Ny buket af navne til Tønder

Del

Americana, country og blues i bedste internationale klasse er på vej til Tønder Festival. Glæd jer til blandt andre The Bros. Landreth, Phosphorescent, Vincent Neil Emerson og David Ritschard. Samt en særlig koncert med Bjørn Eidsvåg i selskab med Sønderjyllands Symfoniorkester.

David Ritschard
David Ritschard Johan Rönnow

Endnu otte navne er klar til Tønder Festival 2024. En mangefarvet samling af bands og solister, og som altid tilbyder Tønder Festival både gensyn med populære kunstnere og oplevelser med internationale musikere på vej frem.

Nordiske sangskrivere

To kunstnere fra vores nabolande er på plakaten. Nemlig svenske David Ritschard, som måtte melde afbud sidste år, og norske Bjørn Eidsvåg, som denne gang er i selskab med ingen ringere end Sønderjyllands Symfoniorkester.

Fuldfed americana og country

Canadiske The Bros. Landreth har opbygget et ganske stort publikum herhjemme og er tilbage i Tønder i år. Fra USA kommer tre ret forskellige navne: Country-kometen Vincent Neil Emerson, americana-sangskriveren Kassi Valezza og indiefolk-navnet Phosphorescent.

Stemmer fra Europa

Den britiske blues-sangerinde Elles Bailey tordner frem i øjeblikket og kommer til Tønder for første gang. Og så kommer en absolut Tønder-veteran, nemlig Hans Theessink, som denne gang er sammen med det genopståede band Blue Groove.

OM KUNSTNERNE:

The Bros. Landreth (CAN)

Rootsrock og americana af fineste karat fra et band, som i de senere år har opbygget et solidt publikum herhjemme. The Bros. Landreth fra Winnipeg i Canada besøgte Tønder Festival i 2015 og 2018, og frontfigur Joey Landreth, guitar og vokal, har desuden optrådt i eget navn. Hans slideguitar befinder sig i den øverste liga, hvor man også finder guitarister som Derek Trucks, Ry Cooder og hedengangne Lowell George. Bandets debutalbum “Let It Lie” skabte stor opmærksomhed og udløste en canadisk JUNO Award i 2015. De følgende år turnerede The Bros. Landreth heftigt, og med i bandet var i øvrigt guitarist og sanger Ariel Posen, som besøgte Tønder Festival i eget navn i 2023. Covid-19-pandemien betød hjemmearbejde for bandet i stedet for turnéer verden rundt. Joey Landreth og hans bror Dave, bas, vokal, arbejdede under pandemien intenst i studiet i Winnipeg og skabte en ny lyd og nye sange i en mere afdæmpet stil. Resultatet kan man høre på albummet “Come Morning” fra 2022. I dag er The Bros. Landreth centreret om de to brødre, som selv kalder det nye The Bros. Landreth for en genfødsel af bandet. Eneste danske festival i 2024.

www.thebroslandreth.com

Vincent Neil Emerson (USA)

Han måtte desværre aflyse i 2022, men nu er der godt nyt. Den 32-årige texanske sangskriver Vincent Neil Emerson kommer til Tønder Festival 2024. Som sangskriver fører han en stolt tradition videre med country-musikken som fundament og med tråde til sangskriverkolleger som Townes Van Zandt, Guy Clark og Steve Earle. Som sangskriver kan Vincent Neil Emerson det altafgørende håndværk at skabe personlige og vedkommende fortællinger. Hans værktøjskasse er det enkle guitarspil og en stemme, der går rent ind. Teksterne trækker i høj grad på hans eget liv. Blandt andet i sangen “High On Gettin’ By”, hvor man finder linjerne: “But the words keep on fallin’, and the highway keeps on callin’ to my pen”. Sangen findes på albummet “Vincent Neil Emerson” fra 2021 produceret af Rodney Crowell. På samme album finder man sangen “The Ballad of the Choctaw-Apache”, en fortælling om Choctaw-Apache-stammen, som Vincent Neil Emerson har rødder i. Den kulturelle arv og de familiemæssige bånd til Amerikas oprindelige befolkning er et væsentligt tema på hans seneste album “The Golden Crystal Kingdom” (2023) med Shooter Jennings som producer. Eneste danske festivalkoncert i 2024.

www.vincentneilemerson.com

David Ritschard (SE)

Mange svenske kunstnere har gennem tiden dyrket en svensk udgave af rootsrock og country. Det er ikke for meget sagt, at David Ritschard (født 1989) i dag har indtaget førstepladsen. I visse kredse går han under navnet “Kongen af Sverige” med henvisning til hans kunstneriske niveau. David Ritschard griber fat om det svenske sprog med begavet og slagkraftig sangskrivning, og musikken læner sig op ad countryrock, soul, bluegrass og svensk visetradition. Siden 2018 har David Ritschard udgivet to album, en EP og 15 singler. Både publikum og anmeldere er begejstrede. Han udgav i 2022 EP’en “Rockbotten” (2022), og det seneste album er “Blåbärskungen” (2021). En blanding af hverdagsrealisme med glimt i øjet, musik med brug af pedal steel, blæsere, fioler og kor. David Ritschard har på mange måder sat nye standarder for, hvordan klassisk amerikansk rootsmusik kan gå hånd i hånd med svensk sprog og tradition. Han har modtaget flere priser, blandt andre den svenske Robespierrepriset og Årets Singer/Songwriter ved Manifestgalan, de svenske musikproducenters prisuddeling. Eneste danske festival i 2024.

www.davidritschard.com

Elles Bailey (ENG)

Blues og americana er hovedoverskriften for den britiske sangskriver og sangerinde Elles Bailey. Hun debuterede i 2015 med EP’en “Who Am I to Me”, og publikum ude på spillestederne tog godt imod Elles Baileys kraftfulde vokal og hendes bluesrockende band. I 2017 udkom albummet “Wildfire”, indspillet i Nashville. To år efter gik turen atter til Nashville, hvor albummet “Road I Call Home” blev indspillet. Turneer i USA og Europa fulgte, og Elles Bailey arbejdede sig stille og roligt opad. Under corona-pandemien indspillede Elles Bailey flere nye sange, og det resulterede i hendes tredje studiealbum “Shining in the Half Light” (2022). I forvejen havde Elles Bailey i 2020 indkasseret en pris ved Americana Awards UK, og med det nye album gik det over stok og sten med flere priser. Hun modtog to priser ved UK Blues Awards i 2023 samt priserne Artist & Live act of the year ved britiske Americana Awards. 2023 har budt på talrige festivalkoncerter, og i 2024 går det løs med turné i Storbritannien og Skandinavien – blandt andet på Tønder Festival – og nye udgivelser. Eneste danske festival i 2024.

www.ellesbailey.com

Hans Theessink & Blue Groove (NL, USA)

Når Tønder Festival i år fejrer sit 50-års jubilæum, er der gensyn med mange af de musikere, der igennem årene har optrådt på festivalen. En af dem er blues/rootsguitaristen og sangeren Hans Theessink, som trofaste festivalgæster kender særdeles godt. Hans Theessink har et stort publikum i Danmark og har været med i Tønder næsten siden festivalens start. Solo, sammen med tuba-spilleren Jon Sass, guitaristen og sangeren Terry Evans, guitaristen Knud Møller og med bandet Blue Groove.  I år handler det netop om Blue Groove, som atter er samlet og turnerer i Europa denne sommer. Hans Theessink & Blue Groove havde stor succes i 80’erne og 90’erne. De trykkede på pauseknappen i 2000 for hver især at hellige sig andre projekter. I 2018 blev de samlet igen i forbindelse med Hans Theessinks 70 års fødselsdagskoncert. Ideen om en gendannelse kom på bordet, og nu kan publikum glæde sig til et genhør og gensyn. Blue Groove består af Jon Sass, tuba, Ali Thelfa, percussion, vokal, Doretta Carter, vokal, Etta Scollo, vokal. Hans Theessink (født 1948) kommer fra Holland, har Danmark som sit andet hjemland og boede her i 70erne. Han bor i dag i Wien i Østrig.

www.theessink.com

Sønderjyllands Symfoniorkester feat. Bjørn Eidsvåg (DK, NO)

Bjørn Eidsvåg er folkeeje i hjemlandet Norge og har efterhånden vundet mange danske fans. Eidsvåg har rygsækken fuld af hæder og priser, mest nævneværdig Årets Hæderspris ved Spellemann-uddelingen i 2006. Bjørn Eidsvåg har samarbejdet med et væld af norske og andre nordiske kunstnere, som svenske Lisa Nilsson og den danske soulsangerinde Karen Busck. I 2014 blev Eidsvågs kendte sange sat i et storslået akkompagnement, da han lancerede et samarbejde med tv-stationen NRK’s Kringkastingsorkestret (KORK). Det førte til udsolgte koncerter i Oslo Spektrum og en række andre norske koncertsale og til udgivelsen “Klassisk Bjørn Eidsvåg med KORK”. I år får publikum på Tønder Festival chancen for at opleve den samme magi, når Eidsvåg går på scenen sammen med Sønderjyllands Symfoniorkester, som en gang tidligere har optrådt på Tønder Festival. Det var sammen med irske Liam O’Flynn i forbindelse med festivalens 30-års fødselsdag i 2004. “Vi glæder os meget i til at være med på Tønder Festival. Det er en unik mulighed for at nå ud til et publikum, vi normalt ikke spiller for. Folkemusik og klassisk musik er jo også nærmest i familie med hinanden, så det er helt oplagt,” siger Adam Stadnicki, musikchef, Sønderjyllands Symfoniorkester.

www.bjorneidsvag.no

Kassi Valazza (USA)

Hun er blevet sammenlignet med prominente sangerinder som Karen Dalton, Joni Mitchell og Sandy Denny, men hun er helt sin egen, med en stemme, der rammer lige i hjertet. Kassi Valazza voksede op i Arizona, men rykkede til Portland i Oregon, hvor hendes dybe countryrødder mødtes med byens levende og mangeartede musikmiljø. På debuten “Dear Dead Days” fra 2019 præsenterede hun sjælfulde countrysange med psykedeliske undertoner. En stil hun fortsatte på EP’en “Highway Sounds” fra 2022 og albummet “Kassi Valazza Knows Nothing” fra 2023. Sidstnævnte album røg ind på en andenplads på Americana UKs liste over bedste udgivelser og figurerede også på listen over bedste udgivelser ifølge det engelske magasin Uncut. Det blev også til anmelderroser, og magasinet No Depression skrev blandt andet: “Valazza’s songs, like smooth-edged gemstones, have a healing quality to them.” Albummet er udgivet på Fluff & Gravy Records, som også udgiver Margo Cilker – velkendt på Tønder Festival. Kassi Valazza turnerer flittigt i hjemlandet og har også været forbi Europa i 2023. Eneste danske festival i 2024.

www.kassivalazza.com

Phosphorescent (USA)

Bag kunstnernavnet Phosphorescent gemmer sig sangskriveren og multimusikeren Matthew Houck. Han kommer oprindeligt fra Alabama, har boet mange år i Georgia og er nu bosat i Nashville, Tennessee. Han har udgivet og turneret under navnet Phosphorescent siden 2001. Stilmæssigt er han bestemt ikke country- eller rootstraditionalist og befinder sig i højere grad under genrebetegnelser som indiefolk, indierock og alternativ rock. Phosphorescent har gennem tiden udgivet ni album og en EP, og anmelderne har været gavmilde. Indimellem har der været længere pauser mellem udgivelserne. Albummet “Muchacho” udkom i 2013, og det næste var “C’est La Vie” i 2018. I 2022 gennemførte han sit “Full Moon Project”, hvor han ved hver fuldmåne udgav et covernummer. Blandt andre sange af Bob Dylan, Lucinda Williams, Randy Newman og Nina Simone. I 2024 gælder det albummet “Revelator.” “I got tired of sadness, I got tired of all the madness, I got tired of bein’ a badass all the time,” lyder det på titelsangen. Matthew Houck går nye veje, og det afspejler den virkelighed, han befinder sig i. Selv mener han, at “Revelator” med tyngde går tæt på “The grand sadness in life.” Eneste danske festival i 2024.

www.phosphorescentmusic.com

Tønder Festival 2024 – indtil videre:

Rodney Crowell (USA), Skerryvore (SCO), Brent Cobb (USA), Asleep At The Wheel (USA), The Bros. Landreth (CAN), David Ritschard (SE), Vincent Neil Emerson (USA), Dan Sultan (AUS), Elephant Sessions (SCO), Hush (DK), Jacob Dinesen (DK), Jonah Blacksmith (DK), Jake Vaadeland (CAN), The Hello Darlins (CAN), Xabi Aburruzaga (EUS), Folkeklubben (DK), S.G. Goodman (USA), Julie Fowlis (SCO), Foy Vance (UK), Sivert Høyem (NO), Sønderjyllands Symfoniorkester feat. Bjørn Eidsvåg (NO, DK), Kassi Valazza (USA), Elles Bailey (ENG), Hans Theessink & Blue Groove (NL, USA), Phosphorescent (USA).

Tønder Festival 21. 22. 23. 24. august 2024

www.tf.dk

www.facebook.com/tonderfestival

Twitter: @tonderfestival

Instagram: TONDERFESTIVAL

Billetsalg på www.tf.dk

Nøgleord

Kontakter

Billeder

David Ritschard
David Ritschard
Download
The Bros Landreth
The Bros Landreth
Download
Bjørn Eidsvåg
Bjørn Eidsvåg
Download
Elles Bailey
Elles Bailey
Download
Hans Theessink & Blue Groove
Hans Theessink & Blue Groove
Download
Kassi Valazza
Kassi Valazza
Download
Phosphorescent
Phosphorescent
Download
Vincent Neil Emerson
Vincent Neil Emerson
Download

Følg pressemeddelelser fra Tønder Festival

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Tønder Festival

Mangfoldigheden længe leve på Tønder Festival26.4.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Bluegrass, jamgrass, americana, rock, electrofolk, polsk folkemusik og sangskrivning på højeste niveau. Syv navne er føjet til Tønder Festivals program og understreger, at festivalen tilbyder oplevelser, du ikke kan få andre steder. Den endelige udgave af plakaten til årets Tønder Festival nærmer sig. Men der er stadig plads til flere kunstnere. Tidligere i denne måned blev den amerikanske stjerne Rickie Lee Jones annonceret, og nu kan festivalen offentliggøre yderligere syv navne. Musikere og sangskrivere fra USA, Canada, Skotland, Polen og Danmark bidrager til programmet og sætter en fed streg under Tønder Festivals rolle som udbyder af unikke og intime musikoplevelser.

Lad din festivalbillet slå rødder: Tønder Festival planter træer for miljøet19.4.2024 08:29:58 CEST | Pressemeddelelse

I forbindelse med Bibliotekernes Verdensmålsuge planter Tønder Festival et træ for hver solgte partoutbillet i uge 17. Tønder Festival deltager i Bibliotekernes Verdensmålsuge, som finder sted i uge 17 (22.- 28. april). Bibliotekernes Verdensmålsuge sætter blandt andet fokus på vigtigheden af ​​at bevare og genoprette naturlige levesteder. Her vil Tønder Festival gerne byde ind for at støtte gode miljøinitiativer, og under mottoet “Lad din festivalbillet slå rødder” planter Tønder Festival et træ i lokalområdet for hver Tønder Festival-partoutbillet, der sælges i uge 17.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye