Gjensidige

8 ud af 10 danskere holder fast i rejsevaner trods klimaforandringer

Del

Når danskerne planlægger ferie, ser det ikke ud til, at miljøpåvirkninger vejer tungt hos det store flertal, viser en undersøgelse, som Kantar Public har lavet for Gouda Rejseforsikring og Gjensidige. Her er de gode råd til at rejse mere bæredygtigt.

Oversvømmelser, kæmpehagl og naturbrande. Klimaforandringer er kommet højere op på agendaen efter et år med voldsomt vejr både herhjemme og på flere af de mest populære rejsedestinationer.  

Rejselysten hos danskerne er ikke på retur, viser en undersøgelse, som Kantar Public har lavet for Gouda Rejseforsikring og Gjensidige. Kun 8 procent af danskerne siger, at de rejser mindre. Alligevel er der god grund til at overveje, hvordan man kan rejse mere bæredygtigt fremover, siger fagchef hos Gouda Rejseforsikring, Louise Hertzum Andersen. 

”De fleste har fået øjnene op for, hvordan vildere og vådere vejr påvirker os, også på populære rejsemål i Europa og Asien. Men det tager tid at ændre vaner, og mange er måske også i tvivl om, hvad man kan gøre anderledes,” siger hun. 

Tænk over transporten 

I undersøgelsen svarer 8 procent, at de rejser mindre for at mindske CO2-udledningen, mens 7 procent oftere vælger alternative og mindre CO2-udledende transportformer som fx tog og bus.  

Louise Hertzum Andersen fremhæver også transport som det område, hvor turister kan gøre en stor forskel. Hvis man vil holde ferie i udlandet, bør man være opmærksom på, at rejser med fly og bil udleder mere CO2 pr. rejst passagerkilometer end bus og tog. 

“Der er mange rejser, hvor det ikke er muligt at transportere sig uden at flyve, men når man ankommer til sin destination, kan man tænker over, om det kan give mening at undersøge bus- og togruter, som i mange tilfælde også fører dig gennem områder, som du ellers ikke ville have oplevet,” siger Louise Hertzum Andersen. 

På mange destinationer er det muligt at vælge hoteller med bæredygtige profiler. I Europa er hotellerne mærket med EU-blomsten, og i Norden findes svanemærkede hoteller. Derudover Peger Louise Hertzum Andersen på, at mange danske rejsearrangører i dag er yderst opmærksomme på rejsernes klimaaftryk. 

Tag de gode vaner med på ferien 

På selve rejsemålet er der mulighed for at tænke miljøvenligt fx ved at støtte den lokale produktion på områder, hvor turisme er en vigtig indtægtskilde.  

”Lokale madvarer, lokale restauranter og lokalt fremstillede souvenirs er med til at holde hånden under en god økonomiske udvikling i mange lande, og som turist kan man vælge at spise på de lokale restauranter og købe varer, fx håndarbejde, som sikrer lokale arbejdspladser,” siger Louise Hertzum Andersen. 

De tider, hvor det var ok, at turister svinede med plastik og skrald på stranden, er efterhånden forbi. I dag er der mulighed for at sortere affald de fleste steder, og man kan tage sine grønne vaner med på ferie. 

”Hvis man tænker sig om, samler sit skrald op fra stranden og sorterer sit affald på hotellet, så gør man en positiv forskel. Medbring en vandflaske, som kan genbruges og spar på håndklæder og plastikposer på samme måde, som når du er hjemme,” siger Louise Hertzum Andersen. 

5 gode råd til lavere miljøbelastning på rejsen 

  • Genbrug hotellets håndklæder 

  • Medbring en genanvendelig drikkeflaske 

  • Vælg tog og bus, når det er muligt 

  • Sorter dit affald på destinationen 

  • Spis og køb lokalt 

Om undersøgelsen 

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.044 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af © Kantar Public for Gjensidige i november 2023. 

Har klimaforandringerne påvirket dine rejsevaner?  

Ja, jeg rejser mindre for at mindske CO2 udledning  

8 % 

Ja, jeg vælger oftere alternative og mindre CO2 udledende transportformer som fx tog og bus  

7 % 

Ja, jeg er opmærksom på om mit overnatningssted har en bæredygtig profil  

2 % 

Ja, jeg prioriterer i højere grad destinationer med et bæredygtigt fokus  

3 % 

Nej, mine rejsevaner er uændrede  

84 % 

Nøgleord

Kontakter

Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, som er noteret på Oslo Børs. Vi har ca. 4.200 medarbejdere og tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 34 mia. NOK i 2022, mens forvaltningskapitalen udgjorde 135 mia. NOK. 

Følg pressemeddelelser fra Gjensidige

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gjensidige

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye