Dyrenes Beskyttelse

Kontrol af dyrevelfærd i dambrug kan være på vej

Del

SF, Enhedslisten og Alternativet presser på for, at fisk i danske dambrug skal sikres velfærdsrettigheder som en del af den kommende dyrevelfærdsaftale. Dyrenes Beskyttelse støtter forslaget, der kan lukke et kæmpe hul i beskyttelsen af dyr i Danmark

Dambrug
Dyrenes Beskyttelse Fri redaktionel brug

Dyrenes Beskyttelse støtter det politiske pres for at inkludere velfærdstilsyn i akvakulturen i den kommende pakke med dyrevelfærdsinitiativer. SF, Enhedslisten og Alternativet har i forhandlingerne sat fokus på behovet for at forbedre vilkårene for opdrætsfisk i Danmark, fortæller dyrevelfærdsordførere til Radio4.

"Det er essentielt, at fisk i akvakultur behandles med samme omsorg og respekt som andre dyr i fødevareproduktionen. Indførelsen af et velfærdstilsyn vil være et vigtigt skridt mod at anerkende og beskytte disse dyrs velfærd," siger Nicolaj Lindeborgh, biolog og konsulent med ansvar for fisk hos Dyrenes Beskyttelse.

Dyrenes Beskyttelse har i flere år peget på manglende regler for velfærden af fisk i konventionelle hav- og dambrug. Det falder også politikerne for brystet.

"Opdrætsfisk har færre rettigheder end burhøns, som det er lige nu, for de har slet ikke nogen," siger Carl Valentin, dyrevelfærdsordfører for SF til Radio4.

Helt konkret er der ingen grænser for, hvor tæt fisk må opdrættes i akvakulturen, eller krav til vandkvaliteten, som fiskene holdes i. Der er heller ingen lovgivning om indretningen af de beholdere, som fiskene opdrættes i. Det er utroligt, at det har kunnet stå på i så lang tid for så mange dyr, lyder kritikken fra Dyrenes Beskyttelse.

"Det er uforsvarligt, at man i Danmark har cirka 50 millioner fisk i forskellige former for akvakultur, uden at vi som samfund tager ansvar for deres velfærd," siger Nicolaj Lindeborgh.

Fødevareminister Jacob Jensen vil over for Radio4 ikke udelukke at inddrage velfærdstilsyn med fisk i den nye dyrevelfærdspakke, hvilket Dyrenes Beskyttelse ser som et positivt tegn. Dyrenes Beskyttelse vil fortsat presse på for at få fiskene med i aftalen, og at initiativerne omsættes til konkret handling til fordel for fiskevelfærden.

"Ministeren glemte helt fiskene i sit oplæg til dyrevelfærdspakken - sammen med de mange uregistrerede katte og de tørstende spædekalve på lange transporter. At få disse ting med vil løfte ambitionsniveauet," siger Nicolaj Lindeborgh.

HVAD ER AKVAKULTUR?

Akvakultur betyder opdræt af fisk, skaldyr og andre organismer i vand. Fisk udgør ifølge Fiskeristyrelsen   38.530 tons om året (79 procent), muslinger 10.227 tons om året (21 procent) og havtang 8 tons om året ( 0,02 procent). Fiskene opdrættes på mange forskellige måder; i havet i netbure, på land i damme, og indendørs i bassiner.

FAKTA OM DANSK AKVAKULTUR

Den danske produktion er på ca.  38.530 ton fisk pr. år. De fisk, der opdrættes langt flest af i Danmark, er regnbueørred. Der findes ingen tilsyn med fiskenes velfærd i akvakulturen. For de fisk, der ikke er økologiske, er der ingen grænser for, hvor tæt fisk må opdrættes i akvakulturen eller krav til vandkvaliteten, som fiskene holdes. Der er heller ingen lovgivning om indretningen af de beholdere/netbure/damme, som fiskene opdrættes i

Kontakter

Medievagten i Dyrenes Beskyttelse

Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)

Tlf:40841512presse@dyrenesbeskyttelse.dk

Om Dyrenes Beskyttelse

Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.

Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye