70 procent af metalvirksomhederne frygter ordrenedgang

Del

Virksomhederne i metalindustrien udtrykker i 2024 større bekymring over faldende ordretilgang end over mangel på kvalificerede medarbejdere, viser ny undersøgelse lavet blandt medlemmerne i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Illustration: TEKNIQ Arbejdsgiverne

På trods af utallige trusler og udfordringer har der været økonomisk fremgang de sidste par år for TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemmer i det tekniske erhvervsliv. Usikkerheden er dog stor i 2024 blandt virksomhederne i metalindustrien, viser ny medlemsundersøgelse.  

70 procent af smede- og metalvirksomhederne svarer i undersøgelsen, at de er bekymrede for en faldende ordretilgang.  

- Vi er reelt bekymrede for udviklingen i metalindustrien med resultatet af denne markedsundersøgelse. De kommende måneder vil vise, om forventningen til faldende ordretilgang også bliver en realitet, siger Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen, økonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne. 

Hun vurderer, at pessimismen blandt andet bunder i krigene i Mellemøsten og Ukraine samt angrebene på de internationale skibe i det Røde Hav, der samlet set har været med til at skabe usikkerheder på markedet. 

Nødvendigt at sprede sine risici 

Spørgeskemaundersøgelsen er gennemført i januar i år, hvor det også var muligt at pege på flere trusler. 45 procent pegede på rekruttering og mangel på kvalificerede medarbejdere som mulige trusler.  

I undersøgelsen er virksomhederne også blevet spurgt til, hvordan ledelsen reagerer og tager initiativer for at imødegå de risici, der ligger i en ordrenedgang. Blot 23 procent har aktive planer. 

- Risikospredning og opsøgning af nye markeder er vigtige tiltag for en virksomhed, når der er udsigt til ordrenedgang. Det er lidt overraskende, at så få af metalvirksomhederne tager initiativer med deres egne forventninger til ordrenedgang i år, siger Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen. 

Nogle virksomheder har taget teknologiske skridt for at øge konkurrenceevnen og derved sikre sig flere ordrer. I undersøgelsen peger virksomhederne her eksempelvis på investeringer i robotsvejsere og fuldautomatiske fiberskærere, der kan øge effektiviteten i produktionen. 

På trods af ordrepessimismen i metalbranchen er ledigheden dog fortsat rekordlav med 1,8 procent i december 2023. 

I alt har 1019 medlemsvirksomheder deltaget i markedsundersøgelsen.  

Yderlig info, kontakt:

Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen, økonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne / 77 41 15 75 / mkj@tekniq.dk 

Kontakter

Billeder

Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen, økonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen, økonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Download

Om TEKNIQ Arbejdsgiverne

TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer det tekniske erhvervsliv, der er drivkraften i den bæredygtige og digitale vækst i Danmark. Virksomhederne beskæftiger cirka 55.000 medarbejdere.

Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

Arbejdsgivere og fagforbund: Fyr op under den faglige stolthed15.4.2024 06:45:00 CEST | Pressemeddelelse

Unge søger i stigende grad efter meningsfulde arbejdsliv, hvor de ikke kun får en løncheck hver måned, men også bidrager til et større formål. Og her har Danmarks faglærte al mulig grund til at ranke ryggen og være stolte over det, de bidrager til samfundet med. TEKNIQ Arbejdsgiverne har derfor taget initiativ til kampagnen “Værdi Hver Dag”, der bliver bakket op af Dansk El-Forbund og Blik- og Rørarbejderforbundet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye