Ovenpå Svarer-udvalgets afgiftsmodeller: Ny analyse giver miljørigtig og profitabel løsning til landbruget

Del

Efter offentliggørelsen af Svarer-udvalgets modeller kører de politiske diskussioner om, hvordan landmændene skal betale. Analyse fra konsulenthuset Boston Consulting Group (BCG) peger på særlig landbrugspraksis som profitabel og miljørigtig løsning til landmændene.

Peter Jameson, Managing Director and Partner, Boston Consulting Group (BCG)
Peter Jameson, Managing Director and Partner, Boston Consulting Group (BCG) Foto: Atmoscph

KØBENHAVN – Landbruget spiller en afgørende rolle i at brødføde verdens befolkning, men sektorens påvirkning på miljøet er bekymrende. Mens presset på naturen og landmændene stiger, bliver det tydeligt, at der er brug for nye løsninger til at sikre et bæredygtigt fødevaresystem.  

En ny analyse lavet af Boston Consulting Group (BCG) i samarbejde med bl.a. Danmarks Naturfredningsforening viser, at regenerativt landbrug kan være en del løsningen - en praksis der fremmer det naturlige økosystem i jorden til gavn for både natur og landbrug. Samtidig kan det være med til at mindske landmændenes potentielle drivhusgasafgift.  

”Regenerativt landbrug giver landmænd muligheden for at mindske deres landbrugs negative påvirkning på miljøet. Samtidig kan det være et centralt redskab for landmændene til at minimere deres udslip og dermed en potentiel drivhusgasafgift”, siger Peter Jameson, Managing Director & Partner i BCG. 

Helt konkret, er det en landbrugsmetode, hvor man fokuserer på at genopbygge jordens naturlige økosystem og kulstofindhold. Primære elementer udgør at forstyrre jorden så lidt som muligt, samt at sørge for at jorden har et konstant og diverst plantedække. 

Reducerer op mod 30 pct. af landbrugets drivhusgasser og forbedrer miljø 

Analysen ‘Potentialet af Regenerativt Landbrug i Danmark’ tager et holistisk blik på landmændenes økonomi og naturen. Den viser, at regenerativt landbrug kan reducere Danmarks udledning af drivhusgasser markant frem mod 2030 og med op til 4 megaton per år fra 2035-2040. Det svarer til 30 procent af dansk landbrugs udledninger i 2022. 

Regenerative landbrugspraksisser såsom minimal jordbearbejdning, optimeret brug af efterafgrøder og nedmuldning af afgrøderester, forbedrer jordens naturlige økosystem. Samtidig giver det ro til ny opblomstring af mikroorganismer og anden biodiversitet i jorden. Derudover øger de også jordens naturlige indhold af nærrigsstoffer til afgrøder, hvilket fører til et reduceret behov for gødning. Netop gødning er et stort fokus for Svarer-udvalget og udgør en stor del af landbrugets drivhusgasudledninger samt forureningen af danske søer, vandløb, fjorde samt kystområder grundet udvaskning fra landbrugsjorden til ovennævnte. Derfor forventes regenerativt landbrug også at have en positiv effekt på den danske vandkvalitet. 

Mange interessenter i det danske fødevareerhverv vil drage nytte af landmændenes omstilling til regenerativt landbrug, eksempelvis gennem samfundsmæssige, finansielle, og renommé fordele – såsom øget stabilitet i forsyningskæderne og potentielt reducerede omkostninger. De er desuden stærkt positioneret til at drive forandringerne gennem fødevareværdikæden og spiller en afgørende rolle i at reducere de barrierer, der ligger forud for en bred implementering af regenerativt landbrug i Danmark. 

Økonomisk investering og gevinst  

Regenerativt landbrug er dog ikke et quick fix, men en praksis som skal implementeres over tid, og som kræver en investering. Til gengæld vil landmænd kunne opnå et øget dækningsbidrag per hektar på op mod 40 procent seks år efter implementering. 

Den høje stigning skyldes omkostningsbesparelser i maskiner og arbejdstimer på grund af minimal jordbearbejdning, samt i kunstgødning på grund af optimeret brug af efterafgrøder og nedmuldning af afgrøderester. Yderligere kan det reducere landmændenes klimapåvirkning og således mindske den potentielle regning fra en drivhusgasafgift.  

Landmænd vil også opleve en øget modstandsdygtighed i udbytter, grundet en forbedring af jordens naturlige økosystem og forsvar over for tørke og skybrud.  

Læs hele rapporten her 

Kontakter

Links

Om Boston Consulting Group (BCG)

Boston Consulting Group (BCG) er en global konsulentvirksomhed med kontorer i over 100 byer fordelt på 50 lande, herunder Danmark. BCGs 30.000 konsulenter samarbejder med erhvervs- og samfundsledere om at løse deres vigtigste udfordringer og gribe deres største muligheder. BCG var frontløberen inden for forretningsstrategi ved sin grundlæggelse i 1963. I dag samarbejder BCG med sine klienter om transformationer, der gavner alle interessenter, og som styrker kunders vækstmuligheder, grønne konkurrencemæssige fordele og positive samfundsbidrag.

Følg pressemeddelelser fra Boston Consulting Group

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Boston Consulting Group

Ny Analyse: Profitabel landbrugspraksis fremmer den grønne omstilling7.2.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

Landbruget står for en tredjedel af hele Danmarks udledning af drivhusgasser, hvilket fremhæver behovet for bæredygtige løsninger i branchen. En ny analyse fra Boston Consulting Group, Danmarks Naturfredningsforening og Food Nation præsenterer 'regenerativt landbrug' som en løsning til at adressere klima- og miljøudfordringer. Regenerativt landbrug tilbyder en metode til at forbedre jordens sundhed og reducere drivhusgasser, der i 2035 kan reducere landbrugets klimaaftryk med cirka 30%.

Ny leder af forretningsområdet for private equity i Boston Consulting Group19.1.2024 11:20:59 CET | Pressemeddelelse

Mads Ulstrup, 37 år, har den 1. december 2023 sat sig i ledelsessædet i Boston Consulting Groups forretningsområde for rådgivning af danske og internationale kapitalfonde. Mads startede sin karriere i Boston Consulting Group (BCG) i sommeren 2013. Her kom han til konsulenthuset som Associate, efter han havde færdiggjort sin MSc. i Finance ved Aarhus Universitet. I 2016 tog han til BCG's kontor i New York for at specialisere sig inden for rådgivning af kapitalfonde – med fokus på køb og salg af virksomheder samt strategi og værdiskabelse under kapitalfondenes ejerskabsperiode. I 2018 blev Mads hentet hjem til København for at bygge netop dette forretningsområde op i Danmark. I dag er Mads Managing Director & Partner og leder BCG's Private Equity team i Danmark, som er vokset til over 30 personer.

Ny Managing Director & Partner i Boston Consulting Group9.1.2024 14:40:18 CET | Pressemeddelelse

Thomas Wenstrøm, 42 år, er udnævnt til Managing Director & Partner i det internationale konsulenthus Boston Consulting Group (BCG) per 1. januar 2024. Dermed indtræder han i ledelsesgruppen, som består af 19 Managing Directors & Partners på konsulenthusets danske kontor. Thomas startede sin karriere i BCG i 2017. I dag er han en del af BCG’s nordiske ledelsesteam inden for ‘Digital & Technology Advantage’. Han rådgiver førende virksomheder inden for transport, tech og kommunikation med fokus på digital strategi, innovation og kunstig intelligens. Thomas har en MBA fra London Business School og en M.Sc. i Manufacturing Engineering and Management fra Danmarks Tekniske Universitet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye