VUDP-projekt vil reducere lattergas fra renseanlæg med 50% med helstøbt AI styring
Ganske unikt er otte forsyninger på tværs af Danmark gået sammen om at løse en af de helt store klimaudfordringer i branchen: lattergas fra renseanlæg. Den viden og data, der indsamles i dette projekt, vil udgøre et kæmpe bidrag på området. Projektet udvikler desuden en ny helstøbt styring til minimering af lattergas, demonstrerer den i fuldskala på 8 renseanlæg og dokumenterer effekten. Produktet er skalerbart og kan meget nemt implementeres på andre anlæg i Danmark og i udlandet.
I dag findes der ikke kommercielle helstøbte realtidsstyringer på markedet, der effektivt kan reducere lattergasemissionen fra renseanlæg. Projektet vil således levere den første helstøbte løsning, der kan implementeres bredt på danske renseanlæg og med veldokumenteret effekt over en lang række af anlæg. Det er BIOFOS som projektleder, Krüger som teknologiejer og 7 andre forsyninger på tværs af Danmark, der sammen vil gøre det muligt, at de danske renseanlæg kan opnå 50% reduktion af lattergasemission i 2025 og dermed bidrage væsentligt til Klimalovens målsætning om 50% reduktion af drivhusgasser i 2025 for Danmark.
Udvikling af ny styring til minimering af lattergas emission
Projektet udvikler en helstøbt styring til lattergaskontrol på renseanlæg, som er gennemprøvet og veldokumenteret gennem 1-2 års fuldskaladrift på 8 danske renseanlæg.
Styringen, der modvirker selve dannelsen af lattergas, fungerer ved at justere hastigheden af de biologiske processer direkte efter DNA-analyser online i Krügers DNA Fantastic service. Selve kontrollen udføres via en udvidelse af Krügers AI-styring i Hubgrade Performance Plant, som dynamisk følger med i processerne på renseanlægget og hele tiden forudser, hvordan belastningen og rensningen skal se ud i den nærmeste fremtid for optimal drift.
Brugerdefineret styring optimerer værdi for pengene
Der bliver tilføjet en parameter for både lattergas og CO2e i AI-styringen. Lattergasproduktionen registreres online med sensorer, og der udføres online lattergas emissionsberegninger. AI-styringen optimerer online driften af renseanlæggene direkte efter en brugerdefineret prioritering mellem 1) Udløbskvalitet og spildevandsafgift, 2) dynamiske spotpriser på elmarkedet og 3) det samlede klimagasaftryk fra elforbrug og lattergasemission.
Tidligere udviklingsprojekter har påvist lattergasreduktioner på op til 70-90% - men kun i kortere perioder. Ved at samle styringerne i en helstøbt lattergas Kontrol forventer projektpartnerne en reduktion på minimum 50-70% i forhold til referenceåret uden lattergaskontrol.
Derudover vil projektet bibringe en konkret, let og frit tilgængelig vejledning til generelle driftsoptimeringer, der kan bidrage til at reducere lattergasemissionen fra renseanlæg parallelt med styringen.
Tid og økonomi
Projektet forventes afsluttet 31. juli 2025
Budgetsum: 3.738.282 DKK
Deltagere i projektet
BIOFOS: Projektleder og deltagende forsyning
Krüger: Teknologiejer og ansvarlig for udvikling, implementering og evaluering af N2O Kontrol styringen
Derudover deltager en stribe forsyninger i projektet som problemejere. De bidrager med viden om renseanlægget, sensorvedligeholdelse, datadeling og samarbejde om implementering af styring:
-Mølleåværket A/S
-Halsnæs Forsyning
-Hjørring Vandselskab
-Fors
-Vesthimmerland Forsyning
-Aalborg Forsyning
-BlueKolding
Unisense støtter desuden projektet ved at give teknisk sparring og tilbyde kvalitetssikring af målerinstallationer
Nøgleord
Kontakter
Mikkel Stokholm-BjerregaardHead of Innovation wastewater
Tlf:45 60 39 35 58MXS@kruger.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra Krüger A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Krüger A/S
Krüger modtager MUDP-midler til 4 nye innovationsprojekter og styrker sin position som førende ekspert i vandteknologi19.12.2024 10:25:46 CET | Pressemeddelelse
Årets MUDP-midler fra Miljø- og Ligestillingsministeriet blev uddelt den 17. december. Krüger A/S har fået tildelt støttemidler til fire udviklingsprojekter, der alle bidrager til den grønne omstilling i vandsektoren og cementerer virksomhedens store innovationskraft, faglighed og engagement i miljøet.
60 udsatte børn fik gaver gennem Krügers medarbejderdrevne julehjælp17.12.2024 10:17:24 CET | Pressemeddelelse
Et år hvor ansøgningerne til julehjælp har slået alle rekorder, har Krügers medarbejdere sørget for, at der ligger gaver under træet hos 60 udsatte børn, en lille stigning i forhold til sidste år. Det sker gennem initiativet Ønsketræet faciliteret af Rotary.
Miljøvirksomhed holdt Green Week som modsvar til Black Friday9.12.2024 11:01:41 CET | Pressemeddelelse
Black Friday satte igen rekord i Danmark, hvor især tøj og elektronik blev revet ned fra hylderne. Som miljøvirksomhed tilbød Krüger et grønt alternativ og holdt Green Week hele uge 47, hvor fokus var på at spare CO2 og vise grønne alternativer i vandbranchen. Der var også flere grønne aktiviteter til medarbejderne, der gjorde det nemmere at vælge grønt.
Modernisering af Mosede Renseanlæg - Et forbillede på rensning af store flows i bynære områder3.10.2024 11:01:34 CEST | Pressemeddelelse
Første spadestik blev taget den 17. september til den omfattende modernisering af Mosede Renseanlæg i Greve Kommune. Krüger er valgt som rådgiver på dette vigtige projekt for KLAR Forsyning, der skal sikre effektiv spildevandsrensning og minimere miljøpåvirkningen. Efter renoveringen vil Mosede Renseanlæg have øget kapaciteten fra 60.000 til 75.000 PE og rense bedre for kvælstof og fosfor.
MUDP-projektet KOM-BAT vil revolutionere overvågning og rensning af regnvand26.9.2024 09:37:36 CEST | Pressemeddelelse
MUDP-projektet KOM-BAT vil give forsyningsselskaber og myndigheder hidtil usete muligheder for at optimere deres regnvandshåndtering og miljøbeskyttelse - bl.a. ved at give et præcist og opdateret billede af deres regnvandsudledninger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum