»Halløj, hvad skal jeg gøre, hvis jeg er bange for at vise min krop, men gerne vil være sammen med en?«
Seksualundervisning anno 2024 er mere end prævention og kønssygdomme. Følelsen af ikke at være god nok fylder i de unges kærlighedsliv og kan afholde dem fra at »eksperimentere med deres liv og seksualitet«
Det spiller ingen rolle, om du er barn eller voksen. Vi spejler os i hinandens kroppe og sammenligner vores egen med dem vi stifter bekendtskab med, skriver Sex- og samfund.
I forbindelse med ’Uge sex’, er de for første gang, er ude med en kampagne om kropsidealer og sociale medier. En kampagne, der er henvendt direkte til forældre.
Samtidig er antallet af unge med spiseforstyrrelser fordoblet på 15år.
Og en ung kvinde har netop udgivet en bog om, hvordan hendes mors kritiske blik på egen krop var medvirkende årsag til, at hun i 8. klasse udviklede en spiseforstyrrelse.
»Min opfattelse er, at rigtig mange unge i dag ikke ser så meget andet end den perfekte krop« siger Sygeplejerske Helle Dalsgaard, der underviser op imod 100 efterskoler og ungdomsuddannelser årligt i køn, seksualitet og prævention.
Usikkerheden hæmmer de unge
Ved hvert besøg, beder hun de unge om at skrive anonyme spørgsmål på en seddel, som hun så efterfølgende læser op. På det seneste, er der særligt et, som har gjort indtryk på hende:
»Halløj, hvad skal jeg gøre, hvis jeg er bange for at vise min krop, men gerne vil være sammen med én?
»Lige der, slog det mig, at det her unge menneske oplever nogle begrænsninger, der gør, at vedkommende har svært ved at handle på helt almindelige drifter og lyster. Sådan et spørgsmål, fik jeg ikke for 15-20år siden«
»Det er en udbredt flertalsmisforståelse, at, ser jeg ikke ud som de kroppe, er jeg ikke normal. Intet kunne være mere forkert! Både ud fra en sundhedsfaglig og menneskelig betragtning«, siger Helle.
»Det er ikke fordi, det ikke er okay at være usikker. Både som ung og voksen, men når det på den måde går ind og styrer din hverdag og seksuelle lyst, så bliver det hæmmende for dig«
»Jeg ser desværre det samme i mit daglige arbejde på gynækologisk afdeling. Her møder jeg også alt for mange, der ikke tør eksperimentere med deres liv og seksualitet, fordi de er bange for, at de i andres øjne ikke er gode nok«, siger hun.
»For os, handler det om at skabe et trygt ung-ung rum, så vi kan få nedbrudt flertalsmisforståelser om kroppen«
De voksne skal uden for døren
Sexualist og studerende Sarah Gottschalk Petersen kan godt genkende usikkerheden fra hendes egne teenageår, men hun tror også på, at vi kan gøre noget ved problemet, hvis vi indretter seksualundervisningen efter de unges behov.
»Når vi som Sexualister er ude at holde oplæg på skoler og i klubber, sender vi altid de voksne uden for døren. De unge giver ofte udtryk for, at de synes, det er lettere at dele sine tanker, når ikke biologi- eller klasselæren er i samme lokale.
»For os, handler det om at skabe et trygt ung-ung rum, så vi kan få nedbrudt flertalsmisforståelser om kroppen, den første gang, samtykke, altså, at finde ud af, at de andre i klassen også er usikre på en masse ting, og at det er helt okay.«
Det er Helle enig i -
»Jeg tror helt sikkert, at et ung-ung projekt som Sexualisterne kan være med til at få de unge til at åbne op på en anden måde, end hvis det er en lærer eller en sundhedsfaglig person, der står for oplægget. Der er brug for begge dele, men lige nu, tror jeg, mange ville have gavn af, at få skabt et trygt ung-ung rum, hvor myter og misforståelser kan blive manet til jorden«,
Fakta – Uge sex
Sex- & samfund udvikler hvert år undervisningsmateriale ud fra et aktuelt emne, der kan bruges af skoler i forbindelse med den obligatoriske seksualundervisning. I år er fokus på kropsidealer og sociale medier.
Du kan læse mere om Sexualisterne her
Læs mere om Helle Dalsgaard her
Kontakter
Sarah Gottschalk PetersenSexualist
Tlf:42269837sarahgottschalkp@hotmail.comHelle DalsgaardSygeplejerske
Tlf:22560586h.dalsgaard@rn.dkLars Vangsted BuggeKommunikation- og ledelseskonsulent
Tlf:+45 3092 2160lbu@ungdomsringen.dkBilleder
Om Ungdomsringen
En forening for fritids-, ungdomsklubber og ungdomsskoler, der arbejder for, at alle unge har mulighed for at tage aktivt del i organiserede fritidsfællesskaber. Fordi fritid skaber fremtid!
Følg pressemeddelelser fra Ungdomsringen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ungdomsringen
Musikeren Ida Laurberg bliver ny ambassadør for Ungdomsringen9.10.2024 07:52:32 CEST | Pressemeddelelse
Samarbejdet skal være med til at inspirere flere unge til at udforske deres musikalske evner og finde nye kreative veje. Ida Laurberg har markeret sig stærkt på den danske musikscene, senest i år, hvor hun bl.a. spillede på Roskilde Festivals legendariske Orange Scene.
Millioner til børn og unge: Nyt projekt skal styrke trivsel17.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Unge og voksne skal udvikle og afprøve løsningerne sammen. ”Det kommer til at gøre en forskel”, siger afdelingsleder Søren Birch
Millioner til alkoholfrie fællesskaber: Skal skabe alternativer til weekendens ungdomsfester20.6.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sundhedsstyrelsen støtter klubber og ungdomsskoler med millioner over de næste tre år. Pengene skal bruges til at udvikle og afprøve aktiviteter, der kan konkurrere med festkulturen. »Unge vil gerne have et alternativ, men har ofte svært ved at finde et«, siger klubleder
Ny ambassadør for Ungdomsringen: Vi tager fritids- og ungdomspædagogikken for givet!12.6.2024 11:07:48 CEST | Pressemeddelelse
En af Danmarks stærkeste NGO-profiler, Stina Vrang Elias (Tænketanken, DEA) er ny ambassadør for Ungdomsringen. Sammen vil de øge den politiske opmærksomhed på det fritids- og ungdomspædagogikken område, arbejde for mere praksisnær forskning og udbrede kendskabet til områdets værdier
Unge i fokus: Ny politisk agenda for fritidsområdet sætter kurs mod inklusion og trivsel12.4.2024 06:55:37 CEST | Pressemeddelelse
Unge skal inddrages i alle beslutninger der vedrører dem selv, alle unge i Danmark skal have adgang til fritids- og ungdomstilbud, og fritids- og ungdomsområdet skal have en selvstændig formålsparagraf. Sådan lyder de tre anbefalinger, som både folketingspolitikere, kommunalpolitikere, forskere og pædagogisk personale blev enige om på Ungdomsringens konference på Christiansborg den 11. april.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum