Øresundsbron

Øresundsindex/Trafikstatistik: Rekordmange personrejser over Øresund i 2023

Del

Personrejserne over Øresund - med færge og over broen - satte rekord i 2023, hvor der var tæt på  100.000 daglige personrejser.

Togrejserne over sundet steg mest.

Ny rekord: næsten 100.000 personrejser hver dag over Øresund i 2023.
Ny rekord: næsten 100.000 personrejser hver dag over Øresund i 2023.

Tre tendenser prægede trafikken over Øresund i 2023, ifølge Øresundsindex/Trafikstatistik, der viser tal for rejser og trafik over sundet i fjerde kvartal 2023 og for hele året:

  • Rekordmange personrejser med bil og tog over Øresundsbron og med færge mellem Helsingborg og Helsingør.
  • Fortsat fremgang for antallet af biler og antallet af pendlerrejser, der satte både kvartals-, måneds- og dagsrekorder i 2023 - men der er stadig et stykke til 2019-niveauet, før corona.
  • Efter rekordåret 2022 bremser godstrafikken op og er nu tilbage på 2020-niveauet.


Antallet af pendlerrejser over Øresund satte også ny rekord i fjerde kvartal 2023 med 19.351 daglige ture. Det var dermed det bedste fjerde kvartal i måleperioden 2016-2023. På årsbasis er antallet af pendlerrejser i 2023 dog godt fire procent lavere end i 2019.

- Pendlingen over Øresund er en af de tydeligste indikatorer for integrationen på tværs af Øresund, og fjerde kvartal viser en klar positiv tendens. Det er nu mere attraktivt end nogensinde for mange svenskere at arbejde i Danmark, og for danskere at bosætte sig i Sverige, siger Berit Vestergaard, salgs- og marketingdirektør på Øresundsbron.

Godstrafikken over Øresund er den eneste kategori, der faldt i volumen i 2023. Antallet af godstogsvogne, lastbiler og varevogne, der krydser sundet via broen og med færgen, faldt med seks procent i fjerde kvartal 2023 til 3.238 pr. døgn - det samme niveau som i 2020. Det er tydeligt, at den mest bæredygtige godstransportform - gods på jernbane - falder mest.

Allerede i 2022 begyndte togrejserne over Øresund at komme sig efter pandemien. I 2023 voksede antallet af togrejsende på togene over broen med yderligere 15,6 procent, så niveauet beregnet for hele året endte 14,7 procent over niveauet fra 2019, før pandemien. I gennemsnit rejste 36.464 personer dagligt med tog over broen i 2023.

Læs Øresundsindex/Trafikstatistik Q4/2023

Fakta: Øresundsindex/Trafikstatistik

  • Trafik pr. dag, 4. kvartal 2023 sammenlignet med 4. kvartal 2022: Personrejser: 87.385 (+5,9%), pendlerrejser: 19.351 (+13,2%), personbiler: 17.944 (+5,0%) og godstransport: 3.238 (-6%).
  • Trafikudvikling 2023 i forhold til 2022: Personrejser: +10%, pendlerrejser: +11%, personbiler: +8% og godstransport: -8%.


Fakta: Øresundsindex

  • Øresundsindex er en årlig måling af, hvordan Øresundsregionen udvikler sig på ni områder - alt fra trafik og arbejdsmarked til erhvervsliv og hverdagsintegration. Øresundsindex 2024 præsenteres i april 2024.
  • Hvert kvartal suppleres Øresundsindex med Øresundsindex/Trafikstatistik, som er baseret på rejse- og trafikstatistik fra infrastruktur- og transportoperatører, der er aktive på tværs af Øresund.
  • Øresundsbro Konsortiet har finansieret og taget initiativ til Øresundsindex, men analyse og dataindsamling foretages af det uafhængige dansk-svenske videncenter Øresundsinstituttet på vegne af Øresundsbro Konsortiet.
  • Der er indgået et partnerskab med DSB/Skånetrafiken, Helsingborg Havn og Öresundslinjen om at indsamle statistik og få et samlet billede af trafikudviklingen i Øresundsregionen.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Om Øresundsbron

Øresundsbron bygger broer mellem mennesker, muligheder og oplevelser i hele Øresundsregionen. Øresundsbro Konsortiets opgave er at eje og drive Øresundsbron - en bro, en tunnel og den kunstige ø, Peberholm. En 16 kilometer lang fast forbindelse mellem Danmark og Sverige.

Følg pressemeddelelser fra Øresundsbron

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Øresundsbron

Selskabsmeddelelse: Information om statsstøttesagen5.3.2024 10:27:00 CET | Pressemeddelelse

I relation til meddelelsen den 13. februar 2024. EU-kommissionen har den 5. marts offentliggjort statsstøtteafgørelsen om Øresundsbro Konsortiet på deres hjemmeside. SA.52162 - State aid in favour of the Oresund Bridge Consortium (europa.eu) Afgørelsen henviser til en tilkendegivelse fra den danske og svenske stat til at sikre, at Øresundsbro Konsortiet finansierer ny gæld og refinansierer eksisterende gæld på markedsvilkår. Denne praksis har været fulgt siden EU-Rettens dom i 2018. De danske myndigheder er for indeværende i gang med at opgøre beløbet der skal tilbagesøges for de skattemæssige foranstaltninger. Det forventes ikke at have nogen materiel påvirkning af Konsortiets økonomi. Venligst kontakt Øresundsbro Konsortiets ejere for yderligere informationer: Transportministeriets pressekontakt Finansdepartementet, pressekontakt hos ministeren for finansielle markeder

Selskabsmeddelelse: Information om statsstøttesagen13.2.2024 14:54:24 CET | Pressemeddelelse

Som tidligere oplyst, så afsagde EU-retten i 2018 dom om annullering af EU-kommissionens afgørelse om statsstøtte vedrørende Øresundsbro Konsortiet, som oprindeligt konkluderede, at selskabet var underlagt statsstøttereglerne, men også var forenelig med reglerne. EU-rettens dom henviste EU-kommissionen til at foretage yderligere undersøgelser. Øresundsbro Konsortiet har i dag modtaget information om, at EU-kommissionen har truffet en ny afgørelse i statsstøttesagen. I de kommende uger vil Øresundsbro Konsortiet i samråd med sine ejere analysere konsekvenserne af den nye statsstøtteafgørelse og give en opfølgning. Link til EU-kommissionens pressemeddelelse.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye