Psykoterapeut: Ofte er forældre en del af børns angstproblematik
Flere og flere børn lider af angstlidelser, viser tal fra flere offentlige myndigheder. Ifølge psykoterapeut kan forældrene spille en rolle i denne udvikling, da de ofte er medvirkende i at skabe og vedligeholde de angstfremkaldende mønstre i familielivet.
Ifølge Sundhedsstyrelsen har op mod 50.000 børn og unge behandlingskrævende angst, og fra 2009-2019 er der sket en stigning på 129% i andelen af 0-17 årige med angst og OCD, viser en rapport fra Social- og Indenrigsministeriet.
Ifølge Flemming Bust, psykoterapeut hos Angst.dk, kan forældre spille en afgørende rolle i denne udvikling, selvom de ikke er bevidste om det.
“Forældre kan så frøet til angst hos børn ved konstant fortælle børn "Pas nu på det, og på nu på det". På den måden opdrages/indstilles barnets mindset og fokus på alt der kan gå galt, hvilket især sker, hvis forældrene selv har tendens til overbekymring og angst. Børn reagerer følelsesmæssigt på forældrenes adfærd og drager ofte den ubevidste konklusion, at 'Når far eller mor er bange, må der være noget at være bange for’”, forklarer Flemming Bust.
Flemming Bust understreger, at der er stor variation i årsagerne til angstlidelser hos børn, og at ikke alle børns angsttilfælde skyldes forældrenes adfærd. Når det er tilfældet, er det selvfølgelig heller ikke en bevidst handling fra forældrenes side, men snarere et resultat af deres egne udfordringer og bekymringer.
"Det er vigtigt at forstå, at forældre ikke ønsker at påføre deres børn angst," påpeger han. "Ofte er de selv fanget i et mønster af overbekymring og er ikke klar over, hvordan det påvirker deres børn”, siger han.
Børn kan ikke ‘bare’ fikses i terapi
Flemming Bust fremhæver samtidig en vigtig udfordring i behandlingen af børns angstproblemer; nemlig den almindelige opfattelse blandt forældre om, at det at sende barnet til terapi alene kan løse alle problemer.
"Forældre har ofte en almindelig opfattelse af, at det at sende barnet til terapi alene kan løse alle problemer. Men det er afgørende at forstå, at forældrene selv kan være en central brik i både udfordringen og løsningen", påpeger Flemming Bust.
Terapi er således ikke kun en ressource for børnene, men også for forældrene, der kan lære at forstå deres egne mekanismer og ændre deres adfærd i familiemiljøet, understreger Flemming Bust.
“Behandlingsmetoderne varierer, men nogle gange kræver det, at forældrene selv går i behandling for at lære at agere som forældre på en mere støttende måde. Andre gange kan der være forældre-sessioner eller deltagelse i dele af terapisessionerne sammen med barnet”, forklarer Flemming Bust.
Dette samarbejde mellem forældre og terapeuter kan være nøglen til at skabe en positiv forandring i barnets liv og fremme deres mentale sundhed og trivsel.
Læs mere om hvordan du skal forhold dig som forælder til en barn med angstlidelser
Kontakter
Flemming BustPsykoterapeut & PartnerAngst.dk
Tlf:93 30 20 30flemming@terapi.dkOm angst.dk
angst.dk startede med et enkelt mål: at tilbyde støtte og ressourcer til dem, der kæmper med angst og angstlidelser. Vi ved, at mange mennesker lider i stilhed, ofte uden at vide, hvor de skal vende sig for hjælp. Derfor skabte vi et sted, hvor viden, behandling og fællesskab mødes. Vores mission er at tilvejebringe en tryg og oplysende hjemmeside, der hjælper mennesker med angst og angstlidelser. Vi er dedikerede til at være den førende kilde til information og støtte indenfor området angst, og vi arbejder utrætteligt for at bringe de nyeste forskningsbaserede behandlinger og værktøjer til dem, der har brug for det.
Vi ønsker at nedbryde stigmatiseringen omkring psykisk sundhed og sætte en ny standard for kvaliteten i behandlingen af angst. Vores vision er at fremme en verden, hvor psykisk sundhed er lige så anerkendt og behandlet som fysisk sundhed. Gennem kontinuerlig forskning og uddannelse stræber vi efter at forbedre livskvaliteten for alle berørt af angst.
Følg pressemeddelelser fra Bonzer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Bonzer
Overblik: Gennemsnitskarakterer i matematik for 9. klassetrin i hver kommune24.9.2024 07:12:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan klarer din kommune sig i matematik i forhold til resten af landet? Se gennemsnitskarakteren i matematik for 9. klassetrin fordelt på hver enkelt kommune i skoleåret 2023/2024.
Top 5 sexlegetøj: Dansk sexlegetøjsbutik afslører favoritterne10.9.2024 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Den danske sexlegetøjsbutik Peech afslører de fem mest populære stykker sexlegetøj blandt danskere. Top 5-listen viser ikke kun hvilke produkter der hitter, men peger også på en voksende bevidsthed om orgasmekløften.
Den faglige trivsel i folkeskolen er blevet værre: Se kortet over 98 kommuners udvikling30.8.2024 07:10:00 CEST | Pressemeddelelse
I Danmark er den faglige trivsel blandt folkeskoleelever faldet med over 4% i gennemsnit sammenlignet med for 10 år siden. Samtlige kommuner har set et fald, men nogle større end andre. Se forskellene på det interaktive kort.
Skoleeksperter: Sådan får dit barn den bedst mulige skolestart7.8.2024 07:26:00 CEST | Pressemeddelelse
“Hav fokus på processen frem for præstationerne”, er blandt de mange gode råd, som skoleeksperter kommer med her inden skolestart. Læs eksperternes mange gode råd og bliv klar til skolestart – relevant for børn såvel som forældre.
Kommunerna som leder inom solenergi: Sveriges bästa solenergiproducenter16.7.2024 10:38:32 CEST | Pressemeddelelse
Sveriges elnät består mest av el från vatten- och kärnkraft, som står för cirka 70% av produktionen. Solenergi utgör än så länge inte ens 2% av Sveriges elproduktion, men antalet installerade solcellsanläggningar växer varje år. I den här analysen rankar vi de kommuner som är bäst på solel och gör statistiken enkel att förstå. Vill du veta hur många timmar du kan dammsuga tack vare solenergiproduktionen i din kommun? Eller vilka kommuner i Sverige som producerar mest solel? Det har 1KOMMA5° tagit reda på!
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum