Dacapo Records

Else Marie Pades sange fra Frøslevlejren får nyt liv

Del

De fleste kender Else Marie Pade som en pioner inden for dansk elektronisk musik. Men under dystre omstændigheder under Anden Verdenskrig skrev Pade også en række humoristiske sange i swing- og slagerstil, som nu er blevet nyfortolket af duoen Dybfølt og sangerinde Kira Martini.

Else Marie Pade skrev Sange fra en væg da hun under Anden Verdenskrig var indsat i først Aarhus Arrest og siden Frøslevlejren i Sønderjylland (på billedet). Sangene er ikke blot historisk interessante, men tilbyder også en dybere forståelse for mennesket Else Marie Pade og hendes alsidige produktion. 

Dybfølt, bestående af cellist Kirstine Elise Pedersen og kontrabassist Mathæus Bech, har sammen med sangerinden Kira Martini fortolket sangene på ny. Musikerne har taget udgangspunkt i Pades originalnoder og inddraget deres egen baggrund fra både klassisk, folkemusik og jazz, og resultatet er et rørende og charmerende møde på tværs af tid og genrer. Indspilningerne udkommer som digital EP fredag d. 22. marts.

Musik skabt af nødvendighed

Under Anden Verdenskrig komponerede teenageren Else Marie Pade (1924-2016) en række tilsyneladende uskyldige sange, der imidlertid var skrevet på en dyster baggrund. Pade var under krigen dybt involveret i modstanden mod den tyske besættelse, først med relativt uskyldige aktiviteter, men senere med bl.a. transport af sprængstof og spionage – aktiviteter, som ultimativt ville kunne give dødsstraf.

En septembermorgen i 1944 blev Pade anholdt og kørt til Gestapos hovedkvarter på Aarhus Universitet. Efter hårde forhør blev hun indsat i Aarhus Arrest og tog her en afgørende beslutning: En nat, hvor alt var kaos inden i mig, skreg jeg højt i angst og afmagt i min enecelle – men der kom ingen. Da lovede jeg mig selv, at overlevede jeg dette, ville jeg beskæftige mig med musik resten af mit liv. Da følte jeg en besynderlig ro. Lys, varme og kærlighed var rundt om mig. Jeg var ikke mere alene. Dette blev vendepunktet i mit liv.

Om natten i cellen begyndte hun at komponere og i mangel af papir, ridsede hun noderne ind i cellevæggen med et hofteholderspænde, til det der blev til sangen Du og jeg og stjernerne. Efter nogen tid bliver hun indsat i Frøslevlejren, hvor hun fortsatte med at skrive sange, mange i en naiv og morsom slagerstil (bl.a. sangen Swingsko om datidens "swingpjatter"). "Det er musik skabt af nødvendighed – som en mælkebøtte, der skyder op gennem asfalten", som Dybfølt formulerer det.

Lyden af Frøslevlejren

Mathæus Bech og Kirstine Elise Pedersen har som duo tidligere fortolket bl.a. musik af Rued Langgaard, i en personlig stil præget af både improvisation, folkemusik og klassisk uddannelse. Med en legende og nysgerrig tilgang, har de og sangerinden Kira Martini sat et nutidigt præg på Pades kompositioner, med et skarpt blik for den historiske baggrund. Selve lyden af barakkerne i Frøslevlejren kan derfor også høres på den nye indspilning:

"På en frostklar og snehvid januardag, kørte vi ned til Frøslevlejren med tre højttalere, to mikrofoner og en spolebåndoptager. Idéen var at afspille vores optagelser ud i rummet i dobbelt hastighed, for så at optage dem gennem spolebåndoptageren og sætte det ned i halv hastighed, således at musikken nu er tilbage i originalhastighed, men rumklangen fra barakkerne er fordoblet i tid."

Releasekoncert

Den nye udgivelse fejres med en koncert og reception på museet Enigma på Østerbro tirsdag d. 2. april kl. 17-19. Entré er gratis, men tilmelding er nødvendig til Mathæus Bech på mat.bech@gmail.com.

null

Kontakter

Billeder

Links

Om Dacapo Records

Dacapo Records
Worsaasvej 19, 5
1972 Frederiksberg C

https://dacapo-records.dk/da

Dacapo Records er Danmarks nationale pladeselskab for klassisk og ny musik.

Siden 1989 har vi udgivet mere end 600 CD’er, DVD'er og rent digitale udgivelser, primært med musik af danske komponister. Vores katalog spænder lige fra de tidligste barokværker af komponister som Dietrich Buxtehude til den yngste nyskrevne musik i dag.

Dacapo Records går helhjertet op i at understøtte dansk musikliv. Ikke blot ved at udgive musik, der ellers ikke ville kunne vinde udbredelse på almindelige markedsvilkår. Men også ved at promovere danske komponister i udlandet.

Det kræver, at vi lever op til de højeste internationale standarder, og derfor sætter vi en ære i kvaliteten af vores udgivelser. Det er grunden til, at vi samarbejder med de bedste danske og nordiske kunstnere såvel som internationale topensembler som Wiener Filharmonikerne, New York Filharmonikerne, Lapland Kammerorkester og Kronos Kvartetten.

Følg pressemeddelelser fra Dacapo Records

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dacapo Records

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye