Furesø Kommune

Ny sanseløsning øger trivsel på plejehjem i Furesø

Del

Samarbejde mellem Furesø Kommune og virksomheden Wavecare har givet en løsning på en af tidens største udfordringer på plejehjem. Og både beboere og medarbejdere har fået gavn af det, viser et nyt projekt.

Offentlig-privat samarbejde mellem Furesø Kommune og Wavecare om et sanseprojekt på plejehjem kommer både beboere og medarbejdere til gavn.
Offentlig-privat samarbejde mellem Furesø Kommune og Wavecare om et sanseprojekt på plejehjem kommer både beboere og medarbejdere til gavn. Furesø Kommune

Komplekse sygdomshistorier blandt beboerne, nedslidte medarbejdere og mangel på ansatte. Det er en af tidens store udfordringer, også på Furesøs største plejehjem Lillevang.

Den udfordring blev startskuddet til et offentlig-privat samarbejde mellem Furesø Kommune og Wavecare. Målet var at finde en løsning, som kunne skabe mere ro for beboere med demens og give medarbejderne nye værktøjer i plejen til beboerne. Samtidig kunne virksomheden afprøve og udvikle deres produkt.

Virksomheder som medspiller

I 2023 blev et sanseprojekt med sanselys, -musik og -film gennemført. Resultatet efter testperioden var mere ro blandt beboerne, mindre stress og mindre travlhed blandt personalet og mindre sygefravær.

”Alle landets kommuner har samme udfordringer. Flere bliver ældre. Med alderen kommer der flere sygdomme, og dermed stiger behovet for kommunal hjælp og plejehjem i de kommende år. Udfordringen med at rekruttere medarbejdere gør det samtidigt vanskeligt at opretholde det velfærdsniveau, vi kender. Derfor har vi brug for virksomhedernes hjælp til at udvikle løsninger, der passer til os, og som gør det mere attraktivt at arbejde på sundhedsområdet,” siger Ole Bondo Christensen (A), borgmester i Furesø Kommune.

Tæt samarbejde med ansatte

I projektet udviklede Wavecare og ansatte sammen et sansekoncept, som bygger på virksomhedens erfaringer fra psykiatriske hospitaler, men som tager højde for, at man på plejehjemmene har nogle helt andre behov.

”Medarbejderne hjalp os med at forstå deres behov på en måde, som vi kunne omsætte til en relevant løsning. Normalt arbejder vi med systemer til sanserum. Men til plejehjem nytter det ikke at placere beboere i et særskilt sanserum. Her har personalet brug for kunne at skabe ro i hverdagens aktiviteter og i forbindelse med personlige plejesituationer, der hvor beboerne opholder sig normalt,” fortæller Eva Wennerwald, CEO og Co-founder i Wavecare.

Udover den tekniske sanseløsning blev personalet uddannet i at bruge sansestimulering. Sanseuddannelsen blev skræddersyet, så den kunne klæde medarbejderne på til bedre at forstå borgernes adfærdsmønstre, og at bruge teknologien i forskellige plejesituationer alt efter, hvad borgerens adfærd og behov var. 

Erfaringer bredes ud til andre

Både ledere og medarbejdere på plejehjemmet er enige om, at det nye sansekoncept har flere positive effekter. Det glæder Lars Carstensen (C), udvalgsformand for Ældre og Sundhed i Furesø Kommune.

”Det her er et rigtig godt skridt på vejen til at finde løsninger, der hjælper borgere med demens. I projektet har vi set erfaringer med beboere, som er mindre urolige, som vandrer mindre rundt, og som er mindre udadreagerende. Det har givet mere ro, der hvor løsningen er prøvet af. Det giver bedre trivsel for både beboere og medarbejdere. Nu skal vi brede erfaringer ud til andre dele af Lillevang. Hvis de gode effekter fortsætter, vil det være spændende at bruge løsningen på andre plejehjem i kommunen", siger Lars Carstensen.

Fakta: Mindre uro og bedre trivsel

Sanseløsningen (film, musik og lys) har en stor effekt og nedbringer uroen på plejehjemmet. Det viser sig blandt andet ved at:

  1. Beboere er mindre vrede, vandrer mindre og er mindre urolige.
  2. En beboer er blevet mere social og spiser og opholder sig nu mere sammen med de andre beboere i fællesarealet.
  3. Sanseteknologien kan anvendes målrettet i visse plejesituationer, så det bliver nemmere for medarbejderne at komme til beboeren.
  4. Medarbejderne oplever en øget ro – både for beboerne, og for dem selv. De har også bedre tid til at hjælpe andre beboere, end de, der før krævede mere opmærksomhed.
  5. Medarbejderne har fået et nyt værktøj i plejen, og de har fået kompetencer til at arbejde kreativt med at finde nye løsninger i situationer, hvor beboerne får nye uhensigtsmæssige adfærdsmønstre.
  6. Medarbejderne er enige om, at løsningen skaber bedre trivsel.

Mere information om projektet fås på Furesø Kommunes hjemmeside: https://www.furesoe.dk/erhverv/living-lab/sanseprojektet-erfaringer/#erfaringerne-paa-lillevang

Kontakter

Billeder

Følg pressemeddelelser fra Furesø Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Furesø Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye