Erhvervsliv, tænketanke og grønne organisationer i fælles opråb: Landbruget skal ikke friholdes for CO2-afgift
Dansk Erhverv, Danmarks Naturfredningsforening, SMVdanmark, CEPOS, KRAKA og CONCITO sender fælles presbold mod politikerne forud for Svarer-udvalgets rapport. Landbruget skal ikke friholdes fra en pris på drivhusgas, ellers vil den pris resten af samfundet skal betale for at udlede CO2 blive væsentligt højere. Det vil betyde tab af konkurrenceevne for danske virksomheder og deres medarbejdere, lyder opråbet fra de seks organisationer.
Udmeldingen kommer dagen før den længe ventede Svarer-rapport, som kommer med en model for en CO2-afgift for landbruget. Se det fælles udspil nederst.
Om det fælles opråb lyder det fra de seks organisationer:
Maria Reumert Gjerding, Præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
- Landbruget er den branche, der med afstand får mest statsstøtte og samtidig betaler færrest grønne afgifter, på trods af sin store negative påvirkning af klimaet og miljøet. Politisk skal det være slut med at favorisere landbruget. Vi skal have en høj drivhusgasafgift, der ikke er lagt an på specifikke teknologier og som ligestiller landbruget med resten af samfundet. Ellers er det industrien, vores virksomheder, helt almindelige danskere og ikke mindst vores natur og vandmiljø, som står med regningen fra landbrugets forurening.
Otto Brøns-Petersen, Analysechef i Cepos
- De klimamål, politikerne har opstillet, er en kæmpe økonomisk udfordring for landbruget. Men det vil kun gøre den grønne omstilling dyrere for det danske samfund, hvis landbrugets udledninger pålægges en lavere pris end andre. En eventuel kompensation til erhvervet bør ske på en anden måde end ved en lavere pris, og landbruget bør fritages fra det nuværende særloft over drivhusgasudledningen.
Jakob Brandt, Administrerende direktør i SMVdanmark
- For dansk erhvervsliv er det afgørende, at vi alle bidrager til den grønne omstilling gennem en CO2-afgift. Det er den eneste måde vi i fællesskab kan muliggøre bæredygtige og omkostningseffektive grønne investeringer
Ulrik Beck, Cheføkonom i Kraka
- En CO2-afgift på landbruget er den billigste måde for samfundet at sætte fart i landbrugets grønne omstilling. Alle andre betaler allerede for deres klimapåvirkning. Nu er tiden kommet til at få landbruget med.
Ulrich Bang, Underdirketør for klima, energi og miljø i Dansk Erhverv
- I Dansk Erhverv er vi ikke i tvivl: Selvfølgelig skal der også indføres en klimaafgift for landbruget. Det er helt nødvendigt, hvis Danmark skal indfri klimamålene på den mest effektive måde. Resten af erhvervslivet har allerede fået pålagt en klimaafgift. Hvis landbruget som den eneste sektor ikke skal betale for sine udledninger, hvem skal så? Det vil ikke bare blive dyrere for alle danskere, det vil også svække resten af erhvervslivets konkurrenceevne, hvis transportsektoren og det øvrige erhvervslivet beskattes mere for at friholde landbruget, siger Ulrich Bang, underdirektør for klima, energi og miljø i Dansk Erhverv.
Christian Ibsen, Direktør i Concito
- En afgift på landbruget handler om at støtte landbruget i sin udvikling også efter 2030. Det handler om de nødvendige nye klimaløsninger og reduktioner af drivhusgasser
Udmeldingen kan læses her:
Opfordring til regeringen: Indfør en pris på drivhusgas, der ligestiller landbruget med resten af samfundet
Af Maria Reumert Gjerding, Præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Christian Ibsen, Direktør i CONCITO, Ulrich Bang, Underdirektør for klima, energi og miljø i Dansk Erhverv, Otto Brøns-Petersen, Analysechef i Cepos, Ulrik Beck, Cheføkonom i Kraka og Jakob Brandt, Administrerende direktør i SMVdanmark
Landbruget står for godt en tredjedel af Danmarks samlede drivhusgasudledninger og er dermed en vigtig brik i Danmarks grønne omstilling frem mod 2030, som endnu ikke er faldet på plads. Om lidt kommer den nedsatte ekspertgruppe med sine længeventede anbefalinger til, hvordan en drivhusgasafgift på landbrugets udledninger kan se ud – formentlig med præsentation af tre forskellige modeller.
Og her er det helt afgørende, at landbruget får en pris på at udlede drivhusgas på niveau med resten af samfundet, til at drive den grønne omstilling omkostningseffektivt. En rabat til landbruget vil betyde, at andre sektorer skal holde for og levere mere.
Analyser fra blandt andre CEPOS, Det Økonomiske Råd, CONCITO og Kraka peger på, at hvis landbruget friholdes fra en pris på drivhusgas, så vil den pris resten af samfundet skal betale for at udlede CO2 blive væsentligt højere. Det vil betyde tab af konkurrenceevne for danske virksomheder og deres medarbejdere.
Folketinget har allerede vedtaget en drivhusgasafgift for industrien, husholdningerne og transporten. Dermed er det reelt kun landbruget, der i dag er fritaget fra at betale for sine udledninger.
De øvrige sektorer har reduceret de billigste udledninger og yderligere reduktioner vil være dyrere. Derfor bliver det samlet set langt dyrere for samfundet at nå klimamålene, hvis ikke landbruget leverer sin del af opgaven.
En pris på at udlede drivhusgasser er det mest effektive virkemiddel, vi har. Det giver incitament til at vælge de billigste reduktioner først. Det har også den samfundsøkonomiske fordel, at det påvirker alle aktører og teknologier ens, modsat støtteordninger, der driver prisen på specifikke teknologier i vejret og gør det dyrere for samfundet.
Pengene rækker simpelthen længere, hvis den enkelte landmand har mulighed for selv at vælge virkemidler, fremfor at være tvunget ind i specifikke støtteordninger. Det skaber også lige konkurrence mellem virkemidler og dermed incitament til udvikling af innovative løsninger. Ved at favorisere specifikke teknologier går man desuden glip af vigtige synergieffekter for blandt andet kvælstof og biodiversitet, som arealbaserede tiltag har.
Hvis der er politisk ønske om at begrænse et indkomsttab i landbruget ved prissætning af erhvervets drivhusgasudledning, kan det tilgodeses gennem tilbageførsel af provenu. Tilbageførslen bør ske på en måde, som ikke væsentligt svækker incitamentet til at begrænse udledningerne.
Og vi tror på dansk landbrugs innovationskraft og evne til at omstille sig på lige fod med resten af samfundet. Vi skal have et stærkt landbrug, der udvikler fremtidens grønne løsninger, som opererer inden for planetens grænser og fortsat leverer mad til millioner af mennesker.Så kære regering: Indfør nu en drivhusgasafgift, der ligestiller landbruget med resten af samfundet, så vi kan levere på de klimamål, som I har sat.
Kontakter
Kontakter:
Dansk Erhverv, mediechef Søren Domino - 2670 4917
Cepos, pressechef Jens Holmberg, 5353 3261
SMVdanmark, presseansvarlig Kasper Bøjgaard Frandsen - 5434 1727
Kraka, Cheføkonom Ulrik Beck, 3140 8705
CONCITO, Cheføkonom Torsten Hasforth, 4268 8124
Danmarks Naturfredningsforening, pressechef Emil Nielsen, 3119 3246
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Naturfredningsforening roser politisk forlig om grøn trepartsaftale18.11.2024 10:48:55 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforenings præsident Maria Reumert Gjerding glæder sig over, at der med den nye politiske aftale nu bliver sat skub i omlægning af landbrug til natur
Grønt opråb: Ikke mere byggeri på kysterne12.11.2024 09:45:40 CET | Pressemeddelelse
Det er stik mod alle politiske løfter om at passe bedre på vores natur i Danmark, at regeringen nu åbner for mere byggeri i blandt andet kystlandskaberne.
Unge samles for at bekæmpe nutidens udfordringer med overforbrug21.10.2024 16:24:04 CEST | Pressemeddelelse
Ungdomsbevægelsen FLOR samler i weekenden unge for at udvikle initiativer til et mere ansvarligt forbrug af jordens ressourcer. Dette gøres gennem oplæg fra eksperter og workshops, der belyser temaet fra forskellige perspektiver og skaber engagement til konkret handling.
Historisk iltsvind: Naturfredningsforening advarer mod at slække på kvælstofkrav4.10.2024 10:14:28 CEST | Pressemeddelelse
Ny rapport fra Aarhus Universitet viser det næstværste iltsvind nogensinde målt – 50 procent mere udbredt end sidste år. Danmarks Naturfredningsforening advarer regeringen og Folketingets partier mod planer om at slække på kvælstofkravene til landbruget.
Ny analyse: Treparten vil fjerne knap hver tredje husdyr i de 14 mest udsatte vandoplande27.9.2024 07:01:00 CEST | Pressemeddelelse
I den grønne trepartsaftale er det blevet besluttet, at Danmark skal nå sine vandmiljømål med målrettet udtag af landbrugsjord og markregulering af det resterende landbrugsareal, som de primære metoder. Det vil få store konsekvenser for husdyrproduktionen i visse dele af Danmark, viser ny analyse fra CONCITO og Danmark Naturfredningsforening.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum