Syddansk Universitet

Kunst og kreativitet øger forståelsen mellem patient og læge

Del

En ny hjemmeside med personlige fortællinger skal inspirere andre til at tale åbent om deres udfordringer i mødet med sundhedsvæsenet.

Hvordan mindsker man stigma? Det har en gruppe forskere i et tværfagligt samarbejde på Syddansk Universitet givet et bud på. Forskerne har afholdt flere læse- og skriveværksteder for patienter med alkoholoverforbrug, overvægt eller diabetes. Det kan mindske stigmatisering at vise andre og mere kreative sider af sig selv.

Teksterne fra projektet er nu blevet til en hjemmeside, hvor man kan høre i alt 13 tekster skrevet og læst højt af deltagerne. Det er blandt andet fortællinger om, hvordan mennesker har følt sig stigmatiseret i sundhedsvæsenet.

Personer, som oplever stigmatisering, er længere tid om at tage kontakt til lægen, men der er også en risiko for at stigmatiserede sygdomme ikke prioriteres så højt. Alkoholoverforbrug, overvægt og diabetes er livsstilsfaktorer, som er forbundet med stigmatisering. Der er samtidig også livsstilsfaktorer, som kan føre til leversygdom, og leversygdom skal gerne opspores tidligt.

- Stigmatisering er en væsentlig forhindring i samarbejdet. Målet med projektet har været at øge den gensidige forståelse mellem patient, læge og samfund, fortæller leder af projektet professor Maja Thiele, Klinisk Institut, Syddansk Universitet.

Narrativ medicin mod stigmatisering

Projektet tager afsæt i narrativ medicin. Narrativ medicin er en måde, hvorpå mennesket ved at fortælle sin historie kan sættes i centrum for medicinsk behandling. Målet med kurser i narrativ medicin for folk, som arbejder i sundhedsvæsenet, er at styrke evnen til at høre, spørge ind til og forstå, hvad patienter forsøger at fortælle.

Projekt DECIDE har arbejdet med narrativer – altså fortællinger - gennem læse- og skriveværksteder. Det har givet personer med leversygdomme mulighed for at præsentere sig selv i kraft af deres sårbarhed, kreativitet og personlighed fremfor de såkaldte risikofaktorer.

- Kunst er her blevet brug til at starte en samtale, øge åbenheden og bryde barrieren mellem nogle personer, som måske ikke altid har følt sig mødt som de mennesker de er. Det giver de sundhedsprofessionelle et andet blik på patienterne. Men det har også givet patienterne et andet blik for og forståelse for hinanden, fortæller Johanne Kragh Hansen, ph.d.-studerende ved Center for Leverforskning.

Arbejdet med læse- og skriveværkstederne har blandt andet givet deltagerne øget selvværd og styrket deres selvfortælling, hvilket har reduceret deltageres selv-stigmatisering.

Det er planen at lave et opfølgende studie, der kan bidrage til afstigmatisering af patienter i en større skala. 

Om projektet

  • Forskningsprojekt ved Center for Leverforskning, SDU, OUH og Institut for Kultur- og Sprogvidenskaber.
  • Projektet undersøger nye måder at reducere stigmatisering af mennesker, der lever med risikofaktorer for at udvikle leversygdom.

  • Deltagerne er tilfældigt udvalgt blandt patienter, der i forvejen har kontakt til Center for Leverforskning. De blev inddelt i tre hold: Højt forbrug af alkohol eller tidligere alkoholmisbrug, overvægt eller type 2 diabetes, alkoholrelateret cirrose, også kaldet skrumpelever.

  • De 13 deltagere har været med i et læse- og skriveværksted i otte uger.

Fakta: Stigmatisering - stigma

Stigmatisering er et negativt kendetegn; et socialt stempel. Nogle sygdomme taler vi åbent om – andre holder vi skjult. De er stigmatiserede. Stigmatisering rammer den enkelte person direkte, og forskning viser, at stigmatisering har konsekvenser for det fysiske og psykiske helbred.

Kontakter

Links

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Udsigt til 20 nye studiepladser på medicinuddannelsen i Esbjerg21.8.2024 10:11:13 CEST | Pressemeddelelse

Som et led i det nye landdistriktsudspil ønsker regeringen at tildele Syddansk Universitet, SDU, yderligere 20 studiepladser på kandidatuddannelsen i medicin. Det vil betyde, at der fremadrettet forventes at blive uddannet 50 nye læger om året på medicinuddannelsen i Esbjerg i stedet for 30. Udvidelsen er et vigtigt skridt i bestræbelserne på at styrke det nære sundhedsvæsen og sikre en bedre geografisk fordeling af læger i hele landet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye