To år med krig i Ukraine: Angst, stress og trivsel i skolen fylder hos børn og unge på BørneTelefonens ukrainske rådgivningslinje
På knap to år har BørneTelefonens ukrainske rådgivningslinje hos Børns Vilkår haft 870 rådgivningssamtaler med ukrainske børn og unge om det, der fylder hos dem efter ankomsten til Danmark.
Bekymringer for familien i hjemlandet Ukraine. Problemer med sproget, faglige udfordringer, følelsen af isolation og fortvivlelse.
Siden BørneTelefonens ukrainske rådgivningslinje åbnede d. 5. april 2022, har de ukrainsktalende rådgivere hos Børns Vilkår haft 870 rådgivningssamtaler med ukrainske børn og unge, der er flygtet til Danmark, efter Rusland invaderede deres hjemland for to år siden.
To af de emner, der fylder mest på rådgivningslinjen, er angst og stress. Børn og unge fortæller, hvordan frygten for deres familiemedlemmers sikkerhed i Ukraine gør dem søvnløse og fylder dem med følelsen af håbløshed. Også usikkerheden omkring, hvor længe de skal være i Danmark, og hvordan deres fremtid ser ud, presser mange.
”Vi oplever desværre en udtalt grad af mismod hos mange af de ukrainske børn og unge i Danmark, vi taler med. De befinder sig lige nu i et vakuum med utroligt mange spørgsmål og meget få svar. Både internt i familierne, men også i skolen, er udfordringerne store, så generelt er vi ret bekymrede for trivslen hos mange af de her børn, der trods flere tiltag og indsatser rundt omkring i kommunerne har det rigtig svært,” siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.
Svært at finde sig til rette i klassen
Mange ukrainske børn og unge fortæller til BørneTelefonen, at de har store vanskeligheder med at blive en del af det danske skole- og uddannelsessystem. De er bekymrede for, at de fagligt kommer langt bagud, og mange er blevet placeret i klasser, hvor det faglige udgangspunkt varierer meget, og eleverne ikke er fra samme årgange. Dertil kommer en sprogbarriere, der har betydning for, hvordan børnene falder til i klasserne.
”De samtaler, vi har på vores ukrainske rådgivningslinje, vidner om, at der desværre stadig er et behov for, at vi bliver bedre til at hjælpe de ukrainske børn og unge, der kommer hertil. Særligt i skolen halter det efter. Det hører vi både fra børnene selv, men også fra deres forældre og fagpersoner på skolerne, siger Rasmus Kjeldahl og forsætter:
”Lige nu er vi stort set det eneste rådgivningstilbud, der tilbyder ukrainske børn og unge hjælp på deres modersmål, og vi mærker tydeligt, at det for mange er helt afgørende, at et sådant tilbud findes. Som det ser ud lige nu, mangler vi dog midlerne til fortsat at holde linjen åben efter 1. april 2024. Det vil desværre nok få konsekvenser for mange, da rådgivningen kan være et afgørende skridt videre fra en håbløs eller fastlåst situation.”
Foruden BørneTelefonen på ukrainsk, har Børns Vilkår også haft en ukrainsk rådgivning på ForældreTelefonen. Indtil den lukkede i starten 2024, har rådgiverne haft mere end 500 rådgivningssamtaler med ukrainske voksne. Desuden er også Børns Vilkårs bisidderordning blevet brugt i det omfang, der har været brug for det.
Fakta:
- BørneTelefonens ukrainske rådgivningslinje åbnede d. 5. april 2022
- Siden åbningen har BørneTelefonen på ukrainsk haft 870 rådgivningssamtaler med ukrainske børn og unge
- Øverst i top-10 over henvendelsesårsager er kategorien angst, der fylder i 23 pct af rådgivningssamtalerne. Herefter følger kategorien stress/præstationsangst med 19 pct og dernæst ’integration i det danske samfund’ og ’trivsel i klassen’, der begge fylder i 16 pct af rådgivningssamtalerne
- Den ukrainske rådgivning på ForældreTelefonen har i samme periode haft mere end 500 rådgivningssamtaler
- Læs mere her https://bornsvilkar.dk/ukraine/
Kontakter
Pressetelefon
Tlf:20204459bornsvilkar.dkFølg pressemeddelelser fra Børns Vilkår
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Børns Vilkår
BørneTelefonen og HØRT gør klar til endnu en travl jul med tunge samtaler med børn og unge22.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Julen kan være en lang og svær højtid at komme igennem for børn og unge i familier med konflikt, vold og misbrug. Sidste år havde BørneTelefonen og HØRTs frivillige rådgivere knap 1.300 samtaler med børn og unge i juledagene, og forventningen er, at behovet bliver mindst lige så stort i år.
19 stærke profiler bliver ambassadører for Børns Vilkår2.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Stærke personligheder fra bl.a. musik-, sports- og medieverdenen skal fremover hjælpe Børns Vilkår med at gøre en forskel for børn og unge i Danmark.
Børns Vilkår bakker op om fotoudstilling i Odense: Om man er 21 eller 70 år, kan vold i barndommen stadig gøre ondt28.11.2024 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det er skadeligt, når børn og unge er udsat for vold i hjemmet, og konsekvenserne kan præge dem langt ind i voksenlivet. Det illustrerer Børns Vilkår gennem 22 portrætfortællinger skabt af dokumentarfotograferne Andreas Haubjerg og Louise Herrche Serup i en fotoudstilling på Platanhaven i Odense.
Børns Vilkår skal have ny bestyrelsesformand18.11.2024 14:16:31 CET | Pressemeddelelse
Formand for Børns Vilkårs hovedbestyrelse, Peter Bartram, takker af ved organisationens næste generalforsamling til foråret 2025. Børns Vilkår indleder allerede nu en proces for at finde en egnet kandidat til at tage over.
Mange forældre med psykisk sygdom undlader at tale med deres børn om sygdommen29.10.2024 05:30:00 CET | Pressemeddelelse
Næsten hver tredje forælder svarer i ny undersøgelse, at de ikke taler med deres børn om - eller at deres børn ikke ved – at de har en psykisk sygdom. Forklaringen er bl.a., at de er bekymrede for barnets reaktion eller ikke tror, at deres sygdom påvirker barnet. Det skal vi gøre op med, mener Psykiatrifonden, Børns Vilkår og Ole Kirk’s Fond, som med partnerskabet ’Spørg Mere – så fylder det mindre’ står bag undersøgelsen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum