DI om Svarer-rapport: En klimaafgift på landbruget skal udvikle og ikke afvikle erhvervet
CO2e-afgift kombineret med ny teknologi skal bane vejen for en grøn omstilling i landbruget. Det anbefaler en ekspertgruppe med økonomiprofessor Michael Svarer i spidsen i en ny rapport. Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, er enig i behovet for en ambitiøs grøn omstilling af hele landbrugserhvervet, og med rapporten er vi et skridt nærmere at få styr på de værktøjer, der skal sikre, at Danmark når klimamålene.
I 2030 skal vi i Danmark have reduceret drivhusgasser med 70 pct., hvilket kræver en grøn omstilling af hele samfundet. Alle sektorer skal bidrage i klimakampen, og i dag peger den såkaldte Svarer-ekspertgruppe på, hvordan der kan gennemføres en grøn omstilling af dansk landbrug. I en rapport peges der på tre modeller for CO2e-afgifter kombineret med statslig finansiering af ny teknologi.
- Alle sektorer skal bidrage i klimakampen, og nu ser vi frem til at diskutere de tre modeller for, hvordan dansk landbrug kan levere markante reduktioner af drivhusgasser med omtanke for erhvervets konkurrenceevne og arbejdspladser, siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i Dansk Industri.
Dansk Industri, der inden længe skal være med til at finde en løsning på landbrugets grønne omstilling i en grøn trepart, mener, at det er en bunden opgave, at landbruget leverer reduktioner både frem mod og efter klimamålstregen i 2030. Og erhvervsorganisationen vurderer, at det vil kræve en CO2-afgift at nå reduktionerne, men at det ikke kan stå alene.
- Landbruget står over for nogle store udfordringer i klimakampen, fordi vi har med dyre og biologiske processer at gøre. Derfor skal der innovative værktøjer i brug, når vi skal skabe en bæredygtig grøn omstilling af landbruget. En CO2e-afgift er en del af løsningen, og indretter vi afgiften smart, så er jeg overbevist om, at vi kan udvikle fødevareerhvervet til at producere endnu flere grønne fødevarer, som vil komme os alle til gavn, siger Emil Fannikke Kiær.
Ekspertgruppen peger som nævnt på tre scenarier og modeller for en CO2e-afgift på landbrugets udledninger, og det bliver med rapporten tydeligt, at vi ved at indføre en meget høj afgift risikerer at sende CO2e-udledninger over grænserne, såkaldt CO2-lækage, så produktion af landbrugsprodukter bliver afviklet i Danmark og i stedet varetaget i andre lande.
- Vi skal have de grønneste produkter i verden, og det tror jeg sagtens, vi kan få med en fornuftigt afgiftsstruktur, der skaber incitament til grøn omstilling uden at flytte produktion til udlandet. For os er det vigtigt, at vi ligesom i industriens grønne skattereform ikke smider klimaregningen i nabolandenes baghaver. For så har vi på ingen måde hjulpet klimaet, siger Emil Fannikke Kiær og fortsætter:
- Som det første land i verden vil vi indføre en CO2e-afgift på landbruget, men vi fikser ikke en grøn omstilling alene med afgifter. Derfor mener vi også, at der fra statens side både skal investeres i udtagning af lavbundsjorde og afsættes betydelige midler til innovation og teknologiinvesteringer.
Nøgleord
Kontakter
Ditte RielandPresserådgiver
Tlf:+4522467822dirh@di.dkFølg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI-direktør: Dybt bekymrende, at næsten halvdelen af de danske virksomheder ikke har kvinder i bestyrelserne28.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det går langsomt med at få flere kvinder i de danske virksomheders bestyrelser. I 2024 sidder kvinder på 18,6 pct. af de generalforsamlingsvalgte pladser i bestyrelseslokalerne, hvilket er en lille stigning i forhold til 2023. Det viser en ny analyse, som landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, har lavet. I 48,7 pct. af de danske bestyrelser sidder der udelukkende mænd. Det er for dårligt, mener DI-direktør, der peger på løsninger.
Nyt DI-udspil: Sådan får vi et mere elektrificeret Danmark26.11.2024 12:09:04 CET | Pressemeddelelse
Der skal skub på elektrificeringen, hvis vi både skal nå vores ambitiøse klimamål og sikre vores forsyningssikkerhed. Desværre går udviklingen i dag alt for langsom, hvilket skyldes en række barriere, som erhvervslivets talerør, Dansk Industri, vil have ryddet af vejen. Det kan ske ved at følge ni konkrete anbefalinger, som organisationen anviser i et nyt udspil.
COP29-aftale sikrer 300 milliarder dollar årligt til hårdest klimaramte lande24.11.2024 00:34:08 CET | Pressemeddelelse
Næsten 200 lande er ved COP29 blevet enige om global klimafinansiering, der skal sikre, at alle lande kan gennemføre en grøn omstilling. Nu skal aftalen følges op med konkret klimahandling, og her kan og skal Danmark og danske virksomheder spille en afgørende rolle, mener DI’s klimapolitiske chef.
Ny økonomisk prognose: Usikkerheden er stor efter valget af Trump23.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Dansk økonomi vil umiddelbart vokse i et pænt tempo de næste par år, men væksten hjælpes stærkt på vej af medicin, gas og en offentlig sektor med vokseværk. Fremtidsudsigterne er samtidig omgærdet af stor usikkerhed, hvilket kan påvirke virksomhedernes vækst, viser ny prognose fra Dansk Industri.
Danske virksomheder satser på Sydøstasien – nu hjælper DI på vej22.11.2024 10:20:53 CET | Pressemeddelelse
Danske virksomheders aktiviteter i Sydøstasien stiger kraftigt i disse år, fortæller en ny analyse fra Dansk Industri (DI). Derfor sætter DI nu turbo på indsatsen for at hjælpe virksomheders etablering og drift i lande som Thailand, Vietnam, Malaysia, Singapore, Filippinerne og Indonesien.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum