Københavns Universitet - Det Humanistiske Fakultet

Seminar om Third Worldism-ideens skæbne i Iran og Palæstina

Del

I forbindelse med udgivelsen af bogen ’The Fate of Third Worldism in the Middle East’ afholder mellemøstforskerne Rasmus Elling (KU) og Sune Haugbølle (RUC) fredag den 23. februar et åbent seminar på Københavns Universitet.

Arrangementet byder på en keynote af professor Gilbert Achcar fra University of London efterfulgt af en paneldiskussion om bogens temaer med bidragydere og kapitelforfattere Marral Shamshiri (ph.d., London School of Economics), Toufoul Abou-Hodeib (lektor, Oslo Universitet), Pelle Valentin Olsen (lektor, Bergen Universitet), Rasmus Elling (lektor, Københavns Universitet) og Sune Haugbølle (professor, RUC).

Om bogen og Third Worldism

The Fate of Third Worldism in the Middle East’ er redigeret af Sune Haugbolle og Rasmus Elling, og den dykker ned i den komplekse fortælling om implikationerne, de medvirkende og undergangen af ’Third Worldism’-ideen i Mellemøsten i sidste halvdel af det 20. århundrede. Third Worldism var en revolutionær idé, som lovede frigørelse gennem anti-imperialisme og international solidaritet, men den kunne ikke klare sig over for historiens realiteter, bl.a. det islamiske teokrati i Iran og opløsningen af ​​den palæstinensiske revolution.

Bogen undersøger perioden ved at fokusere på nøglepersonerne, bl.a. studenteraktivister, guerillakrigere, frivillige sygeplejersker og militante intellektuelle. I en række gennemresearchede kapitler kaster forfatterne lys på de konkrete og virkelige begivenheder og udfordrer læseren til at genoverveje spørgsmål om selvbestemmelse, frigørelse, forandring og solidaritet.

Omdiskuteret paradigmeskift

Rasmus Elling, lektor i persisk og en af de to forskere bag bogen, forklarer om udgivelsen:

- Bogen dykker ned i et kontroversielt og omdiskuteret historisk paradigmeskift i Mellemøsten: nemlig skiftet væk fra venstreradikalismen som bannerfører for kampen mod imperialisme mod islamisme i steder som Palæstina og Iran. I den eksisterende historieskrivning er 1979 året, der ændrede alt: Den iranske revolution med Khomeini i spidsen opsummerede angiveligt en bevægelse væk fra sekulære oprørsideologier til religiøs fanatisme. I bogen argumenterer en lang række etablerede såvel som yngre forskere at denne forandring skal forstås i et globalt perspektiv: En historie lige så meget om forandringer i resten af verden som om Mellemøsten selv. Dette viser historikerne ved at spore ideologiske forandringers bevægelse igennem transnationale forbindelser. Mellem oprørsgrupper i det globale syd, mellem folkebevægelser i vesten og i Mellemøsten, såvel som mellem guerillaer og intellektuelle indenfor de mellemøstlige lande.

Tilmelding nødvendig

Efter oplæg og debat er der mulighed for at stille spørgsmål til forfatterne og deltagerne. Det vil også være muligt at købe bogen. Arrangementet afsluttes med en reception.

Alle er velkomne, men tilmelding er nødvendig på https://ccrs.ku.dk/calendar/2024/the-fate-of-third-worldism-in-the-middle-east/.

Tid og sted

23 februar 2024 kl. 16:00-18:00 i lokale 9A-1-01 på Københavns Universitet, Karen Blixens Plads 16, 2300 København

Kontakter

Lektor Rasmus Elling
Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier
Københavns Universitet
E-mail: elling@hum.ku.dk
Mobil: 51 30 35 65

Pressemedarbejder Pernille Munch Toldam
Det Humanistiske Fakultet,
Københavns Universitet
E-mail: pmunch@hum.ku.dk
Mobil: 29 92 41 69

Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Humanistiske Fakultet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Humanistiske Fakultet

Hjemrejsefokus sætter flygtninge under pres og udfordrer frivillige og sagsbehandlere19.3.2024 07:37:11 CET | Pressemeddelelse

Siden 2019 har flygtninge på en og samme tid skullet integrere sig i det danske samfund og forberede sig på at rejse hjem. De modsatrettede krav skaber stor usikkerhed blandt flygtninge og gør det sværere for frivillige og sagsbehandlere at hjælpe dem med at etablere sig i Danmark. Det viser forskningsprojektet Boundary Work, som anbefaler et øget politisk fokus på støtte og vejledning af flygtninge.

Omfattende dræning har banet vejen for iltsvindet i de danske fjorde5.3.2024 08:35:20 CET | Pressemeddelelse

Da billeder af gispende fisk og død havbund gik Danmark rundt i sommer, kom det moderne landbrugs brug af gødning atter i fokus. Men problemerne er på ingen måde nye: Allerede i slutningen af 1800-tallet begyndte den omformning af de danske fjordområder til landbrugsarealer, som kulminerede med store dræningsprojekter i perioden 1940-1970. Det viser forskere fra Københavns Universitet i ny artikel.

Ny forskning afdækker techgiganternes infrastrukturelle magt i nordiske velfærdsstater12.12.2023 12:06:25 CET | Pressemeddelelse

I en ny bog afdækker forskere fra Københavns Universitet kontrollen over digital infrastruktur i de fire største nordiske lande. Forskningen viser, at globale techgiganter står stærkest i Danmark, mens nationale og offentlige institutioner har fastholdt en større indflydelse på internettet i Norge. Men digitaliseringen har uigenkaldeligt ændret velfærdsstaternes rolle på tværs af regionen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye