Verdo Holding A/S

Den danske forsyningsmodel inspirerer i udlandet

Del

Som forbrugere bruger vi strøm og varme til vidt forskellige ting. Ikke desto mindre har vi herhjemme indrettet vores forsyningssystemer således, at de to sektorer hjælper hinanden. Sektorkoblingen, kombineret med brugen af andelsselskaber, har gjort Danmark til et foregangsland, som man kigger langt efter, når man i udlandet indretter fremtidens energiforsyning.

Jesper Møller Larsen, Divisionsdirektør Energi og Forsyning, Verdo.
Jesper Møller Larsen, Divisionsdirektør Energi og Forsyning, Verdo. Foto: Jakob Lerche.

Med de seneste års forsyningsudfordringer frisk i hukommelsen er de fleste danskere blevet vant til diverse apps, der holder styr på elpriserne. Sådan er det ikke med varmepriserne, selvom vi overordnet set har nogle teknologier, der både producerer varme og el, og nogle, som bruger el til at producere varme.

Rent teknologisk har Danmark en varmeproduktion, der kan udfylde hullerne i elproduktionen. Den tætte sammenhæng mellem de to sektorer og det, at de kan komplimentere hinanden, gør at det danske forsyningssystem er unikt i sin indretning.

”Helt konkret så betyder det, at når prisen på strøm er lav, så er der en miljømæssig og økonomisk gevinst ved at bruge strøm til at producere varme. På den måde kan vi udnytte billig strøm til at producere billig varme,” fortæller Jesper Møller Larsen, direktør for Energi og Forsyning hos Verdo.

Omvendt, når priserne på el stiger, så kan kraftvarmeværkerne bidrage med billigere strøm, hvilket er med til at regulere elmarkedet ud. Denne her kobling mellem systemerne betyder også, at vi kan bruge billigere elpriser til at producere varme, som vi kan gemme til morgenen efter, når alle står op og skal i bad.

Behov for større lagringskapacitet

Få steder i verden kommer så stor en andel af strømmen fra vind og sol, og udbredelsen af fjernvarme er blot endnu en fjer i hatten på den danske model, mener Jesper Vestergaard, Head of Flexible Asset Management hos Danske Commodities:

”Danmark er et kæmpe foregangsland på i hvor stor grad, det er udbredt. Selv små landsbyer har sit eget lille kraftvarmeværk, der kan stå og lave varmeforsyning til hele byen. Det tror jeg, er ret unikt i forhold til resten af Europa.”

Men når danskerne vågner og tænder for elkedler, kaffemaskiner og kogeblus og samtidig skal i bad og vaske op, så kan der opstå flaskehalse. Her er el- og varmeselskaberne til tider udfordret på rør og kablers kapacitet. Det betyder, at sektorerne generelt kan få behov for større og bedre lagringsmuligheder i fremtiden.

Det til trods, så følger de med i udlandet. Her vækker sektorkoblingen særlig interesse, samtidig med at andelsselskabsmodellen kan bane vejen for nye finansieringsmuligheder.

”Bare på en uge har jeg haft to Teams møder. En gruppe fra Skotland og en gruppe fra Tyskland. Altså, hvor der sidder 20 teknikere, ingeniører og planlæggere bare for at lytte til, hvad det er, vi gør,” fortæller Jesper Møller Larsen og fortsætter om mulighederne i andelsselskaber:

”Det er altså noget af det, de kigger på, når de kommer fra Tyskland, England, Skotland, Holland og andre steder og siger; det er en fed tanke det her. I kan lave noget, der faktisk er ejet og drevet af forbrugerne. Det er ikke en stor kommerciel gigant, der kommer ind og skal tjene en masse penge på det her. Det vil de gerne kopiere, men de har ikke traditioner for det, som vi har i Danmark.

I podcasten ”Et grønt skridt foran” kan du høre resten af Jesper Vestergaard og Jesper Møller Larsens samtale om fluktuerende priser og samspillet mellem el- og varmesektoren.

Kontakter

Billeder

Jesper Møller Larsen, Divisionsdirektør Energi og Forsyning, Verdo.
Jesper Møller Larsen, Divisionsdirektør Energi og Forsyning, Verdo.
Download
Jesper Møller Larsen, Divisionsdirektør Energi og Forsyning hos Verdo, vært Mikkel Svold og Jesper Vestergaard Head of Flexible Asset Management hos Danske Commodities under optagelsen af podocast om sektorkobling og fluktuerende priser.
Jesper Møller Larsen, Divisionsdirektør Energi og Forsyning hos Verdo, vært Mikkel Svold og Jesper Vestergaard Head of Flexible Asset Management hos Danske Commodities under optagelsen af podocast om sektorkobling og fluktuerende priser.
Download
Fjernvarmerør.
Download
Verdo i gang med udrulning af fjernvarme.
Verdo i gang med udrulning af fjernvarme.
Download

Links

Om Verdo Holding

Energikoncernen Verdo har hovedsæde i Randers og forsyner mere end 100.000 kunder med el, vand og/eller varme. I koncernen indgår desuden en række kommercielle forretninger.

Verdo er en formålsdrevet virksomhed, som i 2021 blev omdannet til et andelsselskab. Missionen er at drive og udvikle bæredygtig kritisk infrastruktur til gavn for kunder og fremtidens samfund.

Følg pressemeddelelser fra Verdo Holding A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Verdo Holding A/S

Elbiler og afrapporteringskrav: Mere el stiller store krav til de danske virksomheder3.7.2024 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse

I 2022 var den næstmest solgte bil elektrisk, og i 2023 blev der sat strøm til førstepladsen, da Teslas Model Y slog alle salgsrekorder. Godt for miljø og bæredygtighed, men samtidig en kæmpe udfordring for de danske virksomheder, der står over for stigende krav til elektrisk implementering og afrapportering. To eksperter fra Spirii og Verdo giver gode råd til virksomhedernes el-strategi.

Verdo og Dansk Fjernvarme inviterer til debat om fremtidens energi på Folkemødet.7.6.2024 14:01:39 CEST | Pressemeddelelse

Er fremtidens varme røgfri? Og hvilken rolle spiller energisektoren, når det handler om at udnytte Danmarks sparsomme areal bedst muligt? Det er de centrale spørgsmål i to paneldebatter, hvor førende eksperter fra energisektoren sætter fremtidens energiforsyning til debat. Begge debatter foregår fredag den 14. juni i Næsgaardens hyggelige have med Anders Breinholt som moderator til at styre slagets gang.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye