Green Power Denmark

NEKST-anbefalinger kan sætte superturbo på udbygning af grøn energi

Del

Der er ingen tvivl om, at anbefalingerne fra den nationale energikrisestab (NEKST) kan skabe den acceleration i udbygningen af vindmøller og solceller, som er nødvendig for at firedoble produktionen af grøn strøm på land inden 2030, mener Green Power Denmark. Ifølge den grønne erhvervsorganisation bør regeringen hurtigst muligt omsætte anbefalingerne til lovgivning.

Danmark skal firedoble mængden af vedvarende energi på land inden 2030. For at levere på den ambition har regeringen nedsat en national energikrisestab for vedvarende energi, som er kommet med sine endelige anbefalinger til, hvilke barrierer der skal af vejen for opsætning af vindmøller og solceller.

- Energikrisestaben skal have stor ros for sit arbejde og for at lytte til energibranchen. Anbefalingerne flugter med vores ønsker. Der er ingen tvivl om, at hvis de bliver implementeret, så kan det gøre en kæmpe forskel og sætte superturbo på udbygningen af vindmøller og solceller, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.

Green Power Denmark roser anbefalingerne og glæder sig blandt andet over, at energikrisestaben anbefaler klare miljøvurderinger, multifunktionel anvendelse af arealer og øget økonomisk incitament for kommunerne for at opstille vedvarende energi. Her har Green Power Denmark sammen med andre organisationer anbefalet, at skatteindtægter fra vindmøller og solceller tilfalder den kommune, de står i.

Det helt store smil kommer frem hos den grønne erhvervsorganisation over anbefalingen om, at hele processen ikke skal gå om, når de bliver klaget over et hjørne af et projekt.

- Samlet set er anbefalingerne til gavn for forsyningssikkerheden, energipriserne og ikke mindst den grønne omstilling, hvor vi skal klække klimakampens columbusæg og blive meget bedre til at brug den grønne strøm til at transportere os med, varme vores huse op med og producere vores varer med. Vi skal have elektrificering og udbygning af vedvarende energi til at spurte om kap, hvis vi skal vinde klimakampen, siger Kristian Jensen.  

Anbefalingerne kommer efter et 2023, hvor der blev taget flere vindmøller ned på land, end der blev sat op. Det på trods af, at tal fra Green Power Denmark viser, at 4.840 megawatt landvindmøller – svarende til 1000 møller – står i kø i kommunerne. Samtidig faldt udbygningen af solceller faldt med hele 90 procent i 2023 sammenlignet med året før.

- Energiselskaberne står som utålmodige væddeløbsheste i startboksen klar til at levere på det politiske mål om at firedoble grøn elproduktion på land. Men virksomhederne er ved at drukne i miljøbureaukratisk kviksand og kafkaske klageprocesser. Derfor bør regeringen hurtigst muligt omsætte anbefalingerne til konkret lovgivning, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark og fortsætter:

- Vi opfordrer samtidig til et byrdestop, hvor hverken Folketinget eller kommunerne sender flere rudekuverter til dem, der opstiller vedvarende energi. For vi er lige vidt, hvis politikerne med den ene hånd fjerner barrierer og med den anden pålægger virksomhederne så mange udgifter, at de grønne projekter bliver urentable.

Den nationale energikrisestab, som er nedsat af regeringen, arbejder med tre områder af den grønne omstilling. Udover vedvarende energi er det opvarmning og elnet.

Kontakter

Green Power Denmark

Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og vil fungere som talerør for den danske energisektor. Sammen med vores mere end 1500 medlemmer arbejder vi for, at Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm. Green Power Denmark repræsenterer både energiindustrien, store og små ejere og opstillere af energiteknologi samt de selskaber, der driver det danske elnet og handler med energi.
Green Power Denmark blev grundlagt 23. marts 2022 ved en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft.

Følg pressemeddelelser fra Green Power Denmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Green Power Denmark

Aftale om brintrør sætter - forhåbentlig - fart på den grønne omstilling5.4.2024 07:21:31 CEST | Pressemeddelelse

Aftalen om finansieringen af et kommende brintrør giver desværre ingen garanti for, at der bliver bygget et brintrør. Det havde været godt med et meget stærkere tilsagn fra staten, men vi krydser fingre for, at de grønne virksomheder tør leve med usikkerheden og er klar til at investere milliardbeløb i havvindmøller og produktionsanlæg til brint, siger Green Power Denmark.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye