Endnu et rekordår: Over 5.000 samtaler om spiseforstyrrelser og selvskade i 2023
5.273 gange talte rådgivere fra Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade i 2023 med pårørende eller børn, unge og voksne, som kæmper med spiseforstyrrelser eller selvskade. Det er det største antal samtaler i rådgivningen nogensinde.
”Selvskade er det eneste det holder mig i live. Det ligesom man er ved at drukne og det reb der er det eneste til at holde dig for at drukne. I situationen er du ligeglad med de ar du får, men du skal bare prøve at holde fast så du ikke drukner. Det sådan selvskade er for mig.”
Sådan skriver en 13-årig pige til Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskades brevkasse. Hun er en af de mange, der i løbet af 2023 har søgt rådgivning og støtte hos foreningen. I alt 5.273 samtaler er registreret i rådgivningen i løbet af 2023, og de er fordelt på telefon, chat, sms, video brevkasse og personligt fremmøde.
Det er det højeste antal rådgivningssamtaler, foreningen nogensinde har haft. Stigningen svarer til 17 % sammenlignet med 2022, hvor foreningen havde 4.485 samtaler. Foreningen har haft flere samtaler på alle rådgivningskanaler, men den største stigning er sket på telefonen og i chatrådgivningen.
De yngste skriver mest om selvskade
Næsten halvdelen af dem, der henvender sig om egne problemer, er mellem 16 og 25 år, mens godt en fjerdedel er i alderen 10-15 år. Når det er pårørende, der kontakter rådgivningen, handler det i de fleste tilfælde om et barn eller en ung under 25 år.
”Især unge kontakter os på chat og sms, og det er også på de kanaler, vi får flest henvendelser om selvskade. Unge skriver til os, når de har det rigtig skidt og enten prøver at kæmpe imod trangen til at selvskade eller lige har skadet sig selv og gerne vil have hjælp. Det er derfor ofte nogle tunge og meget vigtige samtaler, vi har på chatten og sms,” siger Laila Walther, direktør i Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade.
Størstedelen af henvendelserne handler om spiseforstyrrelser, mens andelen af samtaler, der handler om selvskade, er stigende og udgjorde 39 procent i 2023.
”Uanset om vi taler med børn, unge eller voksne, er fokus for samtalerne i rådgivningen at støtte og motivere dem til at række ud til mennesker i deres liv, som kan hjælpe dem til at få det bedre. Vi kan fx hjælpe dem med at forberede en samtale med deres læge. Andre gange er det et barn, der skal hjælpes til at se, hvordan han kan fortælle sine forældre om, hvor dårligt han har det. For nogle er løsningen at deltage i et af vores tilbud som fx et samtaleforløb om selvskade, gruppebehandling for en spiseforstyrrelse eller et pårørendeseminar,” fortæller Laila Walther.
Ikke alle kommer igennem på telefonen
1.218 gange ringede telefonen forgæves fra midten af februar og resten af 2023, fordi der ikke var en rådgiver til at svare.
I gennemsnit er der, hver gang rådgivningen har åben, otte opkald, der ikke bliver besvaret. Det er ikke muligt at registrere ubesvarede henvendelser på chat og sms, så foreningen ved ikke, hvor mange der kontakter dem på de kanaler uden at komme igennem til en rådgiver.
”I Norge er antallet af samtaler med unge steget markant, i takt med at vores søsterorganisation, ROS, har udvidet bemandingen i deres chatrådgivning siden 2018. Vi forventer, at vi også vil kunne hjælpe langt flere unge, hvis vi udvider kapaciteten på især chatten. Vi arbejder derfor målrettet for at skaffe de nødvendige midler til at kunne svare flere i chatrådgivningen,” siger Laila Walther.
Nøgleord
Kontakter
Janne BruvollKommunikations- og fundraisingchef
Tlf:51177578janne@spiseforstyrrelse.dkLaila WaltherDirektør
Tlf:40452370lw@spiseforstyrrelse.dkVedhæftede filer
Om Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade
Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade arbejder for at forebygge spiseforstyrrelser og selvskade og forbedre vilkårene for de ramte og deres pårørende.
Hvert år rådgiver og støtter vi mere end 5.000 mennesker, der har brug for hjælp, og vi har rådgivninger i København, Aarhus, Odense og Aalborg.
Følg pressemeddelelser fra Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade
Nyt tilbud giver specialiseret støtte til familier med børn med tvangsoverspisning4.11.2024 10:49:54 CET | Pressemeddelelse
Når tvangsoverspisning rammer et barn, rammer det hele familien. Nu kan familier i hovedstadsområdet få specialiseret støtte til at håndtere de følelsesmæssige udfordringer hos Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade.
Nyt tilbud giver specialiseret støtte til familier med børn med tvangsoverspisning4.11.2024 10:47:50 CET | Pressemeddelelse
Når tvangsoverspisning rammer et barn, rammer det hele familien. Nu kan familier i hele landet få specialiseret støtte til at håndtere de følelsesmæssige udfordringer hos Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade.
Populær indsats for børns kropstrivsel udvider i skoler og idrætsforeninger1.10.2024 06:54:27 CEST | Pressemeddelelse
Skoler og idrætsklubber vil også i de kommende år få inspiration og hjælp til at give børn realistiske kropsidaler. Med støtte fra Nordea-fonden kan Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade og Anti Doping Danmark fortsætte deres fælles Spejlven-indsats.
Nyt ambassadørkorps skal sætte spiseforstyrrelser og selvskade på dagsordenen21.8.2024 07:11:43 CEST | Pressemeddelelse
Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade etablerer et ambassadørkorps med syv stærke personligheder, der skal bidrage til at skabe opmærksomhed om til foreningens arbejde.
Ja tak til bedre sammenhænge for patienterne både på og udenfor sygehusene11.6.2024 14:11:07 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen og Folketinget bør lytte til Sundhedsstrukturkommissionens anbefaling om at bringe psykiatrien tættere på resten af sundhedssystemet. Vigtigst er det, at den enkelte patient oplever en større sammenhæng i deres egne forløb gennem systemet, mener Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum