Finans Danmark

Digital svindel kan ske for alle – 15 procent af ofrene er unge

Del

Sagerne om digital svindel vokser. De kriminelle skyr ingen midler for at stjæle folks penge. Og selvom der tidligere var en tendens til, at de kriminelle udså sig ofre, der var oppe i årene, så kan man nu konstatere, at alle bliver ofre – også de unge. Ca. 15 procent af ofrene er under 26 år, viser nye tal fra Finans Danmark. Finans Danmark har nedsat en Task Force, der skal finde løsninger, og en landsdækkende kampagne ser dagens lys i uge 6.

Bodil og Inger. Typiske navne på ofre for digital svindel for nogle år siden. Men sådan er det ikke længere. Dengang så bankerne en tydelig tendens til, at de kriminelle udså sig ofre med navne, som hørte til i den ældre del af befolkningen. Men nye tal viser, at det er alle aldersgrupper, der udsættes for svindel. Og de unge, der er digitalt indfødte, bliver også svindlet. 

”Det viser, at det ikke handler om, hvor dygtig du er til at bruge en telefon og computer, og hvor vant du er til at bevæge dig rundt på nettet. De kriminelle udnytter vores generelle tillid til hinanden og systemerne. Og det kan ramme alle – uanset alder,” siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark. 

Ifølge nye tal fra Finans Danmark, så er ca. 15 procent af ofrene for digital svindel unge under 26 år. 

Falske sms’er og klik på links 

Tallene viser, at de unge især bliver ofre i sager med privat samhandel – det kan for eksempel være brugt tøj og tasker, forudbetalinger på studieboliger og Airbnb og forskellige former for smishing. Det kan være sms’er fra påståede pakkefirmaer, der viser sig falske. Og ligesom andre grupper er unge også udsat for forskellige typer af betalingskortsvindel. 

”Det er min vurdering, at de yngre bankkunder ikke fremstår som mere robuste over for svindel end øvrige aldersgrupper. Før i tiden havde vi nok et dogme omkring, at svindlen ramte ”de ældre damer”, men det har jo vist sig, at det var fordi, de kriminelle havde et særligt fokus på dem. For de unge går det måske lidt stærkt med at godkende ting og udlevere oplysninger,” siger Michael Busk-Jepsen. 

Task Force og kampagne på vej 

I 2022 slap kriminelle afsted med 425 mio. kroner på trods af, at bankerne formåede at stoppe 60 procent af forsøgene på svindel. Tallene fra første halvår af 2023 viser, at svindlen fortsat stiger. 
Derfor har Finans Danmark nedsat en Svindel Task Force, der skal finde løsninger til at bekæmpe digital svindel. Og snart går en stor kampagne i gang i hele landet, der skal øge vores opmærksomhed på problemet. 

”Selvom bankerne bruger 750 mio. kroner om året på at bekæmpe og forebygge svindel, og 500 medarbejdere arbejder alene med dette, er det ikke nok til at stoppe de kriminelle. Det er derfor, vi med Svindel Task Forcen puljer gode kræfter, der har input til, hvordan vi får stoppet langt mere. Digital svindel koster mange penge, men det er også ubehageligt og kan have langtrækkende konsekvenser at blive udsat for. Det kan vi som samfund ikke leve med,” siger Michael Busk-Jepsen. 

Læs nyheden (finansdanmark.dk)

Finans Danmark

Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.

www.finansdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark

Der er fuld fart på de digitale svindlere – alle gode ideer til at stoppe dem er i spil21.5.2024 09:05:00 CEST | Pressemeddelelse

I 2023 udgjorde den samlede digitale svindel i Danmark 627 mio. kroner. Det viser de nyeste tal fra Danmarks Nationalbank. Og netop nu ser vi mange sager om svindel i internethandlen. De kriminelle holder aldrig fri, og derfor arbejder Finans Danmarks Svindel Task Force på højtryk for at samle alle de ideer, der er til at stoppe svindlen. Task Forcen hører også gerne fra dig.

Antallet af sager om kærlighedssvindel falder drastisk – men mørketallet er stort18.5.2024 08:05:00 CEST | Pressemeddelelse

Kriminelle bruger falske profiler, og udgiver sig for at søge venskab eller kærlighed. I virkeligheden er de blot ude efter penge. Mens landets banker i 2022 kunne registrere, at kriminelle havde forsøgt at svindle sig til næsten 50 mio. kroner på denne måde, så faldt det beløb i 2023 til knap det halve. Det viser nye tal fra Finans Danmark. Der ligger dog et mørketal bag, da ofre for kærlighedssvindel ofte holder deres tab hemmeligt. Også for banken.

Danskerne er i tvivl om etikken i private forsvarsinvesteringer17.5.2024 07:08:45 CEST | Pressemeddelelse

Krigen i Ukraine har fået de europæiske lande til at opruste i et omfang, der kræver store investeringer fra både staterne og private aktører. Den finansielle sektor er klar til at understøtte dette. Når det kommer til danskernes investeringer, er mange dog i tvivl om, hvorvidt investeringer i forsvarsindustrien er etisk forsvarlige eller ej. Det viser nye tal fra Finans Danmark. Krigen i Ukraine har dog gjort, at et flertal af danskerne er blevet mere positive.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye