NEKST-anbefalinger kan sætte superturbo på udbygning af grøn energi
Der er ingen tvivl om, at anbefalingerne fra den nationale energikrisestab (NEKST) kan skabe den acceleration i udbygningen af vindmøller og solceller, som er nødvendig for at firedoble produktionen af grøn strøm på land inden 2030, mener Green Power Denmark. Ifølge den grønne erhvervsorganisation bør regeringen hurtigst muligt omsætte anbefalingerne til lovgivning.
Danmark skal firedoble mængden af vedvarende energi på land inden 2030. For at levere på den ambition har regeringen nedsat en national energikrisestab for vedvarende energi, som er kommet med sine endelige anbefalinger til, hvilke barrierer der skal af vejen for opsætning af vindmøller og solceller.
- Energikrisestaben skal have stor ros for sit arbejde og for at lytte til energibranchen. Anbefalingerne flugter med vores ønsker. Der er ingen tvivl om, at hvis de bliver implementeret, så kan det gøre en kæmpe forskel og sætte superturbo på udbygningen af vindmøller og solceller, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.
Green Power Denmark roser anbefalingerne og glæder sig blandt andet over, at energikrisestaben anbefaler klare miljøvurderinger, multifunktionel anvendelse af arealer og øget økonomisk incitament for kommunerne for at opstille vedvarende energi. Her har Green Power Denmark sammen med andre organisationer anbefalet, at skatteindtægter fra vindmøller og solceller tilfalder den kommune, de står i.
Det helt store smil kommer frem hos den grønne erhvervsorganisation over anbefalingen om, at hele processen ikke skal gå om, når de bliver klaget over et hjørne af et projekt.
- Samlet set er anbefalingerne til gavn for forsyningssikkerheden, energipriserne og ikke mindst den grønne omstilling, hvor vi skal klække klimakampens columbusæg og blive meget bedre til at brug den grønne strøm til at transportere os med, varme vores huse op med og producere vores varer med. Vi skal have elektrificering og udbygning af vedvarende energi til at spurte om kap, hvis vi skal vinde klimakampen, siger Kristian Jensen.
Anbefalingerne kommer efter et 2023, hvor der blev taget flere vindmøller ned på land, end der blev sat op. Det på trods af, at tal fra Green Power Denmark viser, at 4.840 megawatt landvindmøller – svarende til 1000 møller – står i kø i kommunerne. Samtidig faldt udbygningen af solceller faldt med hele 90 procent i 2023 sammenlignet med året før.
- Energiselskaberne står som utålmodige væddeløbsheste i startboksen klar til at levere på det politiske mål om at firedoble grøn elproduktion på land. Men virksomhederne er ved at drukne i miljøbureaukratisk kviksand og kafkaske klageprocesser. Derfor bør regeringen hurtigst muligt omsætte anbefalingerne til konkret lovgivning, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark og fortsætter:
- Vi opfordrer samtidig til et byrdestop, hvor hverken Folketinget eller kommunerne sender flere rudekuverter til dem, der opstiller vedvarende energi. For vi er lige vidt, hvis politikerne med den ene hånd fjerner barrierer og med den anden pålægger virksomhederne så mange udgifter, at de grønne projekter bliver urentable.
Den nationale energikrisestab, som er nedsat af regeringen, arbejder med tre områder af den grønne omstilling. Udover vedvarende energi er det opvarmning og elnet.
Kontakter
Bjarke Lund LarsenPressechef
Tlf:23108323bll@greenpowerdenmark.dkGreen Power Denmark
Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og vil fungere som talerør for den danske energisektor. Sammen med vores mere end 1500 medlemmer arbejder vi for, at Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm. Green Power Denmark repræsenterer både energiindustrien, store og små ejere og opstillere af energiteknologi samt de selskaber, der driver det danske elnet og handler med energi.
Green Power Denmark blev grundlagt 23. marts 2022 ved en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft.
Følg pressemeddelelser fra Green Power Denmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Green Power Denmark
Den gennemsnitlige elpris er den laveste i fire år18.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
53 øre har det i gennemsnit kostet at bruge en kilowatt-time strøm i 2024. Det er den laveste gennemsnitlige elpris i fire år, viser en opgørelse fra Green Power Denmark. Hvis det ikke var for elafgiften, ville de danske forbrugere betale en af Europas laveste elpriser.
Danmark har mulighed for at blive storleverandør af grøn brint12.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark har takket være sin geografiske placering gode muligheder for at producere grøn brint til konkurrencedygtige priser. I 2050 vil vi kunne levere 11 procent af Europas samlede forbrug af grøn brint, viser en analyse fra Green Power Denmark. Det samlede salg af strøm og brint kan til den tid give os eksportindtægter på over 50 milliarder kroner om året.
A Major Setback for Denmark’s Green Ambitions6.12.2024 13:09:55 CET | Pressemeddelelse
Denmark’s largest-ever offshore wind farm tender has ended in disappointment. Investors have deemed it unprofitable to develop offshore wind farms in the Danish part of the North Sea under current market conditions. This represents a significant blow to Denmark’s green transition, and it hinders efforts to provide businesses and consumers with competitively priced energy. Furthermore, the result will delay the nation’s goal of achieving energy independence from hostile nations, according to Green Power Denmark.
En kæmpe skuffelse for vindmølleindustrien og vores grønne ambitioner5.12.2024 17:17:21 CET | Pressemeddelelse
Danmarkshistoriens største udbud af havvindmøller er endt som en stor skuffelse. Ingen investorer mener, at det vil være en god forretning at opføre havvindmøller på Nordsøen i den nuværende markedssituation. Det er et kæmpe tilbageslag for den grønne omstilling. Det svækker vores ønske om at skaffe energi til virksomheder og forbrugere til konkurrencedygtige priser, og det forsinker vores mål om at blive uafhængig af energi fra fjendtlige lande, mener Green Power Denmark.
Staten skal hjælpe markedet for grønt flybrændstof i gang3.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Staten bør skabe finansiel sikkerhed, så både producenter af grønt flybrændstof (e-SAF) og flyselskaber kan investere i fremtiden, mener Green Power Denmark. Det kan ske ved, at staten køber grønt flybrændstof hos producenterne på flerårige kontrakter og sælger brændstoffet til flyselskaberne på korte kontrakter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum