Kræftens Bekæmpelse

Nu er arbejdstiden røgfri i alle syddanske kommuner

Del

Region Syddanmark er første region, hvor alle kommunale arbejdspladser er røgfri.

Mand og kvinde i sofa bag grøn plante
83 ud af Danmarks 98 kommuner har røgfri arbejdstid på kommunale arbejdspladser eller har besluttet at indføre det. Unsplash.com

Tønder Kommune har netop indført røgfri arbejdstid på alle kommunens arbejdspladser. Det gør Region Syddanmark til den første region, hvor samtlige kommunale arbejdspladser er røgfri.

Siden 2020 har det ikke været tilladt at ryge i arbejdstiden på Region Syddanmarks egne arbejdspladser, og man glæder sig over, at røgfri arbejdstid har bredt sig til alle regionens kommuner:

- Det er en fantastisk god nyhed for tobaksforebyggelse. I et samarbejde mellem regionen og de 22 syddanske kommuner var vi i marts 2019 det første område i Danmark, der blev en del af partnerskabet Røgfri Fremtid. I vores sundhedsaftaler med kommunerne arbejder vi også for, at de syddanske borgere ryger mindre, siger Pernelle Jensen (V), formand for Region Syddanmarks udvalg for det nære sundhedsvæsen.

Kommunen går forrest
I Tønder Kommune ryger 18,3 pct. af borgerne. Fra kommunal side føler man et ansvar for at hjælpe flere til at droppe tobaksprodukterne. Et element i kommunens tobaksstrategi er det nye forbud mod tobaksprodukter på de ca. 3.000 kommunale arbejdspladser. Et andet er tilbud om hjælp til rygestop.

- Vi har mange rygere, og det er en udfordring for en del af dem, at de har svært ved at stoppe. Når vi nu kan være med til at gå forrest ved at hjælpe sundheden den rigtige vej, så er vi også forpligtet til det, siger borgmester i Tønder Kommune, Jørgen Popp Petersen (S).  

83 ud af Danmarks 98 kommuner har røgfri arbejdstid på kommunale arbejdspladser eller har besluttet at indføre det. At Region Syddanmark nu har fuld plade på røgfri arbejdstid, bør inspirere de sidste kommuner til at slutte sig til flertallet, mener Kræftens Bekæmpelse:

- Min opfordring lyder: Tag på besøg i en af de røgfri kommuner. Erfaringen viser, at kommunerne er glade for det røgfri initiativ, og ofte er det ret problemfrit. Et røgfrit miljø i arbejdstiden har betydning for de medarbejdere, der gerne vil stoppe med at ryge. Men også for de unge, der begynder deres arbejdsliv i kommunen og tilpasser sig kulturen på arbejdspladsen - herunder tobakskulturen, siger Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

Opbakning til røgfri arbejdsplads
Andelen af danskere, der ønsker røgfri arbejdstid, er vokset stødt de seneste år. I Region Syddanmark er andelen af kommunalt ansatte, der synes godt eller meget godt om at forbyde rygning i arbejdstiden, nu 75 pct. På landsplan er andelen 67 pct. Det viser tal fra efteråret 2023, indsamlet af analysebureauet Verian for TrygFonden, Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen.

- Den store opbakning til røgfri arbejdstid understreger for mig, at det giver mening at indføre røgfri arbejdstid på flere kommunale, men selvfølgelig også private og statslige arbejdspladser, hvor tendensen også går i den retning, siger Niels Them Kjær.

 

Hvad er røgfri arbejdstid?
Røgfri arbejdstid betyder, at medarbejdere og ledere ikke må ryge i arbejdstiden – hverken på eller uden for matriklen. Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at røgfri arbejdstid omfatter alle tobaksrelaterede produkter.

Formålet med røgfri arbejdstid er at skabe en kultur, hvor tobak eller lignende produkter ikke er en del af arbejdsdagen.

Gevinsterne ved røgfri arbejdstid er:

 • Et sundere arbejdsmiljø og beskyttelse af ansatte mod tobaksrøg
 • Forebygger at medarbejdere begynder at ryge på arbejdspladsen
 • Støtter medarbejdere, som ønsker at stoppe med at ryge
 • Styrker medarbejderes status som rollemodel eller sundhedsautoritet.
 • Lige pausevilkår og et styrket fællesskab på arbejdspladsen.
 • Styrker arbejdspladsens image over for kunder og borgere.

Kilde: www.cancer.dk/roegfriarbejdstid

Andel kommuner, der har truffet beslutning eller har røgfri arbejdstid pr. region (pr. 1. januar 2024) 

 • Region Nordjylland: 58% (7 ud af 12 kommuner)
 • Region Midtjylland: 95% (18 ud af 19 kommuner)
 • Region Syddanmark: 100 % (22 ud af 22 kommuner)
 • Region Sjælland: 82% (14 ud af 17 kommuner)
 • Region Hovedstaden: 76 % (22 ud af 29 kommuner)


Se oversigten over hvilke kommuner, der har indført røgfri arbejdstid, her.

Kontakter

Pernelle Jensen (V), formand for Region Syddanmarks udvalg for det nære sundhedsvæsen: tlf.: 20566598, mail: PJE@rsyd.dk

Jørgen Popp Petersen (S), borgmester i Tønder Kommune: tlf: 21429074, mail: jrp@toender.dk

Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse, tlf: 30381531, mail: ntk@cancer.dk

Billeder

Mand og kvinde i sofa bag grøn plante
83 ud af Danmarks 98 kommuner har røgfri arbejdstid på kommunale arbejdspladser eller har besluttet at indføre det.
Download

Om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse er Danmarks største sygdomsbekæmpende forening. Vi arbejder med forskning i kræft, forebyggelse og støtte til patienter og pårørende. Vores mål er, at færre får kræft, at flere overlever kræft - og at flere får et bedre liv med og efter kræft.

Besøg os på Cancer.dk.

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye