Danmarks Idrætsforbund

2500 ukrainske børn har fået hjælp til idrætsdeltagelse siden invasionen

Del

Siden invasionen af Ukraine for to år siden har Grundfos Fonden gennem DIF get2sport støttet flygtede børn og unge fra hele verden med blandt andet kontingentstøtte, udstyr og sociale aktiviteter i 90 foreninger rundt i landet. Langt hovedparten er fra Ukraine.

Idrætsaktiviteterne har givet de ukrainske børn et vigtigt holdepunkt og sociale relationer i tilværelsen i Danmark
Idrætsaktiviteterne har givet de ukrainske børn et vigtigt holdepunkt og sociale relationer i tilværelsen i Danmark

Da krigen i Ukraine brød ud for to år siden, blev dengang 16-årige Alina Paskal sat på et tog ud af landet af sine forældre. Endestationen blev København, hvor Alina fortsat bor i dag.

Alina er én af de flere end 2500 flygtede børn og unge, der de seneste to år har modtaget støtte til idræt gennem Grundfos Fondens donation til Danmarks Idrætsforbund (DIF). Og hun er i den grad faldet til og træner i dag både trampolin- og svømmehold for andre ukrainske flygtningebørn i Københavns Trampolinklub og Hovedstadens Svømmeklub.

”Alina har været en nøgleperson først som hjælpetræner og nu som træner for Ukrainske børn og familier. Hun har været afgørende for at få ukrainske børn og familier ind i klubben, fordi hun har formået et skabe en tillidsfuld relation til dem, trygge rammer og fordi hun fremfor alt har indgående kendskab til deres situation, fordi hun selv har stået i samme situation,” siger Jonas Enevoldsen, der er Svømmeskolechef i Hovedstadens Svømmeklub, der har 40 ukrainske børn som medlemmer og yderligere tre ukrainske hjælpetrænere ansat

Det er ikke kun svømning og trampolin, de flygtede børn og unge har prøvet kræfter med. Der er søgt støtte til i alt 24 forskellige idrætter i 90 foreninger rundt i landet.

Et vigtigt frirum
For mange af de flygtede børn er forhåbningen, at opholdet i Danmark bliver kortvarigt. Men som den langstrakte krig i Ukraine viser, så er det afgørende at give børn og unge faste holdepunkter i fritidslivet:  

”Mange af børnene har forladt deres hjem i al hast og uden én eller begge forældre. Det er en helt forfærdelig situation. Vi kan selvfølgelig ikke gøre op for det savn, men vi kan med idrætten tilbyde dem et frirum, der kan give luft i hverdagen. Derfor giver det så god mening, at vi har fået mulighed for at give så mange børn og unge tilbuddet i samarbejde med idrætsforeninger og kommuner,” siger Frans Hammer, der er næstformand i DIF.

Støtten fra Grundfos Fonden er primært blevet søgt til kontingentstøtte, men der er også blevet søgt flittigt til stævnedeltagelse, udstyr og sociale arrangementer både med og uden forældre.

Det er stadigvæk muligt for idrætsforeninger at søge støtte til nytilkomne flygtninge af alle nationaliteter gennem puljen her.

Eksempler på støtte:

  • Tre svømmehold for 40 ukrainske børn og unge i Hovedstadens Svømmeklub, der også har ukrainske hjælpetrænere
  • Københavns Trampolinklub har siden krigens udbrud haft 60 børn inde i foreningen. Børnene starter på et særligt hold for ukrainske flygtninge, og så bliver de sluset ind på klubbens almindelige hold
  • Der blev i sommeren 2023 afholdt fodboldskole i Glyngøre for 48 ukrainske børn med både spil og sociale aktiviteter
  • Fodboldskole for 40 børn med afsluttende socialt grillarrangement med familie i Fremad Valby i sommeren 2023

Fakta om flygtningeindsatsen:

  • Grundfos Fonden donerede kort efter krigens udbrud 5 millioner til DIF øremærket idrætsforeningernes arbejde med nytilkomne flygtningebørn
  • Foreløbig har omkring 2.600 børn og unge af forskellig baggrund fået glæde af støtten, hvoraf langt hovedparten er fra Ukraine
  • Støtten er gået til blandt andet kontingenthjælp, idrætsudstyr, stævnedeltagelse, sociale aktiviteter og deltagelse på idrætsskoler i skoleferierne

Nøgleord

Kontakter

DIF blev stiftet tilbage i 1896 og er interesseorganisation for foreningsidrætten i Danmark. Gennem årene er der kommet flere og flere specialforbund til, så DIF-familien i dag består af 62 forbund, ca. 8.700 idrætsforeninger og godt 2 millioner medlemmer. DIF er samtidig national olympisk komité i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Idrætsforbund

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Idrætsforbund

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye