DTU - Danmarks Tekniske Universitet

Forskere slår verdensrekord i fusionsenergi

Del

EUROfusion, som forskere fra DTU deltager i, har rykket grænsen for, hvor meget energi, der kan produceres i et fusionsenergieksperiment. Fusion er den proces der foregår i solen og stjernerne og med eksperimentet er vi et lille skridt nærmere grøn energi i ubegrænsede mængder.

Fusionsreaktoren på Joint European Torus (JET), som er blevet brugt til eksperimentet.
Fusionsreaktoren på Joint European Torus (JET), som er blevet brugt til eksperimentet. EUROfusion

En gruppe europæiske forskere har slået en verdensrekord i fusionsenergi. I et fusionseksperiment, som forskere på DTU har deltaget i, er det lykkedes at producere 69 MJ (megajoule) energi. Det er mere, end man nogensinde har gjort før og selv om 69 MJ svarer til samme mængde energi som en køretur på 150 km i en elbil, så har man blot brugt 0,2 milligram brændsel på at opnå det.

Eksperimentet er foregået på faciliteten Joint European Torus (JET) i Oxford i England som en del af det europæiske konsortium for fusionsforskning, EUROfusion, som DTU er en del af. Den hidtidige rekord på 59 MJ opnåede forskerne på JET i 2021, men inden da tog det 25 år at slå rekorden – og nu har forskerne på blot to år kunnet producere mere energi end nogensinde før.

”Det viser, at vi er på rette vej mod pålidelig fusionsenergi, for nu har vi gentagne gange kunnet vise, at eksperimentet virker og producerer mere og mere energi,” siger Søren Bang Korsholm, seniorforsker på DTU. Flere af DTU’s forskere har været med til at planlægge og analysere eksperimentet på JET.

Et skridt mod kommercielt kraftværk

JET er verdens største og kraftigste fusionsreaktor, en såkaldt tokamak, som bruger kraftige magnetfelter til at holde på et plasma, mens man varmer det op til over 10 gange solens kernetemperatur. I eksperimentet har forskerne brugt brint-isotoperne deuterium og tritium som brændsel, der producerer helium og store mængder energi, når de smelter sammen.

Selv om der stadig er lang vej til, at fusionsenergi kan levere ren energi i ubegrænsede mængder, så er den nye verdensrekord et betydeligt skridt på vejen.

”Det er den samme brændstoftype og teknologi, som kommercielle fusionskraftværker forventes at bruge og derfor er resultatet vigtigt,” siger Søren Bang Korsholm.

Om fusionsenergi

Fusionsenergi er den proces som solen og stjernerne får deres energi fra og kaldes nogle gange ’den hellige gral’ inden for bæredygtig energi, fordi håbet er, at man en dag kan bygge et kraftværk, der kan producere ren og sikker energi i ubegrænsede mængder, uden brug af fossile brændstoffer.

Kontakter

DTU - Danmarks tekniske universitet

DTU er et teknisk eliteuniversitet med international rækkevidde og standard. Vores mission er at udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til gavn for samfundet.

Følg pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye