Seminar om Third Worldism-ideens skæbne i Iran og Palæstina
I forbindelse med udgivelsen af bogen ’The Fate of Third Worldism in the Middle East’ afholder mellemøstforskerne Rasmus Elling (KU) og Sune Haugbølle (RUC) fredag den 23. februar et åbent seminar på Københavns Universitet.
Arrangementet byder på en keynote af professor Gilbert Achcar fra University of London efterfulgt af en paneldiskussion om bogens temaer med bidragydere og kapitelforfattere Marral Shamshiri (ph.d., London School of Economics), Toufoul Abou-Hodeib (lektor, Oslo Universitet), Pelle Valentin Olsen (lektor, Bergen Universitet), Rasmus Elling (lektor, Københavns Universitet) og Sune Haugbølle (professor, RUC).
Om bogen og Third Worldism
’The Fate of Third Worldism in the Middle East’ er redigeret af Sune Haugbolle og Rasmus Elling, og den dykker ned i den komplekse fortælling om implikationerne, de medvirkende og undergangen af ’Third Worldism’-ideen i Mellemøsten i sidste halvdel af det 20. århundrede. Third Worldism var en revolutionær idé, som lovede frigørelse gennem anti-imperialisme og international solidaritet, men den kunne ikke klare sig over for historiens realiteter, bl.a. det islamiske teokrati i Iran og opløsningen af den palæstinensiske revolution.
Bogen undersøger perioden ved at fokusere på nøglepersonerne, bl.a. studenteraktivister, guerillakrigere, frivillige sygeplejersker og militante intellektuelle. I en række gennemresearchede kapitler kaster forfatterne lys på de konkrete og virkelige begivenheder og udfordrer læseren til at genoverveje spørgsmål om selvbestemmelse, frigørelse, forandring og solidaritet.
Omdiskuteret paradigmeskift
Rasmus Elling, lektor i persisk og en af de to forskere bag bogen, forklarer om udgivelsen:
- Bogen dykker ned i et kontroversielt og omdiskuteret historisk paradigmeskift i Mellemøsten: nemlig skiftet væk fra venstreradikalismen som bannerfører for kampen mod imperialisme mod islamisme i steder som Palæstina og Iran. I den eksisterende historieskrivning er 1979 året, der ændrede alt: Den iranske revolution med Khomeini i spidsen opsummerede angiveligt en bevægelse væk fra sekulære oprørsideologier til religiøs fanatisme. I bogen argumenterer en lang række etablerede såvel som yngre forskere at denne forandring skal forstås i et globalt perspektiv: En historie lige så meget om forandringer i resten af verden som om Mellemøsten selv. Dette viser historikerne ved at spore ideologiske forandringers bevægelse igennem transnationale forbindelser. Mellem oprørsgrupper i det globale syd, mellem folkebevægelser i vesten og i Mellemøsten, såvel som mellem guerillaer og intellektuelle indenfor de mellemøstlige lande.
Tilmelding nødvendig
Efter oplæg og debat er der mulighed for at stille spørgsmål til forfatterne og deltagerne. Det vil også være muligt at købe bogen. Arrangementet afsluttes med en reception.
Alle er velkomne, men tilmelding er nødvendig på https://ccrs.ku.dk/calendar/2024/the-fate-of-third-worldism-in-the-middle-east/.
Tid og sted
23 februar 2024 kl. 16:00-18:00 i lokale 9A-1-01 på Københavns Universitet, Karen Blixens Plads 16, 2300 København
Kontakter
Lektor Rasmus Elling
Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier
Københavns Universitet
E-mail: elling@hum.ku.dk
Mobil: 51 30 35 65
Pressemedarbejder Pernille Munch Toldam
Det Humanistiske Fakultet,
Københavns Universitet
E-mail: pmunch@hum.ku.dk
Mobil: 29 92 41 69
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Humanistiske Fakultet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Humanistiske Fakultet
Seniormedarbejdere gider ikke flere dårlige kurser25.11.2024 14:53:16 CET | Pressemeddelelse
Seniormedarbejdere spiller en vigtig, men også ofte overset, rolle på arbejdspladsen. Forskere fra Københavns Universitet har undersøgt kompetenceudvikling blandt seniorer, og undersøgelsen, der bliver præsenteret på en konference i denne uge, viser bl.a., at medarbejdergruppen er vigtig for et accelereret arbejdsmarked.
Piger døde meget tidligere end drenge i slutningen af 1800-tallet25.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Høj børnedødelighed bliver normalt forbundet med fattigdom. Men i et nyt studie viser historiker Mads Villefrance Perner, at køn også kan være en faktor, og at danske pigers dødelighed i perioder har været markant højere end drenges. En forklaring kan være, at familierne prioriterede mad og pleje til drengebørn højere.
Unge investerer i risikable finansielle produkter - og det begynder med computerspil18.11.2024 14:21:13 CET | Pressemeddelelse
For børn og unge – og især drenge og unge mænd – er finansielle investeringer blevet en del af hverdagen. Igennem computerspil og på sociale medier bliver unge eksponeret for gamblingmekanismer, højrisikable investeringer og svindel, viser ny forskning. Det er en side af de unges online liv, som er underbelyst og fuldstændig ureguleret. Den 22. november har medieforskere fra Københavns Universitet derfor inviteret skatteministeren og en række myndigheder, organisationer og fagprofessionelle til en konference for at diskutere problemet og finde mulige løsninger. Her vil forskerne også præsentere den nyeste viden på området.
TV 2's og DR's streamingplatforme går under politikernes radar14.11.2024 10:18:27 CET | Pressemeddelelse
Selv om en stor del af danskernes medieforbrug i dag foregår på streamingplatforme, interesserer politikerne og medierne sig ikke for, hvilket indhold DR og TV 2 prioriterer på deres streamingkanaler. Det siger medieforsker Mads Møller Tommerup Andersen, som i to nye forskningsartikler viser, at DRTV og TV 2 Play satser på reality og ikke altid prioriterer nyhedsstof.
Vores opmærksomhed er ikke ødelagt – den virker næsten for godt7.11.2024 12:37:02 CET | Pressemeddelelse
Mobiltelefonen får ofte skylden for at drukne os i information og stjæle vores opmærksomhed. Men det er snarere vores indre belønningssystem, som telefonen og techfirmaerne udnytter, viser ny forskning fra Københavns Universitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum