Finans Danmark

I flere og flere kommuner er det blevet dyrere at eje end at leje en bolig

Del

Over de seneste år er det blevet relativt dyrere at være boligejer sammenlignet med at bo til leje. Det betyder, at der er blevet flere kommuner, hvor udgifterne til at eje sin bolig er blevet højere end udgifterne til at bo til leje. Samtidig kan lokale størrelseskrav til nybyggeri være en del af forklaringen på, at det kan være svært at finde en mindre bolig i København – hvad enten det er en ejerbolig eller en lejebolig, man er på udkig efter. Finans Danmark har derfor tre konkrete forslag, som kan mindske udgifterne ved at købe ejerbolig en smule og skabe bedre rammer for flere mindre boliger.

En ny analyse fra Finans Danmark viser, at i 45 ud af landets 98 kommuner er udgifterne til at bo i en gennemsnitlig ejerbolig større end huslejen på en tilsvarende gennemsnitlig lejebolig. I 2020 var det tilfældet i 28 kommuner. I analysen er der taget udgangspunkt i en ejerbolig, der er finansieret med et banklån og et 30-årigt fastforrentet realkreditlån uden afdrag. Afdrag regnes ikke med som en udgift ved en ejerbolig, da det kan betragtes som en opsparing. Den opsparing kan blive større, hvis boligpriserne stiger, men omvendt også mindre, hvis boligpriserne falder. 

”Udviklingen i boligpriserne og renterne på boliglån de seneste år har gjort, at antallet af kommuner, hvor det er billigst at eje en bolig, er faldet. I de større byer og flere steder på Sjælland er udgifterne til en lejebolig typisk mindre end udgifterne til at eje en bolig. Det skyldes, at boligpriserne er på et så højt niveau, at det ikke kan måle sig med de lavere huslejer på både private og almene lejeboliger. Andre steder – f.eks. i Vestjylland og på Vest- og Sydsjælland - er boligpriserne omvendt lave nok til, at udgifterne til en ejerbolig faktisk er mindre end til en lejebolig,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark og fortsætter: 

”Selvom mange danskere på et tidspunkt i deres liv har et ønske om at eje deres egen bolig, er der også et stort behov for lejeboliger, der er til at betale. For der er en del danskere, som af forskellige grunde helst vil bo til leje: blandt andet har de fleste unge typisk ikke råd til at købe deres første bolig i de største byer, og de foretrækker måske også den fleksibilitet, som lejeboligen giver. Der kan også være nogle, der gerne vil slippe for de forpligtelser, der følger med en ejerbolig. Derfor er det vigtigt at fjerne barrierer, som f.eks. størrelseskrav, der begrænser muligheden for at bygge mindre boliger. Det er en problematik, man kender i København.” 

Bedre adgang til boligmarkedet 

De seneste år er det blevet dyrere at være boligejer. Det gælder især for førstegangskøbere, blandt andet fordi de ikke har en friværdi i en bolig, de kan tage med til næste køb – sådan som det er tilfældet for nogle eksisterende boligejere. Derfor kommer Finans Danmark med tre konkrete forslag, som kan gøre adgangen til boligmarkedet nemmere. Grænsen for rentefradrag skal hæves for førstegangskøbere med aftrapning over fem år, tinglysningsafgiften ved tinglysning af skøde skal fjernes og lokale størrelseskrav ved nybyggeri skal fjernes. Sidstnævnte vil gøre det muligt at bygge flere mindre ejer- og lejeboliger. 

”For at gøre det nemmere for danskerne at komme ind på boligmarkedet foreslår vi i Finans Danmark tre tiltag, der kan mindske udgifterne ved at købe ejerbolig en smule og skabe bedre rammer for flere mindre boliger. Det vil også højne mobiliteten på boligmarkedet, så danskerne i højere grad end i dag har mulighed for at skifte bolig, når deres livssituation og boligønsker ændrer sig.” 

Læs hele nyheden og hent Finans Danmarks tre helt konkrete forslag

Finans Danmark

Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.

www.finansdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark

Danskere opretter aktiesparekonti i rekordantal efter forhøjelse af indskudsloft19.7.2024 07:23:11 CEST | Pressemeddelelse

I løbet af 1. halvår af 2024 steg antallet af danskere med en aktiesparekonto med 71.000. Det er den største stigning på seks måneder siden ordningens etablering i 2019. Stigningen kommer i kølvandet på, at aktiesparekontoens indskudsloft blev hævet med knap 30.000 kr. ved årsskiftet til 2024. De mange indehavere af en aktiesparekonto kan se frem til, at indskudsloftet hæves igen i 2025.

Nu går den svære boligjagt i gang for de kommende studerende17.7.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Når de kommende studerende i næste uge får at vide, om de er optaget på deres drømmestudie, bliver det for mange også startskuddet til jagten efter et nyt hjem. Og det kan være svært. Lejeboligmarkedet er præget af lange ventelister og høje lejepriser. Og selvom der er kommet flere mindre ejerlejligheder til salg i studiebyerne end sidste sommer, kan det være svært at få råd til at købe. Det viser en ny analyse fra Finans Danmark.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye