Det lykkedes Region Midtjylland at rette op på økonomien i 2023

Del

Region Midtjyllands regnskab for sundhedsområdet i 2023 endte bedre end forventet, dog med et merforbrug på 11,8 mio. kroner.

Anders Kühnau
Den økonomiske opbremsning, regionsrådet satte i værk allerede før sommerferien 2023 har virket, siger Anders Kühnau (S).

Region Midtjyllands regnskab for 2023 så ved seneste økonomiopfølgning i oktober ud til at ende med et merforbrug på 266,3 mio. kroner, hvoraf hospitalernes andel udgjorde 191,9 mio. kroner.

En blanding af høj aktivitet for at afvikle ventelister efter covid-19 og strejke, rekrutteringsudfordringer, øget brug af privathospitaler for at overholde patientrettigheder, nye, dyre behandlingsmuligheder og en demografisk udvikling, der øger behovet for sundhedsydelser, har gjort det dyrt at drive hospitaler.

Men gennem en række fokuserede indsatser, for eksempel kvalificeret ansættelsesstop, mindre brug af frivilligt ekstraarbejde, vikarer og overarbejde, tilbageholdenhed i forhold til kurser samt udskydelse af udgifter til vedligehold og nyanskaffelser - så ender regionens samlede resultat for sundhedsområdet med et merforbrug på 11,8 mio. kroner.

Imponerende indsats

- Den økonomiske opbremsning, regionsrådet satte i værk allerede før sommerferien 2023 har virket. Gennem en imponerende, fælles indsats er det lykkedes medarbejdere og ledere i regionen at bringe økonomien i 2023 tilbage på rette spor. Det er godt gået, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Forbedringen skyldes også, at bevillingerne til vaccination og test for covid-19 blev højere end forventet. Derudover er der blevet brugt godt op af reserverne og reduceret i lagerbeholdningerne på Regionsapoteket og Regionslageret i 2023. Der vil derfor være behov for ekstra indkøb i 2024 for at få lagerværdien op på normalt niveau igen.

Ser man merforbruget på sundhedsområdet på 11,8 mio. kroner i forhold til regionens samlede økonomi på sundhedsområdet på 28,6 mia. kroner, så svarer det til en overskridelse på 0,4 promille.

Fortsat behov for spareplan

Selv om regnskabet for sundhedsområdet i 2023 ender bedre end ventet, så er der fortsat brug for de strukturelle besparelser i 2024 og årene frem, som regionsrådet vedtog kort før jul.

Den demografiske udvikling, hvor flere får brug for sundhedsydelser, stigende udgifter til tilskudsmedicin og stigende udgifter til praksisområdet, er der nemlig ikke udsigt til ændringer i.

- Vi er lykkedes med en opbremsning på driften i 2023, men regionens økonomiske udfordringer er desværre ikke forsvundet. Vi bliver fortsat nødt til tilpasse vores serviceniveau og vores struktur til den økonomi, der er til rådighed i en tid, hvor flere får behov for vores ydelser, og hvor udgifterne til især praksisområdet og tilskudsmedicin kun går en vej, nemlig op. Derfor står de strukturelle besparelser, et flertal i regionsrådet vedtog før jul fortsat ved magt, siger Anders Kühnau (S).

Regional Udvikling og anlæg

Regional Udvikling ender med et mindreforbrug på 15,5 mio. kr. Mindreforbruget er en del af det interne afdrag, som følger af et merforbrug vedrørende kollektiv trafik i 2022.

På anlægssiden er der et mindreforbrug på 24,3 mio. kr.

Regnskabet skal nu revideres af regionens revisor, før det bliver forelagt for Regionsrådet på regionsrådsmødet i april.

Kontakter

Billeder

Anders Kühnau
Den økonomiske opbremsning, regionsrådet satte i værk allerede før sommerferien 2023 har virket, siger Anders Kühnau (S).
Download

Følg pressemeddelelser fra Region Midtjylland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Midtjylland

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye