Fælles investeringsselskab skal hjælpe med finansiering til borgerdrevne købmænd

Del

I samarbejde etablerer Sparekassen Sjælland-Fyn og fødevarekoncernen Dagrofa et fælles investeringsselskab, som skal yde finansiering til lokale borgerdrevne købmandsbutikker. Dagrofa og Sparekassen Sjælland-Fyn skyder hver især 5 millioner kroner i selskabet

Dagrofa og Sparekassen Sjælland-Fyn arbejdede sammen i forbindelse med åbningen af Min Købmand i Tuse nær Holbæk i efteråret 2023.
Dagrofa og Sparekassen Sjælland-Fyn arbejdede sammen i forbindelse med åbningen af Min Købmand i Tuse nær Holbæk i efteråret 2023.

Investeringsselskabet skal imødekomme de finansieringsbehov, som de mindre borgerdrevne købmandsbutikker står med, når drømmen om at åbne en lokal dagvarebutik skal realiseres. Formålet er, at selskabet skal være med til at fjerne nogle af de sten på vejen, som lokale ildsjæle og aktører kan møde, når de går sammen om at sikre lokale indkøbsmuligheder i deres nærområde.

”I 2016 introducerede vi en forretningsmodel med det formål at understøtte etableringen af flere lokale købmandsbutikker. I takt med, at andre butikker er lukket, er behovet kun blevet større, og vi har siden 2016 været med til at åbne mere end 100 borgerstøttede butikker,” siger Brian Videbæk, direktør for Ejendomsudvikling i Dagrofa.

Mens en lang række små lokale dagligvarebutikker er lukket de senere år, er en ny tendens også vokset frem. Det er efter en model, hvor lokale ildsjæle og beboere går sammen om at købe anparter og indsamle donationer og andre midler, som kan være med til at finansiere en lokal købmandsbutik, og herved sikre overlevelsen af en lokal dagligvarebutik, der enten er lukningstruet, eller måske allerede er lukket. Det er den model, Dagrofa har hjulpet borgerforeninger over hele landet med at benytte. En model, hvor pengene fra de lokale borgere bliver brugt til at købe og evt. renovere bygningen og købe inventar. Den selvstændige købmand lejer sig derefter ind i butikken og står for driften.

Behov for finansiering

Vejen fra idéfasen til, at en købmandsbutik kan indvies, er dog ikke altid ligetil. Det er her, at Sparekassen Sjælland-Fyn og Dagrofa sammen vil gøre en forskel.

”Der er helt naturligt en del udgifter forbundet med at åbne en lokal købmand. Der skal købes lokaler m.v., inden hylderne kan fyldes op med dagligvarer, og der vil ofte være behov for enten et realkreditlån eller et lån i banken, hvis enderne skal mødes. Med det nye investeringsselskab ønsker vi at fjerne nogle af de sten på vejen, som der kan være, når man ønsker at gå sammen om at åbne en lokal købmandsbutik. Vi baner så at sige vejen på forhånd og sikrer de bedst mulige økonomiske forudsætninger for, at de borgerdrevne dagligvarebutikker kan blive til en realitet,” lyder det fra administrerende direktør i Sparekassen Sjælland-Fyn, Lars Petersson, om formålet med det nyetablerede investeringsselskab.

Den lækre og indbydende butik kræver investering og knofedt, og det er ifølge Dagrofas ejendomsudviklingsdirektør, Brian Videbæk, en vigtig faktor for succes.

”En af hemmelighederne ved at skabe en levedygtig butik er, at butikken skal være lækker, indbydende og dermed opleves som en topmoderne dagligvarebutik at komme ind i. Derfor skal der ofte en ombygning og en renovering til. På den baggrund er det vigtigt, at borgerne er parate til at støtte op, og det er de. I 2023 har vi åbnet 13 borgerstøttede butikker. Vi forventer mindst 10 i 2024. De første er allerede åbnet, og der er stor interesse for flere,” siger han.

De to parter havde blandt andet et samarbejde, da Min Købmand åbnede som borgerstøttet butik i Tuse nær Holbæk i efteråret 2023.

Udvikling fremfor afvikling
Baggrunden for det nye samarbejde mellem Dagrofa og Sparekassen Sjælland-Fyn skal findes i en fælles målsætning om at bidrage til lokal udvikling og vækst – også uden for de større byer.

”Vi ved fra tidligere undersøgelser, at mere end 50 procent af befolkningen vægter lokale indkøbsmuligheder højt, når de skal vælge bolig. Derfor vil vi gerne bakke op om butikkernes overlevelse i de små lokalsamfund. Dagligvarebutikken er et samlingspunkt, som skaber liv i byen,” siger Brian Videbæk.

Samme holdning deler man i Sparekassen Sjælland-Fyn. 

”Når borgere går sammen om at sikre lokale indkøbsmuligheder, peger det på udvikling fremfor afvikling, og det har på lige fod med f.eks. en lokal skole, stor betydning for, om børnefamilier og andre vil bosætte sig lokalt. Samtidig kan det blive en katalysator for andre borgerdrevne projekter og herved skabe positive ringe i vandet, der bidrager til yderligere udvikling. Den positive udvikling vil vi gerne støtte op om, så vi sætter handling bag ord, når vi siger, at vi vil bidrage til lokal vækst på Sjælland og Fyn,” uddyber administrerende direktør i Sparekassen Sjælland-Fyn, Lars Petersson.

Kontaktinformation
For yderligere information kontakt:

  • Sparekassen Sjælland-Fyn, Morten Huse Eikrem-Jeppesen, tlf. 53 85 07 70.
  • Dagrofa, Ejendomsudviklingsdirektør Brian Videbæk, tlf 40 30 55 20.

Kontakter

Billeder

Dagrofa og Sparekassen Sjælland-Fyn vil hjælpe borgerne i mindre byer på vej mod en borgerstøttet dagligvarebutik i lokalmiljøet. De to parter arbejdede sammen, da Min Købmand blev etableret i Tuse nær Holbæk.
Dagrofa og Sparekassen Sjælland-Fyn vil hjælpe borgerne i mindre byer på vej mod en borgerstøttet dagligvarebutik i lokalmiljøet. De to parter arbejdede sammen, da Min Købmand blev etableret i Tuse nær Holbæk.
Download
Dagrofa og Sparekassen Sjælland-Fyn etablerer et fælles finansieringsselskab for at hjælpe små landsbymiljøer med at etablere en lokal dagligvarebutik.
Dagrofa og Sparekassen Sjælland-Fyn etablerer et fælles finansieringsselskab for at hjælpe små landsbymiljøer med at etablere en lokal dagligvarebutik.
Download

Følg pressemeddelelser fra Dagrofa ApS

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dagrofa ApS

Fødevaregrossisten Dagrofa Foodservice leverer for andet år i træk et positivt regnskab3.4.2024 08:45:00 CEST | Pressemeddelelse

En landets største totalleverandører til professionelle køkkener – Dagrofa Foodservice - kan for andet år i træk præsentere et positivt årsregnskab med et årsresultat på 40,6 mio. kroner. I løbet af 2023 har Dagrofa Foodservice bl.a. haft fokus på at optimere virksomhedens drifts- og logistikløsninger, tiltrække nye kunder gennem faglig inspiration og at mindske mængden af madspild. 2024 kommer til at handle om at styrke kundeoplevelsen og derigennem øge omsætningen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye