Teknologisk Institut modtager stor pris for cirkulær vindmølleløsning
Innovationspartnerskabet CETEC har modtaget JEC World Innovation Award, der torsdag er blevet uddelt i Paris.

Innovationspartnerskabet CETEC, der har udviklet en løsning til genanvendelse af brugte vindmøllevinger, har modtaget JEC World Innovation Award, der torsdag er blevet uddelt i Paris.
I CETEC har Teknologisk Institut sammen med Vestas, Olin, Aarhus Universitet udviklet en løsning, der gør det muligt at adskille brugte vindmøllevinger og genanvende materialerne til produktion af nye vinger. Teknologien kan anvendes ikke blot på fremtidige vindmøllevinger, men også på eksisterende.
– Vi er meget beærede over prisen, som ikke kun er en anerkendelse af, at vi har udviklet en cirkulær løsning til genanvendelse af vindmøllevinger. Det er en anerkendelse af, at innovationspartnerskaber, der forener kræfter på tværs af forskning og industri, kan opnå store resultater gennem åbenhed, tillid og handlekraft, fortæller centerchef Helle Svendsen fra Teknologisk Institut.
Succesfulde og innovative
JEC World Innovation Award hylder hver år de mest succesfulde og innovative innovationspartnerskaber inden for kompositindustrien, og prisuddelingen er en del af JEC World, verdens største kompositmesse. Tidligere vindere tæller blandt andre Porsche, Audi, Airbus og Siemens.
Genanvendelsesløsningen, der skal opskaleres i de kommende år i samarbejde med Stena Recycling, har bredt potentiale i brancher, der bruger epoxybaserede kompositmaterialer. Det betyder, at innovationen kan få betydning for den grønne omstilling inden for en lang række produktgrupper lige fra biler og fly til medicinaludstyr, computere og golfkøller. Epoxy binder materialer sammen i meget af det, vi omgiver os med.
"Sammen kan vi skubbe til grænserne"
– Denne pris er også en påmindelse om det ubegrænsede potentiale, som innovationspartnerskaber rummer for fremtidens kompositmaterialer. På den komplekse rejse mod cirkularitet ville ingen af os være kommet så langt, som vi er, på egen hånd. Men sammen kan vi skubbe til grænserne og bane vej for en mere bæredygtig og modstandsdygtig industri, udtalte Allan K. Poulsen, Head of Advanced Structures and Sustainability hos Vestas, i forbindelse med prisoverrækkelsen.
CETEC-projektets resultater har tidligere opnået anerkendelse, blandt med en artikel i tidsskriftet Nature og som modtager af Plastprisen 2023.
CETEC er delvis finansieret af Innovationsfonden og er et samarbejde mellem Vestas, Aarhus Universitet, Olin og Teknologisk Institut. Den videre opskalering sker i samarbejde mellem Vestas, Olin og Stena Recycling.
Nøgleord
Kontakter
Pressekontakt: René Wad Andersen, seniorkommunikationskonsulent, Teknologisk Institut, mail: rea@teknologisk.dk – mobil: 7220 1474
Billeder






Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Ny forskning: Droner kan redde rådyrlam fra døden i høstmaskinerne9.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny dansk undersøgelse viser, at rådyrlam kan reddes fra forårets høstdrab ved hjælp af droner og GPS-teknologi. Det giver landmændene nye muligheder for at redde lam der risikerer at blive dræbt ved græsslæt. Undersøgelsen har givet ny indsigt i dyrenes adfærd gennem de første sårbare uger af deres liv.
Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter7.5.2025 18:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til ROBOTBRAG 2025 i Odense.
Ny teknologi øger holdbarhed og sikkerhed i luftfartsektoren6.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fly og droner kan blive mere sikre og få længere levetid med ny teknologi, der bruger sensorer og digital twins til at monitorere luftfartøjers tilstand i realtid.
Batterimarkedet er domineret af Kina og USA, men Danmark og EU kan sikre forsyningssikkerheden med genanvendelse og innovation5.5.2025 13:18:57 CEST | Pressemeddelelse
I en ny rapport fremhæver Teknologisk Institut tre veje, der kan styrke Danmarks position inden for batterier og cirkulær økonomi. Vi skal satse på genanvendelse, nichemarkeder og politisk handling for at styrke forsyningssikkerhed og konkurrenceevne.
Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Danmarks største produktionsvirksomheder vil sammen med Dansk Robot Netværk sætte spot på, hvordan faglærte er nøglen til innovation, vækst og en bæredygtig fremtid. De har derfor inviteret unge fra hele landet til Teknologidagen fredag den 9. maj 2025 i Odense. Her kan de også få lejlighed til at møde fremtidens kollega, den humanoide robot.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum