Ombold

Discgolf, bevægelse og fællesskab: Idrætsindsats skal skabe positive forandring for udsatte esbjergensere

Del

Meningsfulde idrætsfællesskaber kan have stor betydning for livskvaliteten hos mennesker i udsatte positioner, ikke bare i forhold til den fysiske sundhed, for den mentale sundhed får også et spark i den rigtige retning, når udsatte borgere samles omkring idrætsaktiviteter.

De certificerede medarbejdere fra socialpsykiatrien i Esbjerg modtager diplomet for deres idrætscertificering
De certificerede medarbejdere fra socialpsykiatrien i Esbjerg modtager diplomet for deres idrætscertificering OMBOLD

Tre medarbejdere fra Center for Psykiatrien i Esbjerg Kommune har netop afsluttet et 1-årigt idrætscertificeringsforløb. Det betyder, at medarbejderne nu har tilegnet sig kompetencer og konkrete redskaber til at bruge idræt i deres socialpædagogiske arbejde med Esbjergs udsatte borgere.

- I de seneste år har idræt og bevægelse fået en mere central rolle i vores socialpædagogiske arbejde. Derfor var det også et naturligt skridt at videreuddanne en del af medarbejdergruppen. De tre certificerede medarbejdere arbejder med nogle af kommunens mest udfordrede borgere, men alligevel har de igennem det seneste år brugt læringerne fra certificeringen til at skabe et stærkt fællesskab omkring discgolf. Borgerne, der tidligere havde svært ved at komme ud, spiller nu discgolf i alt slags vejr. De glæder sig, forbereder sig mentalt, og aktiviteten har i den grad øget deres livskvalitet, fortæller Ulla Ankersø, Tilbudsleder i Center for Socialpsykiatri

Potentialet er stort

Målet med at gøre idræt, bevægelse og fællesskab til en central del af de udsatte borgeres hverdag er klart. Det skal styrke borgernes sociale kompetencer, og sparke ensomheden og social isolation til hjørne. For selvom det ofte er idrættens gavnlige effekter for den fysiske sundhed, der fremhæves, så kan idræt og bevægelse meget andet end få pulsen op og give sved på overlæben.

– Vi har allerede oplevet, at fællesskab omkring idrætsaktiviteter har skabt positivt indhold i livet hos en del af kommunens udsatte borgere. Det er enormt glædeligt, og det er tydeligt for mig, at bevægelse og idræt har stort potentiale i forhold til at komme ensomhed og social isolation til livs. Jeg glæder mig til at følge med i, hvordan idræt og bevægelse kan gøre en forskel for endnu flere, nu hvor certificeringen er i hus, siger Jakob Lykke, formand for Borger & Arbejdsmarkedsudvalget i Esbjerg Kommune.

Idrættens potentiale bakkes op af Grethe Sandholm, der er underviser på idrætscertificeringen og lektor på VIA University College:

- Når man bruger idræt og bevægelse i det pædagogiske arbejde, kan man skabe et trygt miljø, hvor borgerne kan opbygge venskaber og lære socialt samspil, fordi det er en naturlig del, når man laver idrætsaktiviteter sammen. Borgerne er afhængige af hinanden, de får succeser sammen og griner sammen. Det giver dem et stærkt fundament at bygge videre på i det ”virkelig” liv.

Positive livsforandringer gennem idræt

OMBOLD, der er projektejere på idrætscertificeringen, har mange års erfaring med at skabe positive forandring for udsatte mennesker gennem fodbold, og direktøren for NGO’en, Martin S. Pedersen, udtrykker stor glæde over prioriteringen af idrætten i Esbjerg Kommune.  

– Mennesker i udsatte positioner kæmper ofte med dårlig sundhed, ensomhed og lav livskvalitet. Erfaring viser, at idræt og det fællesskab, det skaber, har stor betydning for dem på samfundets kant. Derfor er enormt glædeligt og visionært, at Esbjerg Kommune viser vejen og prioriterer idræt som en del af deres socialpædagogiske tilgang til kommunens borgere. Det er jeg sikker på vil gøre en positiv forskel i rigtig mange udsattes borgers liv i Esbjerg.

De tre certificerede medarbejder skal fremover være ambassadører for idrætten i det socialpædagogiske arbejde i center for socialpsykiatrien i Esbjerg Kommune. De har nemlig til opgave at udbrede deres viden om idræt til deres kollegaer, så alle medarbejdere på det sociale område på sigt, vil kunne bruge idræt og bevægelse som redskaber i deres daglige arbejde.  

Det er OMBOLD, VIA University College, DIF og WeShelter der har udviklet forløbet med støtte fra TrygFonden, og målsætningen er, at idrætscertificeringen skal udbredes til forsorgstilbud og kommuner i hele Danmark.

Billeder

Jakob Lykke ønsker medarbejderne tillykke med certificeringen og understreger vigtigheden af idrætsfællesskaber for udsatte borgere.
Jakob Lykke ønsker medarbejderne tillykke med certificeringen og understreger vigtigheden af idrætsfællesskaber for udsatte borgere.
Download
Direktøren for OMBOLD, der er projektejere på idrætscertificeringen, fremhæver medarbejdernes store succes med at skabe meningsfulde idrætsfællesskaber for nogle af Esbjergs mest udsatte borgere.
Direktøren for OMBOLD, der er projektejere på idrætscertificeringen, fremhæver medarbejdernes store succes med at skabe meningsfulde idrætsfællesskaber for nogle af Esbjergs mest udsatte borgere.
Download

Ombold

NGO’en OMBOLD er et forandringsskabende og inkluderende fodboldfællesskab for socialt udsatte og mennesker ramt af hjemløshed, som danner grobund for positiv udvikling i forhold til fysisk og mental sundhed, nye venskaber og øget livskvalitet.

Under mottoet ‘Fodbold, Fællesskab og Forandring’ har OMBOLD siden 2003 engageret og aktiveret mere end 20.000 voksne, som ikke naturligt opsøger eller er en del af almindelige idrætsforeninger, via vores åbne lokale træninger, stævner og AsfaltLigaen.

Følg pressemeddelelser fra Ombold

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ombold

Udsatte skal dyrke mere idræt: OMBOLD vil nå flere udsatte gennem nye idrætsinitiativer15.4.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

OMBOLD har siden 2003 brugt fodbold og det fællesskab, der følger med, til at skabe positive livsforandringer for mennesker i udsatte positioner. Gennem et 3-årigt pilotprojekt, støttet af Den A.P Møllerske Støttefond med 6 millioner kroner, vil OMBOLD overføre erfaringerne fra fodbolden til floorball, badminton og gang/løb, så flere udsatte mennesker kan blive en del af idrætsfællesskaber.

AGF og OMBOLD vil styrke fællesskabet og støtte udsatte i Aarhus gennem fodbold11.4.2024 10:55:46 CEST | Pressemeddelelse

Aarhus' fodboldflagskib, AGF, og NGO’en, OMBOLD, går sammen om to særlige fodboldbegivenheder, der ikke kun handler om mål og sejre, men også om at styrke fællesskabet og støtte udsatte mennesker. En Sponsorcup og det første Aarhusmesterskab i gadefodbold er på programmet - alt sammen til fordel for OMBOLDs arbejde med at skabe positive livsforandringer for udsatte mennesker gennem fodbolden.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye