Kvinders startløn halter efter mændenes
Den gennemsnitlige startløn for nyuddannede kvinder indenfor STEM-fagene er lavere end deres mandlige kollegers startløn. Det viser nye tal fra IDA.

Når nyuddannede kvinder indenfor teknologi, it og naturvidenskab får det første job, aflønnes de i gennemsnit med 1.020 kr. mindre om måneden end deres nyuddannede mandlige kolleger. Det viser en ny opgørelse lavet på baggrund af IDAs lønstatistik baseret svar fra 951 nyuddannede ingeniører, naturvidenskabelige kandidater samt it-kandidater og cand.it'ere, som alle arbejder i den private sektor.
Zoomer man ind på de forskellige uddannelsesretninger indenfor STEM, er forskellen størst blandt cand.it'ere og it-kandidater. Her får de nyuddannede mænd i gennemsnit 3.765 kr. mere om måneden sammenlignet med deres nyuddannede kvindelige kolleger. Blandt diplomingeniørerne er der også et mærkbart gab på mere end 1.000 kr. om måneden mellem kvindernes og mændenes startløn i sidstnævntes favør. Forskellen er mindre blandt både cand.scient'er og civilingeniørerne, men den er der.
Malene Matthison-Hansen, formand for Ansattes Råd i IDA, er ærgerlig over, at lønforskellen blandt nyuddannede kvinder og mænd tilsyneladende har bidt sig fast.
”Det er desværre det samme billede, vi ser gentage sig år efter år. De nyuddannede kvinder træder ind på arbejdsmarkedet med et lønefterslæb og dermed lavere pensionsindbetalinger. Al erfaring viser, at jo større lønforskellen er mellem kønnene fra dag ét, des vanskeligere bliver det at udligne forskellen med tiden. Helt principielt skal det ikke være ens køn, der er afgørende for ens startløn,” siger Malene Matthison-Hansen.
”Vi ved også, at der for medlemmerne bredt er en lønforskel på omkring fire pct. i mændenes favør, som ikke kan forklares ud fra branche, anciennitet eller uddannelsesbaggrund. Vi kan også se, at kvinderne generelt er for beskedne ved lønforhandlingen, for når vi spørger de næsten færdiguddannede studerende, viser det sig, at kvinderne generelt har lavere forventninger til deres startløn. Så jeg vil kraftigt opfordre alle vores nyuddannede og næsten færdiguddannede medlemmer til at bruge alle de tilgængelige lønværktøjer, så kompasset er stillet korrekt, før man sætter sig til at forhandle løn med en kommende arbejdsgiver” siger hun.
Helt konkret drejer det sig om IDAs lønstatistik og IDAs lønberegner. Derudover opfordrer Malene Matthison-Hansen også medlemmerne til at kontakte tillidsvalgte hos den arbejdsgiver, man søger job hos, så man er bedst muligt forberedt og har et godt kendskab til lønniveauet.
Hun peger også på, at åbenhed om løn kan være hjælpsomt i forhold til at komme forskellene til livs.
”Hvis vi var bedre til at tale åbent om løn, og flere virksomheder også indførte åbenhed om løn, så vil det være hjælpsomt. Det kommer heldigvis snart med EU-direktiv, som vil pålægge arbejdsgiverne at være langt mere transparente om lønniveauet overfor ansøgere. Det er glædeligt, for åbenhed om løn er efter min mening et af de bedste midler til at komme uligeløn til livs,” siger Malene Matthison-Hansen.
Kontakter
Søren Lorentzen, presserådgiver i IDA, tlf. 51 85 17 64 / e-mail: slr@ida.dk
Billeder
Links
Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Massiv interesse for ingeniøruddannelserne5.7.2025 16:56:53 CEST | Pressemeddelelse
Civilingeniøruddannelsen er for andet år i træk den mest søgte
Facebook på kollisionskurs med danske brugere3.7.2025 13:28:59 CEST | Pressemeddelelse
Facebook vil have adgang til brugernes private billeder på telefonen, men otte ud af ti danskere opfatter deres billeder som lige så private som helbredsoplysninger, viser IDA-undersøgelse.
Hver femte arbejder et sted uden stressplan2.7.2025 07:45:02 CEST | Pressemeddelelse
Hvad skal du gøre, hvis du bliver ramt af stress? Det svæver i luften på mange arbejdspladser. Mange erhvervsaktive danskere aner ikke, hvor de skal gå hen, hvis stressen rammer, viser nye tal fra IDA.
Hver anden tager jobbet med på ferie1.7.2025 07:28:11 CEST | Pressemeddelelse
Over halvdelen af danskerne tjekker arbejdsmail og tager opkald i sommerferien – og for mange er det ikke frivilligt. Hver fjerde oplever, at arbejdsgiveren forventer, de står til rådighed. Det viser nye tal fra IDA.
Gratis internet på ferien kan blive dyrt29.6.2025 08:12:00 CEST | Pressemeddelelse
Kun under hver femte dansker holder sig fra åbne wifi, når de er på ferie, hvilket ellers er det smarteste, advarer it-sikkerhedsekspert.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum