Årsregnskab: Merkur leverer bedste resultat nogensinde - og deler ud af overskuddet

Del

Merkur Andelskasse overgår sine egne forventninger med flere længder og leverer det bedste årsresultat i bankens historie. Med et overskud på 54,4 mio. før skat er det en meget tilfreds og stolt bankdirektør, der i dag også kan sende andelshaverne en pæn gevinst på deres andelsbeviser – og sende et stort beløb til den velgørende Værdipulje.

Administrernde direktør i Merkur Andelskasse Charlotte Skovgaard
Administrernde direktør i Merkur Andelskasse Charlotte Skovgaard Foto Malene Nelting

Det er en yderst tilfreds administrerende direktør Charlotte Skovgaard, der i dag har fremlagt det historisk flotte resultat, som både leverer på bl.a. indtjening, andelskurs og på bæredygtighed i 2023.
Der er flere grunde til den mørkeblå bundlinje, siger Charlotte Skovgaard:

- Merkur er selvfølgelig, som alle andre banker, hjulpet godt på vej af de stigende renter, hvor vi nu igen kan tjene penge på det relativt store indlånsoverskud, vi har placeret i Nationalbanken. Men vi oplever også, at flere efterspørger det, som Merkur står for, nemlig social ansvarlighed og bæredygtighed – også i deres valg af pengeinstitut. Det, at vi har vist, at vi er særlige i sektoren, har trukket nye kunder til, samtidig med, at vi gennem et større udlån har hjulpet flere kunder med at realisere deres drømme.

Resultatet på 54,4 mio. kr. før skat (40,6 mio. kr. efter skat) ligger da også langt over forventningerne, der ellers ved halvåret blev opjusteret fra 20-30 mio. kr. til 35-43 mio., begge før skat.

- Vi har gennem de senere år haft stor fokus på at skærpe vores forretning. Det slår for alvor igennem i 2023, hvor vi har øget udlånet til både nye og eksisterende kunder. Vi har med finansiering og rådgivning hjulpet med at opfylde flere privatkunders boligdrømme, og vi har skabt impact ved at yde flere lån til vores bæredygtige og socialt ansvarlige erhvervskunder, som hver dag arbejder for at gøre en forskel, forklarer Charlotte Skovgaard.


Udlånet er således steget med 13%, fordelt på både private og erhverv, hvor især boliglån til private står for en del af væksten. Den øgede aktivitet har, sammen med de stigende renter, bidraget til en stigning i basisindtjeningen på hele 170%.

Værdi af andele stiger

Merkur er en demokratisk ejet virksomhed, som primært af ejet kunderne. For de kunder, der er andelshavere, udmønter det historisk gode resultat sig i værdien af deres andele. Som følge af resultatet stiger prisen pr. andel nemlig med hele 8,4% set i forhold til ultimo 2022.

- Det er en virkelig stor glæde for mig, at vi nu kan honorere den loyalitet, vores andelshavere har vist os ved dels at blive medejere af vores fælles andelskasse, men også for at have haft tålmodighed i de år, hvor der ikke har været så meget at dele ud af. Det er endnu en grund til, at jeg er rigtigt tilfreds med resultatet, for jeg synes, vi har skyldt lidt, lyder det fra den administrerende direktør.

Mere end bare penge

Merkur har ikke kun haft fokus på økonomien i 2023, for der er lanceret flere nye, bæredygtige tiltag i det forgangne år. Det gælder for eksempel et nyt velgørenhedskoncept, Merkur Værdipulje, hvor en del af netto rente- og gebyrindtægterne fra året før bliver doneret til fire af Merkurs velgørende, not-for-profit kunder samt Merkur Fonden. Det er Merkurs andelshavere, der er med til at bestemme, hvordan pengene bliver fordelt blandt kandidaterne til puljen.

Vi plejer at sige, at som kunde i Merkur giver du dine penge mening. Med Merkur Værdipulje giver vi også vores indtjening mening, ved at give en del af den indtjening tilbage til samfundet gennem vores not-for-profit kunder, der arbejder for bæredygtighed og social ansvarlighed,” siger Charlotte Skovgaard.

I 2023 er der uddelt 430.000 kr. fra Værdipuljen fordelt på de fem modtagere, men med det flotte resultat for 2023 vil der i 2024 blive uddelt hele 750.000 kr.

Klimabank på Planterejse

Også indsatsen for klimaet har stået højt på dagsordenen i 2023, hvor fx projektet ’Planterejsen’ er blevet lanceret. Projektet har til formål at finansiere og støtte op om en udvikling mod mere plantebaseret og klimavenlig fødevareproduktion gennem dialog med kunderne, målrettet finansiering af projekter og plantebaserede tiltag, samt gennem debatter, oplysning, kommunikation, mv.

Der er blevet lagt mærke til Merkurs grønne tiltag, som er nået bredt ud til de stadigt mere klimabevidste danskere, der derfor igen i 2023 har kåret andelskassen til Danmarks Klimabank nr. 1. Det er 4. gang i træk, at Merkur opnår topplaceringen i Voxmeters store meningsmåling Greencheck.

- Titlen som Klimabank nr. 1 betyder, at Merkur ubetinget er det pengeinstitut, der har den højeste troværdighed og yder den største indsats når det gælder vores allesammens klima. Den tillid forpligter selvfølgelig, så vi vil fortsætte med at yde stadig mere til den grønne og bæredygtige omstilling, som vi er sat i verden for at støtte op om, forsikrer Charlotte Skovgaard.


Optimismen i Merkur gælder ikke kun det grønne arbejde, men i høj grad også de økonomiske resultater for 2024. Her er forventningen at lande på et resultat i intervallet 33 - 43 mio. kr. før skat.

Nøgleord

Merkur Andelskasse er det eneste større pengeinstitut herhjemme, hvor forretningsmodellen er helt og holdent bygget op omkring bæredygtighed og social ansvarlighed. Merkur er B Corp, samt medstifter af Global Alliance for Banking on Values (GABV), som består af mere end 60 værdibaserede banker på alle kontinenter.

Følg pressemeddelelser fra Merkur Andelskasse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Merkur Andelskasse

Kryds fingre for, at regeringen forstår at bruge ekspertpanelets anbefalinger rigtigt. Ellers kan CO2 afgiften ramme pilskævt og gøre mere skade end gavn21.2.2024 19:28:22 CET | Pressemeddelelse

Kloden brænder bogstavelig talt under vores fødder. Derfor er der, trods visse lyspunkter i eksperttådets anbefalinger om en CO2 afgift på landbruget, al mulig grund til at være bekymret, særligt for økologien. Det mener de i Merkur Andelskasse, grønt pengeinstitut for en betragtelig del af Danmarks økologiske, biodynamiske og regenerative landbrug.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye