Turbine Forlaget A/S

Historien bag ikoniske malerier af den danske flåde

Del

Marinehistorikerne Søren Nørby og Jakob Seerup bruger 50 udvalgte malerier til at fortælle om specifikke historiske begivenheder og flådens virke i coffeetable-bogen Historien bag billedet. Danmarks historie er uløseligt forbundet med havet. Gennem århundreder har flåden kæmpet for fædrelandet, sikret handlen og fiskeriet eller blot vist flaget, når Danmark og de danske konger skulle repræsenteres.

Forsiden viser et af de ikoniske malerier
Forsiden viser et af de ikoniske malerier

Flådens skibe og marinehistorien har inspireret generationer af kunstnere, der ønskede at gengive dramaet og storheden, der foldede sig ud, når flådens skibe stod til søs. Malerierne viser både de storslåede sejre og de sviende nederlag. Men Marine- og bataljemaleriet er en overset genre i dansk kunsthistorie, og det vil Søren Nørby og Jakob Seerup nu ændre på. For bag de mange billeder gemmer sig også historien om Danmark og vores flåde.

Men er de storslåede malerier troværdige gengivelser af de begivenheder, der skildres? Langt de fleste af de ældste malerier er malet på bestilling af Kongen og blev brugt som udsmykning i lokaler, hvor både venner og fjender aflagde officielle besøg, og her kan man måske tænke, at kunstneren har pyntet lidt på historierne? Søren Nørby og Jakob Seerup fortæller ikke blot, hvad der ses på billederne, men sætter dem også ind i en kulturhistorisk kontekst og undersøger, hvorfor kunstneren har valgt de pågældende motiver og gengivet dem med lige netop de penselstrøg og valg af komposition og detaljer.

Malerierne gengives og beskrives i kronologisk rækkefølge fra den sårede kong Christian 4. på dækket af Trefoldigheden i 1644 til kampen mod pirater ved Afrikas horn i 2013.

Søren Nørby (f. 1976), cand.mag. i historie fra Københavns Universitet og ph.d. fra Syddansk Universitet. Søren Nørby har i mere end 20 år beskæftiget sig med søfarts- og marinehistorisk forskning og fungerer i dag som Søværnets historiske konsulent.

Jakob Seerup (f. 1975), cand.mag. i historie og forhistorisk arkæologi, samt ph.d. i flådehistorie. Jakob Seerup har været ansat som museumsinspektør på Orlogsmuseet, undervist i søkrigshistorie ved Søværnets Officersskole og er nu på Bornholms Museum som museumsinspektør for nyere tid.

De to forfattere kan opleves på Historiske Dage d. 9.-10. marts, hvor de under overskriften ”Giv dem hele bredsiden” fortæller om historierne bag malerierne, søndag kl. 15.

FAKTA:

Titel: Historien bag billedet – 50 ikoniske malerier af den danske flåde
Forfattere: Søren Nørby og Jakob Seerup
Forlag: Turbine
ISBN: 9788740686654
Sidetal: 284
Vejl. pris: 349,95 kr.
Udgivelsesdato: 23. februar 2024

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Om Turbine Forlaget

Forlaget Turbine blev grundlagt i 2004.

Vores profil er bred, og grundtanken er, at vi ikke lader os begrænse af hverken genre, stil eller format – vores fokus er kvaliteten i den enkelte udgivelse.

Følg pressemeddelelser fra Turbine Forlaget A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Turbine Forlaget A/S

Harry Styles er en nulevende modelegende14.3.2024 10:13:33 CET | Pressemeddelelse

I 2010 trådte en ung Harry Styles ind på X-factor scenen i England for at aflægge audition. Allerede den gang stod det klart, at han kan inspirere og fascinere med mere end sin stemme. Med neglelak, fjerboa, pailletter, jakkesæt og buksedragter har han gennem alle årene været en inspiration for dem, der gerne vil lege med stilen. I Stilikoner: Harry Styles fortæller Lauren Cochrane historien om en sand modelegende.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye