Vicuras A/S

Dårlig ledelse øger sygefravær: Giv smerter en plads i trivselsmålingerne

Del

Smerter er en af de primære årsager til sygefravær, men hvad arbejdspladser ikke ved, er, at de har stor indflydelse på, om medarbejdernes smerter fører til sygemeldinger. Virksomheder bør derfor sætte smerter på dagsordenen for at undgå problemet.  

11 % ud af de 29,3 % lønmodtagere, der går på arbejde hver uge med smerter, må tage smertestillende medicin for at komme igennem en arbejdsdag.
11 % ud af de 29,3 % lønmodtagere, der går på arbejde hver uge med smerter, må tage smertestillende medicin for at komme igennem en arbejdsdag. Foto: Cottonbro Studio

Nye tal fra Arbejdstilsynet viser, at 29,3 % af danske lønmodtagere har smerter, når de går på arbejde, og 11 % af dem må tage smertestillende for at komme igennem en arbejdsdag. Dette er en stigning siden undersøgelsen sidst blev foretaget i 2021.

Arbejdsrelaterede smerter er blandt den hyppigste årsag til langvarigt sygefravær og førtidspensionering eller efterløn, og dermed det store tab i arbejdskraft på samfundsplan. Det skriver Arbejdsmiljøtilsynet på deres hjemmeside

Dårlig ledelse øger sygefravær

Forskning fra NFA peger på, at ledelsens håndtering af smerter på arbejdspladsen, har indflydelse på sygefraværet på sigt. 

Dårlig ledelse og håndtering af smerter, hvor ledelsen ikke spørger ind og lytter til medarbejdernes problemstillinger, er i høj grad medvirkende til en stigning i sygefraværet.

“Mange ledere forstår ikke, at de har et stort ansvar i at håndtere medarbejdernes smerter, og det er altså fejl nummer et, “ siger direktør for Vicuras, Jakob Ørnskov. 

Sæt smerter på dagsordenen

Forskning viser, at det første skridt på vejen i håndteringen af smerter og stigning i sygefraværet er at tale om smerter. Desværre er smerter for mange ledere et tys-tys emne, og ikke noget man blander sig i. Det er en problematik, der gør sig gældende på mange arbejdspladser. 

En måde, hvorpå arbejdspladser kan sætte smerter på dagsordenen, er ved at bruge deres eksisterende trivselsmålinger til at få gang i dialogen om smerter. Det giver medarbejderne en mulighed for at gøre arbejdspladsen bekendt med deres smerter og få den rette hjælp, samtidig med at det åbner op for, at arbejdspladsen rent faktisk kan håndtere problemstillingen.

”Der er brug for handling, og derfor mener vi, at alle virksomheder bør skrive smerter ind i deres trivselsmålinger og aktivt sætte ind for at sikre, at medarbejdernes smerter håndteres for alles skyld”, tilføjer Jakob Ørnskov.

Manglende viden om smerter forværrer problemet

Forskning fra NFA viser også, at mange arbejdspladser mangler nødvendig viden om smerter, samt de rette kommunikationsevner til at kommunikere om forebyggelse og muligheder for håndtering af smerter – hvilket kun gør problemet værre.

Derfor må arbejdspladser sætte ind på alle fronter for at sikre sig, at de tilegner sig den fornødne viden om smerter og de rette værktøjer til at håndtere smerter, fx med hjælp fra en ergonomisk vejledning, der har fokus på at identificere faldrubber på arbejdspladser og udpege risikofaktorer, der øger risikoen for smerter som resultat af nedslidning og overbelastning.

Kontakter

Hver dag arbejder Vicuras på at forbedre sundheden, arbejdsglæden og trivslen på arbejdspladser overalt i Danmark. Sunde medarbejdere skaber sunde arbejdspladser – både fysisk, mentalt og økonomisk.

I samarbejde med vores kunder, sætter vi fokus på medarbejdernes trivsel, sundhed og overskud til fordel for et sundere arbejdsmiljø.

Vi er autoriseret arbejdsmiljørådgiver af Arbejdstilsynet, og vi dækker hele Danmark. Vores behandlere og rådgivere er erfarne og har faglig tyngde.

Vi leverer skræddersyede sundhedsløsninger i en høj kvalitet og tager os af hele processen, så I kan koncentrere jer om jeres arbejde.

Vi er anbefalet af Dansk HR, Danmarks største HR-organisation.

Følg pressemeddelelser fra Vicuras A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Vicuras A/S

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye