AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Lang sygemelding rammer hver fjerde lønmodtager med hårdt fysisk arbejdsmiljø

Del

Hver fjerde lønmodtager med et hårdt fysisk arbejdsmiljø havde langvarigt sygefravær i 2022, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Det er over tre gange så hyppigt som lønmodtagere, der ikke har et hårdt fysisk arbejdsmiljø. Se også tal på brancheniveau.

ARBEJDSMILJØ

25,3 procent af lønmodtagerne med hårdt fysisk arbejdsmiljø bliver langvarigt syge.

For lønmodtagere uden fysisk hårdt arbejdsmiljø gælder det 7,6 procent.

Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) på baggrund af data fra en spørgeskemaundersøgelse foretaget af Arbejdstilsynet i 2021. Med adgang til registerdata fra Danmarks Statistik har AE kunnet koble undersøgelsen til sygemeldinger.

Året efter at lønmodtagerne besvarede spørgeskemaundersøgelsen, modtog hver fjerde af personerne med hårdt fysisk arbejdsmiljø sygedagpenge i mindst fem uger.

“Det er et voldsomt tal, der viser, at vi har lang vej hjem endnu,” siger Emilie Damm Klarskov, analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

“Når mange bliver syge af deres arbejde, er det ikke kun ulykkeligt for den enkelte. Det er også dyrt for samfundet i form af tabte skatteindtægter og udgifter til sygedagpenge,” siger Emilie Damm Klarskov.

Analysen viser også, at særligt faglærte har et hårdt fysisk arbejdsmiljø. 13,5 procent faglærte har et fysisk hårdt arbejdsmiljø. For personer med lange videregående uddannelser gælder det kun 1,7 procent.

“Virksomhederne sukker efter mere faglært arbejdskraft, men det er svært at tiltrække de unge til erhvervsuddannelserne. Politikerne og arbejdsgiverne bør tage alvorligt, hvilket arbejdsmiljø de stiller de unge i udsigt gennem et langt arbejdsliv,” siger Emilie Damm Klarskov.

Læs analysen her

Fakta om analysen og hårdt fysisk arbejdsmiljø

En person defineres som at have hårdt fysisk arbejdsmiljø, når vedkommende både er eksponeret for hårdt fysisk arbejdsmiljø og har symptomer på et hårdt fysisk arbejdsmiljø. For at have et hårdt fysisk arbejdsmiljø, skal en person således falde inden for alle af de fire nedenstående kategorier:

  • Har været begrænset i arbejdet på grund af smerter
  • Føler sig træt efter en typisk arbejdsdag
  • Opfatter arbejdet som fysisk hårdt
  • Er udsat for mindst én eksponering (for eksempel tunge løft) på en typisk arbejdsdag

Analysens hovedkonklusioner

  • Én ud af ti danske lønmodtagere har et hårdt fysisk arbejdsmiljø, men der er stor ulighed på tværs af a-kasser, brancher og uddannelsesniveauer.

  • Faglærte har et hårdt fysisk arbejdsmiljø otte gange oftere end lønmodtagere med en lang videregående uddannelse, og over dobbelt så ofte som personer med korte- og mellemlange videregående uddannelser.

  • Hårdt fysisk arbejdsmiljø forekommer over 60 gange så ofte inden for branchen med hårdest fysisk arbejdsmiljø (Bygge og anlæg) som inden for branchen med mindst hårdt fysisk arbejdsmiljø (Finansiering og forsikring).

  • Hver fjerde lønmodtager med et hårdt fysisk arbejdsmiljø havde langvarigt sygefravær det følgende år. Det er over tre gange så hyppigt, som lønmodtagere der ikke har et hårdt fysisk arbejdsmiljø.

Hårdt fysisk arbejdsmiljø hænger sammen med langvarigt sygefravær

Tabellen viser andelen af lønmodtagere, der modtog sygedagpenge i mindst fem uger af det efterfølgende år, efter de havde medvirket i spørgeskemaundersøgelsen fra Arbejdstilsynet fordelt på hovedbrancher og om de havde et hårdt fysisk arbejdsmiljø eller ej.

Hovedbranche

Ej fysisk hårdt arbejdsmiljø

Fysisk hårdt arbejdsmiljø

Bygge og anlæg

8,7 pct.

23,1 pct.

Ejendomshandel og udlejning

8,1 pct.

20,5 pct.

Erhvervsservice

7,7 pct.

21,0 pct.

Finansiering og forsikring

4,3 pct.

-

Handel og transport mv.

5,7 pct.

16,2 pct.

Industri, råstofindvinding og forsyningsvirksomhed

6,6 pct.

27,6 pct.

Information og kommunikation

2,9 pct.

-

Kultur, fritid og anden service

6,7 pct.

35,9 pct.

Landbrug, skovbrug og fiskeri

5,2 pct.

14 pct.

Offentlig administration, undervisning og sundhed

9,9 pct.

31,8 pct.

Gennemsnit

7,6 pct.

25,3 pct.

Kilde: AE på baggrund af NOA-L 2021 og Danmarks Statistik

Stor ulighed i fysisk arbejdsmiljø på tværs uddannelsesgruppe

Tabellen viser andelen af lønmodtagere, som har et fysisk hårdt arbejdsmiljø fordelt på uddannelsesniveau.

Uddannelsesgruppe

Andel med fysisk hårdt arbejdsmiljø

Lang videregående

1,7 pct.

Kort videregående

5,2 pct.

Mellemlang videregående

5,6 pct.

Grundskole

12,9 pct.

Erhvervsuddannelse

13,5 pct.

Gennemsnit

8,7 pct.

Kilde: AE på baggrund af NOA-L 2021 og Danmarks Statistik

Læs analysen her

Kontakter

Links

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.

Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Analyse: Liberal Alliances spareplaner vil koste titusindvis af medarbejdere i det offentlige på fire år13.4.2024 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse

Hvis man gennemfører Liberal Alliances spareforslag i den offentlige sektor, svarer det til, at der i perioden 2026-2030 skal spares 30.000 offentligt ansatte væk, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). I samme periode øges medarbejderbehovet som følge af aldrende befolkning. Dermed efterlader Liberal Alliances politik et samlet gab på 39.000 medarbejdere.

Akademikere udgør 11,5 procent af Københavns Kommune ansatte. I Esbjerg udgør de 3,7 procent5.4.2024 05:05:00 CEST | Pressemeddelelse

Se tallet for din kommune: Der er store forskelle på, hvor mange af den enkelte kommunes ansatte, der har akademisk baggrund, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). På landsplan er der kommet 10.000 flere kommunale fuldtidsakademikere siden 2007, selvom den samlede kommunale beskæftigelse er faldet med 5.900 fuldtidspersoner. I regionerne er der ansat 6.000 flere akademiske fuldtidspersoner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye