Miljømærkning Danmark

Stadig flere byggerier bliver svanemærkede

Del

Nye tal fra Miljømærkning Danmark viser, at svanemærket byggeri fortsat er i positiv vækst, og der er i dag over 4000 svanemærkede lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner i Danmark. Det er mere end en femdobling på fem år. 

Det svanemærkede byggeri Kløverbakken i Odder Kommune
Det svanemærkede byggeri Kløverbakken i Odder Kommune Thybo Ejendomsudvikling

Der er en markant fremgang i svanemærket byggeri. Udover 4.293 opførte svanemærkede lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner er der pr. 1. januar 2.413 under opførelse i Danmark.

"Den store vækst i svanemærket byggeri vidner om, at byggebranchen får stadig større fokus på klima og grøn omstilling. Vores oplevelse er, at det nu er en bred del af byggebranchen, der kommer med på vognen, og det er en glædelig udvikling,” siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Mindsket miljø- og klimabelastning

Målet med svanemærket byggeri er at mindske den samlede miljø- og klimabelastning. Derfor er der både krav til materialer, til selve byggeprocessen og til brugsfasen – og til håndtering af affald og recirkulering af byggematerialer. Det er bl.a. med til at fremme cirkulær økonomi og sikre mere effektiv brug af ressourcer.

Thybo Ejendomsudvikling er en af de virksomheder, der har stort fokus på mere bæredygtigt byggeri. Thybo Ejendomsudvikling står således bag flere svanemærkede byggerier og arbejder målrettet med Svanemærket:

”I Thybo har vi fokus på at mindske den samlede miljøpåvirkning fra vores byggeaktiviteter, og vi arbejder med bæredygtige tiltag i alle dele af byggeprocessen. Når det er muligt, arbejder vi derfor altid efter at opnå Svanemærket for vores byggerier, hvilket understøtter vores mission om at skabe mere miljøvenlige boliger, der er både æstetisk tiltalende og holdbare. Vi har opført over 250 svanemærkede boliger, og vi har flere på vej. Vi vil fortsætte med at arbejde på vores mål om, at alle vores byggerier skal være svanemærkede – da vi mener dette er fremtiden, ikke i morgen, men fremtiden i dag”, siger Rasmus Kjær, Direktør og Udviklingschef i Thybo Ejendomsudvikling.

Også hos Ikano Bolig, der er en del af den internationale virksomhedsgruppe Ikano Group, har man fokus på udviklingen af mere bæredygtige kvarterer og boliger i Danmark:

”Hos Ikano Bolig har vi en klar mission; det skal være nemt for vores kunder at leve mere bæredygtigt. Derfor øger vi løbende kravene til vores nye projekter, og Svanemærket understøtter vores indsats gennem både planlægning og byggefase. Desuden skaber certificeringen tryghed for vores kunder, da der er fokus på bl.a. indeklima og 3. parts kontrol – og så er det en mærkningsordning, de kender i forvejen. Vi har netop færdiggjort ”Filmhusene” i Værløse, der er vores første rækkehusprojekt med svanemærkede boliger, og derudover har vi flere spændende projekter i pipeline, som vi ligeledes vil gå efter at få svanemærket”, siger Lone Lindgård Laursen, Bæredygtighedschef i Ikano Bolig.

Flere offentlige byggerier certificeret med Svanemærket

Også landets kommuner har i stigende grad fokus på at opføre svanemærkede bygninger.

”Det er positivt, at flere og flere kommuner sætter fokus på miljø og klima også i det byggede miljø og på den måde er med til at skubbe til udviklingen. Jeg håber, at endnu flere kommuner vil følge trop i fremtiden”, siger Martin Fabiansen.

FAKTA OM SVANEMÆRKET BYGGERI

Pr. 1/1-2024 var der i Danmark over 4000 færdigbyggede lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner med Svanemærket – og knap 2500 under konstruktion. Tallene er opgjort i boenheder.

Svanemærket skærpede sidste år kravene til nybyggeri. Her blev især sat øget fokus på cirkulær økonomi, klima og biodiversitet. Samtidig blev det muligt at svanemærke kontorbyggeri.

Kendetegn ved et svanemærket byggeri

  • Lavt energiforbrug
  • Godt indeklima
  • Skrappe kemikaliekrav
  • Strenge krav til certificeret træ
  • Høj byggeteknisk kvalitet via kontrol af en uvildig tredjepart
  • God mulighed for genbrug og genanvendelse af bygningsdele

Læs mere om svanemærket byggeri her: https://www.svanemaerket.dk/erhverv/virksomheder/byggeri

Om Svanemærket

Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke og en af verdens skrappeste miljøcertificeringer, Svanemærket er et holistisk mærke. Det betyder, at det ser på alle relevante miljøproblemer i hele produktets livscyklus. Svanemærket tager altså hensyn til både klima, kemikalier, ressourcer og biodiversitet og ser samtidig på hele produktets rejse fra råvarer, produktion og brug til genbrug, genanvendelse og affald. Læs mere på www.svanemærket.dk

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Det svanemærkede byggeri Kløverbakken i Odder Kommune
Det svanemærkede byggeri Kløverbakken i Odder Kommune
Download
Kløverbakken i Odder Kommune er svanemærket
Kløverbakken i Odder Kommune er svanemærket
Download
Filmhusene i Værløse er svanemærkede
Filmhusene i Værløse er svanemærkede
Download
Det svanemærkede byggeri Filmhusene i Værløse
Det svanemærkede byggeri Filmhusene i Værløse
Download
Vækst i antal svanemærkede boenheder 2020-2024
Vækst i antal svanemærkede boenheder 2020-2024
Download

Vedhæftede filer

Links

Om Miljømærkning Danmark

Miljømærkning Danmark har ansvaret for Svanemærket og EU-Blomsten i Danmark og fungerer som uafhængig kontrolinstans i forhold til de officielle miljømærker. Miljømærkning Danmark er en selvstændig enhed hos Dansk Standard.

Svanemærket

Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke, som gør det enkelt for forbrugere, virksomheder og det offentlige at bidrage til den grønne omstilling. Læs mere på www.svanemaerket.dk

EU-Blomsten

EU-Blomsten (EU Ecolabel) er EU’s officielle miljømærke. EU-Blomsten blev etableret i 1992 af EU-Kommissionen for at bidrage til mere bæredygtig produktion og forbrug. Læs mere på www.eublomsten.dk

Følg pressemeddelelser fra Miljømærkning Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Miljømærkning Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye