Danske Gymnasieelevers Sammenslutning

Elever fortsætter kampen: Gymnasierne skal rustes bedre til seksualundervisning

Del

Seksualundervisning har været obligatorisk på gymnasierne siden august, men gymnasierne er ikke klædt ordentligt på til opgaven. Der mangler efteruddannelse og faste rammer, hvis seksualundervisningen skal lykkes på alle landets gymnasier. Sådan lyder det fra eleverne på to-året for strejken for seksualundervisning, hvor tusindvis af elever nedlagde undervisningen for at få seksualundervisning på skemaet. 

Den 10. februar 2022 strejkede over 2000 gymnasieelever for at få seksualundervisning på skemaet. Billedet er fra strejken på Christianshavns Gymnasium.
Den 10. februar 2022 strejkede over 2000 gymnasieelever for at få seksualundervisning på skemaet. Billedet er fra strejken på Christianshavns Gymnasium. Danske Gymnasieelevers Sammenslutning

I denne uge er det to år siden tusindvis af gymnasieelever strejkede for at få seksualundervisning på skemaet. Det lykkedes og siden starten af skoleåret har seksualundervisning været obligatorisk i gymnasiet. Men eleverne mener ikke, at vi er i mål endnu:

- Det er en kæmpe sejr, at vi har fået obligatorisk seksualundervisning på gymnasiet, men seksualundervisningen er ikke en succes alle steder. Mange skoler har svært ved at finde deres ben i det og de færreste lærere føler sig klar til at varetage opgaven, udtaler Asger Kjær Sørensen, forperson for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

Med aftalen om seksualundervisning i gymnasiet, blev seksualundervisningen ikke et fag, men et tværgående tema som skolerne selv skal passe ind i den eksisterende undervisning. Det betyder, at der kan være stor forskel på, hvordan seksualundervisningen ser ud på de forskellige gymnasier: 

- Nogle steder vil eleverne få eksemplarisk seksualundervisning, mens det risikerer at ryge ud med badevandet andre steder. Vi savner nogle faste rammer, der sikrer, at seksualundervisningen ikke kun bliver en succes på de gymnasier, der har en lærer, der brænder for emnet, udtaler Asger Kjær Sørensen, forperson for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning. 

Eleverne efterspurgte blandt andet seksualundervisning for at bidrage til forebyggelsen af seksuelle krænkelser. Det har dog ikke været tilfældet på Skive Gymnasium, hvor 3.g-eleverne ikke har modtaget undervisning om samtykke, grænser og lyst, men i stedet har deltaget i et biologiforløb om reproduktion og kønsorganernes anatomi:

- Skolen har gjort sit bedste, men den seksualundervisning, der skulle forebygge seksuelle krænkelser, har manglet på vores årgang. Hvis der havde været klarere rammer for seksualundervisningen, og vores lærere var blevet efteruddannede i emnet, havde det været nemmere for skolen at give os den kvalitetsundervisning, som eleverne modtager andre steder. Den mulighed har vi desværre ikke haft, og det synes vi er ærgerligt, udtaler Peter Møller Mink, elev på Skive Gymnasium.

Konkret efterspørger Danske Gymnasieelevers Sammenslutning tydeligere retningslinjer for indholdet af seksualundervisningen. Målet er at sikre ensartet kvalitetsundervisning for alle elever. Samtidig kræves det, at lærere, der underviser i emnet på gymnasierne, får den nødvendige efteruddannelse for at være fagligt rustede til opgaven.

Fakta om seksualundervisning i gymnasiet:

Gymnasieforligskredsen (V, S, SF, RV, K, DF og LA) blev i oktober 2022 enige om at indføre obligatorisk seksualundervisning på de gymnasiale uddannelser fra skoleåret 23/24 og frem. Det skete efter gentagne opråb og to elevstrejker arrangeret af DGS og Sex & Samfund.

Seksualundervisning er nu kategoriseret som en obligatorisk tværgående kompetence i gymnasiet. Dette indebærer, at der ikke er fastsat en fast timeramme, men at det i stedet skal integreres i undervisningen, hvor det giver mening. Ifølge lovteksten skal eleverne stifte bekendtskab med emner som f.eks. samtykke, grænser, prævention, samt seksuelt overførte sygdomme og forebyggelse heraf. Det er dog op til den enkelte institution at tilrettelægge indsatsen, så den bedst passer til lokale forhold.

Nøgleord

Kontakter

Peter Møller Mink, elev på Skive Gymnasium: 23 20 89 81

Billeder

Den 10. februar 2022 strejkede over 2000 gymnasieelever for at få seksualundervisning på skemaet. Billedet er fra strejken på Christianshavns Gymnasium.
Den 10. februar 2022 strejkede over 2000 gymnasieelever for at få seksualundervisning på skemaet. Billedet er fra strejken på Christianshavns Gymnasium.
Download

Om Danske Gymnasieelevers Sammenslutning

Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) er en national, uafhængig elevpolitisk organisation. DGS repræsenterer landets 89.000 STX- HF- IB- og EB-elever og deres holdninger og understøtter elever og elevråd i deres elevdemokratiske arbejde.

Følg pressemeddelelser fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning

Studerende kæmper fortsat imod SU-reform!7.5.2024 20:18:23 CEST | Pressemeddelelse

I morgen vedtager Regeringen sammen med Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance at fjerne det fleksible SU-år. I protest mod det vil der på en række uddannelsesinstitutioner (se listen nederst) på tværs af ungdomsuddannelser og videregående uddannelser i morgen tidlig være protester. Eleverne og de studerende vil ligesom Regeringen skærer i SU’en. Men modsat Regeringen som skærer i grundlæggende kernevelfærd, så vil de studerende nøjes med at skære i kage. Men det fleksible SU-år er ikke krymlen på toppen. Det er muligt som medie at tage forbi disse protester og tale med de protesterende og unge og andre studerende. Eleverne og de studerende protesterer fordi, at denne her nedskæring på tværs af uddannelsessektoren til at ramme de studerende som ikke går den lige vej i uddannelsessystemet. ”Det er de studerende som har en funktionsnedsættelse. Dem der vælger om undervejs eller dumper en eksamen. Og dem som ikke har den økonomiske opbakning hjemmefra der bliver hårdest ramt.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye