne er også enige om hvilke kriterier der skal anvendes, når der uddeles støtte fra initiativet. For at komme i betragtning skal arrangementet eller initiativet som minimum leve op til to af følgende fire kriterier:

  • Arrangementet/initiativet skal fremme bylivet i Rudersdal Kommune med vægt på kommunens by- og lokalcentre
  • Arrangementet/initiativet skal styrke de lokale fællesskaber
  • Arrangementet/initiativet skal have fokus på inddragelse af flere aktører
  • Arrangementet/initiativet skal fremme oplevelsesrige byrum, der inviterer til ophold og byliv.


Herudover vil der også blive lagt vægt på om:

  • Arrangementet/initiativet er nyskabende og eksperimenterende
  • Arrangementet/initiativet forventes at have gjort en positiv forskel for bylivet efter endt støtte
  • Arrangementet/initiativet har fokus på partnerskaber på tværs af detailhandlen og byområder i Rudersdal Kommune
  • Arrangementet/initiativet forventes at inspirere øvrige aktører til at arrangere bylivsfremmende tiltag i Rudersdal Kommune.

Rudersdal Kommune vil snarest udsende nærmere information om, hvordan der kan søges, herunder krav til ansøgningens udformning, efterfølgende dokumentation for afholdte udgifter mv. Det forventes, at ansøgninger under 50.000 kroner kan behandles hurtigt af forvaltningen, mens ansøgninger over denne grænse skal behandles af kommunens Økonomiudvalg.

Budgetforligspartierne består af alle partier i kommunens kommunalbestyrelsen undtagen Socialdemokratiet.

Partiernes udtalelser

Borgmester Ann Sofie Orth, Det Konservative Folkeparti, siger: “Flere skal mødes, og der skal ske spændende arrangementer i hele kommunen. Derfor gør vi det nu let for foreninger, virksomheder og privatpersoner at søge penge til arrangementer der giver mere byliv. For os konservative er det vigtigt at der ikke er langt fra ide til handling. Derfor har det været vigtigt for os at gøre det så u-bureaukratisk som muligt at få støtte til sin ide og aktivitet.”

Anne Christiansen, Lokallisten, siger: Vi har lagt vægt på, at det skal være så let som muligt at søge og få del af i den afsatte pulje. Vi ser frem til at det pibler frem med nye og kreative initiativer fra børn, unge, butikker eller andre - initiativer der kan være med til at styrke fællesskaberne i vores bysamfund.”

Jacob Netteberg, Radikale Venstre, siger: ”I det spirende forår, glæder det mig, og Radikale Venstre, at vi nu som kommune sætter handling og økonomi bag ordene om levende bymiljøer og borgerdrevne initiativer. Vi sørger for konkret, pragmatisk og ubureaukratiske rammer for, at de gode ideer kan, realiseres og giver plads til spændende initiativer fra lokale ildsjæle, butiksdrivende og foreninger.” 

Jens Kloppenborg-Skrumsager, Venstre, siger: Venstre ser med stor tilfredshed på, at vi er med til at sikre liv i alle afkroge af Rudersdal. Vi skal som kommune understøtte, at de frie og private initiativer kan blomstre. Her kan en lille håndsrækning være en stor hjælp til de mange frivillige i civilsamfundet, der får det lokale liv til at leve.”

Christoffer Emil Jexen, Enhedslisten, siger: ”Det er glædeligt at vi øremærker flere midler til det lokale byliv og styrker fællesskabet. Det har været væsentligt for Enhedslisten at puljen bliver let tilgængelig, og kan søges bredt af alle som ønsker at bidrage til mere fællesskab. Det kan være alt fra etablering af en legeplads til børnene ved Majpladsen over til et fælles storskærmsarrangement, når Danmark skal spille EM i fodbold for mænd til sommer. ”

Dorte Kollerup Nørbo, SF, siger: Med denne pulje deltager SF i at sikre mere liv i bymiljøerne, så borgere, butikker og foreninger kan søge om penge til at virkeliggøre deres ide til at fremme, inddrage, styrke eller skabe noget nyt til gavn for fællesskabet i deres lokalområde. Hver by i Rudersdal kommune har sin identitet og størrelse, og de er alle sammen vigtige som grundlag for tilhørsforhold og fællesskab og skaber rammen om både det praktiske liv i form af forretninger og det sociale, aktive liv. Vi glæder os til at se alle de nye initiativer.

Kontakter

Anne ChristiansenKommunalbestyrelsesmedlem

Økonomiudvalget, Klima- og Miljøudvalget, Børne- og Skoleudvalget, Vedbæk-udvalget

Tlf:+45 20 40 52 48achri@rudersdal.dk

Om Rudersdal Kommune

Rudersdal Kommune er tæt på og meget grønnere - med både bymiljø, arkitekturperler og naturskønne områder. Kommunen ligger med sine godt 57.000 indbyggere der, hvor Københavns forstæder hører op, og Nordsjællands skove, søer og åbne landskaber begynder. Her er grønt, så langt øjet rækker, med ranke kongebøge, gennem dale og bakker – og med malerisk flotte områder langs Furesøen, Sjælsø, Mølleåen og Øresund.

Følg pressemeddelelser fra Rudersdal Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Rudersdal Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye