Det er februar - og det er forår
Den 7. februar blev årets første anemone fundet syd for Aarhus mellem Moesgård Skov og Fløjstrup Skov. Det er blot et af mange tegn på, at foråret er på vej. Citizen Science-projektet ’Find Foråret’ har gennem de seneste 2 år fået hjælp af frivillige til at kortlægge 20 forskellige forårstegn i naturen.
Klimaændringer kan påvirke, hvornår de første forårstegn viser sig. Du kan være med til at hjælpe forskerne med at få en bedre forståelse for, hvad disse ændringer betyder for den danske natur.
- Foråret er både smukt, fantastisk og spændende, så vi håber, at rigtigt mange vil gå på forårsjagt i naturen. Du kan for eksempel kigge efter, hvornår bøgen springer ud, hvornår årets første svale spottes, og hvornår ramsløg er i blomst. Tegnene findes over det meste af landet, og de kan vise sig i parker, på din skovtur eller i din have, siger biolog Natalie Iwanycki Ahlstrand, som leder projektet ’Find Foråret’ på Statens Naturhistoriske Museum.
Alle arter er afhængige af hinanden, så det er vigtigt, at de er aktive på det rigtige sted og på det rigtige tidspunkt. Et godt eksempel er, at de insekter som bestøver blomsterne, skal være aktive, når blomsterne springer ud.
- Vi kan se, at rigtigt mange arter har ændret adfærd i løbet af de seneste årtier, og det kan desværre skubbe til balancen i naturen. Når den første hvide anemone i blomst blev fundet allerede i begyndelsen af februar i Midtjylland, er det meget tidligt. Desværre ved vi indtil videre kun lidt om effekterne af disse ændringer for dyr og planter. Derfor er det vigtigt, at forskere får indsamlet viden fra hele Danmark om, hvordan klimaændringer påvirker de forskellige arter, så vi bedre kan beskytte dem og forberede os på fremtiden, fortæller Natalie Iwanycki Ahlstrand.
Læs mere om projektet på www.findforåret.dk
Læs mere på Statens Naturhistoriske Museum
Fakta
’Find Forårets’ mål er at indsamle ny viden om forårets fænologi (den årlige cyklus af naturlige begivenheder hos planter og dyr) og få flere danskere ud i naturen. Vi leder konkret efter 20 forårstegn for at undersøge, om foråret påvirkes af klimaforandringer. Alle, der har lyst til at hjælpe os med at blive klogere på foråret i naturen, kan hjælpe ved at registrere deres fund og billeder i Arters felt-app eller på Arter.dk.
Find Foråret er et samarbejde mellem fem naturhistoriske museer i Danmark: Naturama, Gram Lergrav, Museum Mors, Fur Museum og Statens Naturhistoriske Museum og er støttet af 15. Juni Fonden.
Kontakter
Bent BøkmanPR- og pressemedarbejderStatens Naturhistoriske Museum
Tlf:53 83 30 41bent.boekman@snm.ku.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra Statens Naturhistoriske Museum - Københavns Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Statens Naturhistoriske Museum - Københavns Universitet
Nu åbner udstillingen med årets bedste naturfotos13.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fredag den 22. november åbner den spektakulære fotoudstilling ’Wildlife Photographer of the Year’ på Statens Naturhistoriske Museum. Her kan du opleve verdens bedste naturfotografers billeder fra en smuk, spændende og grum natur.
125 år med ringmærkning har givet uvurderlig viden om fuglene1.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ringmærkningen af fugle blev opfundet i Danmark i 1899. I dag findes der ringmærkningscentraler over hele verden, og det har givet uvurderlig viden om trækfugle over hele Jorden.
Citizen science projekt firdobler vores viden om den danske bjørnedyrsfauna30.10.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
I maj 2023 var næsten 28.000 folkeskoleelever i felten for at hjælpe med at kortlægge Danmarks bjørnedyrsfauna. Det har nu givet banebrydende ny viden om de små dyr, der kendt for deres utrolige evne til at overleve under ekstreme forhold, som ville dræbe de fleste andre organismer.
Verdens bedste naturfotos fundet9.10.2024 11:37:30 CEST | Pressemeddelelse
Fotos der flytter grænser: Tirsdag aften blev vinderne af ’Wildlife Photographer of the Year’ afsløret på Natural History Museum i London. I år blev der for første gang i mange år en ny spændende pris. Udstillingen kan ses på Statens Naturhistoriske Museum fra den 22. november.
Efterårsferie for hele familien1.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Seje tænder, kunst, ekspeditioner i børnehøjde og levende sommerfugle. Kom og oplev efterårsferien på Statens Naturhistoriske Museum.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum