Kræftens Bekæmpelse

Ny viden om østrogen-tabletter og brystkræft

Del

Vaginale østrogen-tabletter under overgangsalderen øger ikke risikoen for brystkræft.  

Forskerne fremhæver, at viden om at vaginale østradiol-tabletter under overgangsalderen ikke øger risikoen for brystkræft, er betryggende for kvinder, når de i samråd med deres læge skal afveje fordele og ulemper ved behandlingen.
Forskerne fremhæver, at viden om at vaginale østradiol-tabletter under overgangsalderen ikke øger risikoen for brystkræft, er betryggende for kvinder, når de i samråd med deres læge skal afveje fordele og ulemper ved behandlingen. Modelfoto: Adobe Stock

Ændringer i kvinders hormoner i forbindelse med overgangsalderen kan for mange være forbundet med en række ubehagelige symptomer. Faktisk oplever op mod halvdelen af alle kvinder symptomer som irritation i skeden, underlivsinfektion, urinvejsinfektion, ufrivillig vandladning og smerter ved samleje.

Generne kan i mange tilfælde behandles med hormonpiller, som indføres i skeden. En behandling som et stigende antal kvinder vælger. Hormontabletter, som indtages oralt, øger risikoen for udvikling af brystkræft. Men den nye undersøgelse, der er ledet af forskere fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning viser, at brugen af vaginalt østrogen derimod ikke er forbundet med en øget risiko for brystkræft.

Betydning for mange kvinder

Den nye forskning viser, at selv blandt de kvinder, der bruger den vaginale østrogenbehandling i længst tid og ved højest dosis, er der ingen øget risiko for brystkræft. Og det er vigtigt nyt forklarer forskerne:

- Resultaterne er betydningsfulde, fordi mange kvinder har brug for denne behandling, men samtidig er bekymrede for, om den øger deres risiko for brystkræft. Så at vaginale østradiol-tabletter ikke øger risikoen for brystkræft, er betryggende for den enkelte kvinde, når hun i samråd med sin læge skal afveje fordele og ulemper ved behandlingen, forklarer seniorforsker Lina Mørch fra forskergruppen ’Kræft og Medicin’ ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, som sammen med læge og postdoc Amani Meaidi har stået i spidsen for den nye forskning.

Brystkræft er den hyppigste kræftform hos kvinder, så den nye forskning bidrager med vigtig viden.

- Vi ved en del om hvordan hormonbehandling, som man tager oralt, påvirker kroppen. Men der mangler viden om helbredseffekterne ved at bruge vaginal østrogenbehandling. Vi har tidligere vist, at vaginal østrogenbehandling er forbundet med en øget forekomst af mere sjældne kræftformer, såsom kræft i livmoderen. Derimod er vaginal østrogenbehandling risikofri for nogle sygdomme, som ellers er forbundet med orale hormonbehandlinger, siger Lina Mørch.

Forskerne har sat gang i flere undersøgelser på området. Blandt andet en undersøgelse af risikoen for kræft i æggestokkene, hvor resultaterne forventes snart at være klar til offentliggørelse. 

Resultaterne er offentliggjort her: Meaidi A, et al.:  Association of vaginal oestradiol and the rate of breast cancer in Denmark: registry based, case-control study, nested in a nationwide cohort. BMJ Med2024;3:e000753. doi:10.1136/bmjmed-2023-000753

Landsdækkende undersøgelse
Undersøgelsen er landsdækkende og har fulgt kvinder i alderen 50-60 år i år 2000 og dem, der fyldte 50 år i undersøgelsesperioden 2000-2018. Brug af vaginale østradioltabletter var ikke forbundet med en øget risiko for brystkræft, selv hos postmenopausale kvinder, der var i behandling i over 9 år, eller hos langtidsbrugere, der havde en høj brugsintensitet på 50 eller mere mikrogram om ugen. Forskningen er udført i et samarbejde mellem Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning og Hillerød Hospital.

Kontakter

Lina Mørch, seniorforsker Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, e-mail: morch@cancer.dk, tlf: 3525 7655

Mette Vinter WeberPresse- og kommunikationsrådgiver i Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning

Tlf:28952828mvw@cancer.dk

Om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse er Danmarks største sygdomsbekæmpende forening. Vi arbejder med forskning i kræft, forebyggelse og støtte til patienter og pårørende. Vores mål er, at færre får kræft, at flere overlever kræft - og at flere får et bedre liv med og efter kræft.

Besøg os på Cancer.dk.

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye