Dansk Flygtningehjælp

To års krig i Ukraine: Flere millioner er internt fordrevet og deres situation forværres dag for dag

Del

Siden Ruslands invasion af Ukraine er mere end 6 millioner blevet tvunget til at flygte ud af landet og 3,7 millioner er internt fordrevne. Hvis ikke det internationale samfund handler nu for at beskytte disse mennesker, vil vi stå over for en endnu større krise senere, advarer Dansk Flygtningehjælp.

Kampene i Ukraine fortsætter - ødelægger liv, hjem, samfund - og millioner af civile lider. Mens krigen nu går ind i sit tredje år, er situationen stadig mere dyster for de 3,7 millioner mennesker, der er tvunget på flugt fra krigen i deres eget land. Alene i januar i år blev 641 civile dræbt eller såret i Ukraine. Tal der måned for måned stiger - de bekræftede civile tab i januar var således 37 procent højere end i november 2023. 

”Det er vigtigt, at vi fortsat holder fokus på Ukraine. Situationen for de internet fordrevne i landet bliver stadig mere alvorlig og får på ingen måde nok international opmærksomhed. Hvis vi ikke gør noget nu for at beskytte de mange mennesker, som er internet fordrevet af krigen, risikerer vi at stå over for en endnu større krise senere", siger Charlotte Slente, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp.  

80 procent af dem, der er fordrevet af krigen, har nu været på flugt i mere end et år. Og som krigen fortsætter bliver endnu flere mennesker afhængige af hjælp såsom sociale ydelser, pensioner og humanitær kontanthjælp. I nogle områder i Ukraine er 53 % af de fordrevne 100 procent afhængige af hjælp til at forsørge deres familier. Fattigdomsniveauet i Ukraine er femdoblet fra 5 til 24 procent på bare et år.  

Ingen udsigt til fred 

De internt fordrevne ukraineres levevilkår er forværret, og de kæmper i stigende grad for at få mad på bordet, betale huslejen eller betale lægeudgifter. Mange bor i fælles sovesale, som oprindeligt var beregnet til midlertidig brug. Og der er ingen udsigt til, at fordrivelsen af de mange millioner stopper foreløbigt – hverken i eller uden for landet. Usikkerhed, ødelagte ejendomme og begrænset adgang til arbejde forhindrer de mange millioner, der er flygtet ud af landet, i at kunne vende hjem.   

"Vi må ikke glemme de millioner af børn, mødre, fædre - som hver dag lever med krigens konsekvenser. De har mistet deres huse, deres arbejde, deres samfund og mange har ingen steder at tage hen. Der er hårdt brug for støtte fra det internationale samfund til de civile, der er drevet på flugt - både nu og på lang sigt", siger Julian Zakrzewski, landedirektør for Dansk Flygtningehjælp i Ukraine.   

Verdensbanken vurderer, at over 1,4 millioner huse er blevet beskadiget eller ødelagt frem til februar 2023. Dette tal vil være markant højere i Verdensbankens kommende rapport. Derudover er de fleste områder, der er berørt af krigen, stærkt forurenet af miner og anden eksplosiv ammunition, hvilket gør dem usikre at vende tilbage til, indtil de er helt ryddet. Dette vil tage rigtig mange år.  

Mennesker på fulgt har brug for sikre steder at bo, inden de kan vende tilbage og genopbygge deres liv og deres land. 

Kontakter

Billeder

Om Dansk Flygtningehjælp

Dansk Flygtningehjælp er Danmarks største NGO. Vi er samtidig en af verdens førende organisationer med speciale i at hjælpe mennesker på flugt. Vi arbejder for verdens flygtninge i 40 lande rundt om i verden.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Flygtningehjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Flygtningehjælp

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye