Discgolf, bevægelse og fællesskab: Idrætsindsats skal skabe positive forandring for udsatte esbjergensere
Meningsfulde idrætsfællesskaber kan have stor betydning for livskvaliteten hos mennesker i udsatte positioner, ikke bare i forhold til den fysiske sundhed, for den mentale sundhed får også et spark i den rigtige retning, når udsatte borgere samles omkring idrætsaktiviteter.
Tre medarbejdere fra Center for Psykiatrien i Esbjerg Kommune har netop afsluttet et 1-årigt idrætscertificeringsforløb. Det betyder, at medarbejderne nu har tilegnet sig kompetencer og konkrete redskaber til at bruge idræt i deres socialpædagogiske arbejde med Esbjergs udsatte borgere.
- I de seneste år har idræt og bevægelse fået en mere central rolle i vores socialpædagogiske arbejde. Derfor var det også et naturligt skridt at videreuddanne en del af medarbejdergruppen. De tre certificerede medarbejdere arbejder med nogle af kommunens mest udfordrede borgere, men alligevel har de igennem det seneste år brugt læringerne fra certificeringen til at skabe et stærkt fællesskab omkring discgolf. Borgerne, der tidligere havde svært ved at komme ud, spiller nu discgolf i alt slags vejr. De glæder sig, forbereder sig mentalt, og aktiviteten har i den grad øget deres livskvalitet, fortæller Ulla Ankersø, Tilbudsleder i Center for Socialpsykiatri
Potentialet er stort
Målet med at gøre idræt, bevægelse og fællesskab til en central del af de udsatte borgeres hverdag er klart. Det skal styrke borgernes sociale kompetencer, og sparke ensomheden og social isolation til hjørne. For selvom det ofte er idrættens gavnlige effekter for den fysiske sundhed, der fremhæves, så kan idræt og bevægelse meget andet end få pulsen op og give sved på overlæben.
– Vi har allerede oplevet, at fællesskab omkring idrætsaktiviteter har skabt positivt indhold i livet hos en del af kommunens udsatte borgere. Det er enormt glædeligt, og det er tydeligt for mig, at bevægelse og idræt har stort potentiale i forhold til at komme ensomhed og social isolation til livs. Jeg glæder mig til at følge med i, hvordan idræt og bevægelse kan gøre en forskel for endnu flere, nu hvor certificeringen er i hus, siger Jakob Lykke, formand for Borger & Arbejdsmarkedsudvalget i Esbjerg Kommune.
Idrættens potentiale bakkes op af Grethe Sandholm, der er underviser på idrætscertificeringen og lektor på VIA University College:
- Når man bruger idræt og bevægelse i det pædagogiske arbejde, kan man skabe et trygt miljø, hvor borgerne kan opbygge venskaber og lære socialt samspil, fordi det er en naturlig del, når man laver idrætsaktiviteter sammen. Borgerne er afhængige af hinanden, de får succeser sammen og griner sammen. Det giver dem et stærkt fundament at bygge videre på i det ”virkelig” liv.
Positive livsforandringer gennem idræt
OMBOLD, der er projektejere på idrætscertificeringen, har mange års erfaring med at skabe positive forandring for udsatte mennesker gennem fodbold, og direktøren for NGO’en, Martin S. Pedersen, udtrykker stor glæde over prioriteringen af idrætten i Esbjerg Kommune.
– Mennesker i udsatte positioner kæmper ofte med dårlig sundhed, ensomhed og lav livskvalitet. Erfaring viser, at idræt og det fællesskab, det skaber, har stor betydning for dem på samfundets kant. Derfor er enormt glædeligt og visionært, at Esbjerg Kommune viser vejen og prioriterer idræt som en del af deres socialpædagogiske tilgang til kommunens borgere. Det er jeg sikker på vil gøre en positiv forskel i rigtig mange udsattes borgers liv i Esbjerg.
De tre certificerede medarbejder skal fremover være ambassadører for idrætten i det socialpædagogiske arbejde i center for socialpsykiatrien i Esbjerg Kommune. De har nemlig til opgave at udbrede deres viden om idræt til deres kollegaer, så alle medarbejdere på det sociale område på sigt, vil kunne bruge idræt og bevægelse som redskaber i deres daglige arbejde.
Det er OMBOLD, VIA University College, DIF og WeShelter der har udviklet forløbet med støtte fra TrygFonden, og målsætningen er, at idrætscertificeringen skal udbredes til forsorgstilbud og kommuner i hele Danmark.
Billeder
Ombold
NGO’en OMBOLD er et forandringsskabende og inkluderende fodboldfællesskab for socialt udsatte og mennesker ramt af hjemløshed, som danner grobund for positiv udvikling i forhold til fysisk og mental sundhed, nye venskaber og øget livskvalitet.
Under mottoet ‘Fodbold, Fællesskab og Forandring’ har OMBOLD siden 2003 engageret og aktiveret mere end 20.000 voksne, som ikke naturligt opsøger eller er en del af almindelige idrætsforeninger, via vores åbne lokale træninger, stævner og AsfaltLigaen.
Følg pressemeddelelser fra Ombold
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ombold
Badminton for udsatte mennesker: OMBOLD og Badminton Danmark går sammen11.12.2024 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Et nyt samarbejde mellem NGO’en OMBOLD og Badminton Danmark skal hjælpe mennesker ramt af misbrug, hjemløshed og psykisk sårbarhed.
Nyt udvidet partnerskaber mellem OMBOLD og Aalborg Kommune skaber flere idrætsmuligheder for udsatte borgere3.12.2024 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Gennem et 3-årigt pilotprojekt, støttet af Den A.P Møllerske Støttefond, udvider OMBOLD og Aalborg Kommune samarbejdet om at styrke fællesskaber og skabe idrætsmuligheder for udsatte borgere.
Ny aftale: DBU lokalunioner og OMBOLD fortsætter samarbejdet om at inkludere flere udsatte mennesker i fodboldfællesskaber28.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
DBU lokalunioner og OMBOLD har indgået en aftale om at arbejde for et mere inkluderende foreningsliv for udsatte mennesker. Det er en vigtig aftale, som udsatte mennesker i hele Danmark kan få glæde af.
Fodboldsstævne for udsatte i Helsingør skal få endnu flere til at spille fodbold25.11.2024 09:17:14 CET | Pressemeddelelse
Den 27. november byder Helsingør velkommen til et helt særligt fodboldstævne, hvor udsatte mennesker mødes til en dag fyldt med fællesskab, kampgejst og boldglæde. Bag arrangementet står Helsingør Kommune, Snekkersten IF og NGO’en OMBOLD, som understøtter idrætsfællesskaber for mennesker i udsatte positioner.
Badminton skal skabe fællesskab og positive livsforandringer for udsatte i nyt samarbejde mellem OMBOLD og Københavns Badminton Klub14.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
I et nyt ambitiøst idrætssamarbejde mellem OMBOLD og Københavns Badminton Klub (KBK) får udsatte voksne i København mulighed for at spille badminton og bruge sporten som en vej til at blive en del af et positivt fællesskab og dermed skabe positive livsforandringer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum