Elever fortsætter kampen: Gymnasierne skal rustes bedre til seksualundervisning
Seksualundervisning har været obligatorisk på gymnasierne siden august, men gymnasierne er ikke klædt ordentligt på til opgaven. Der mangler efteruddannelse og faste rammer, hvis seksualundervisningen skal lykkes på alle landets gymnasier. Sådan lyder det fra eleverne på to-året for strejken for seksualundervisning, hvor tusindvis af elever nedlagde undervisningen for at få seksualundervisning på skemaet.
I denne uge er det to år siden tusindvis af gymnasieelever strejkede for at få seksualundervisning på skemaet. Det lykkedes og siden starten af skoleåret har seksualundervisning været obligatorisk i gymnasiet. Men eleverne mener ikke, at vi er i mål endnu:
- Det er en kæmpe sejr, at vi har fået obligatorisk seksualundervisning på gymnasiet, men seksualundervisningen er ikke en succes alle steder. Mange skoler har svært ved at finde deres ben i det og de færreste lærere føler sig klar til at varetage opgaven, udtaler Asger Kjær Sørensen, forperson for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.
Med aftalen om seksualundervisning i gymnasiet, blev seksualundervisningen ikke et fag, men et tværgående tema som skolerne selv skal passe ind i den eksisterende undervisning. Det betyder, at der kan være stor forskel på, hvordan seksualundervisningen ser ud på de forskellige gymnasier:
- Nogle steder vil eleverne få eksemplarisk seksualundervisning, mens det risikerer at ryge ud med badevandet andre steder. Vi savner nogle faste rammer, der sikrer, at seksualundervisningen ikke kun bliver en succes på de gymnasier, der har en lærer, der brænder for emnet, udtaler Asger Kjær Sørensen, forperson for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.
Eleverne efterspurgte blandt andet seksualundervisning for at bidrage til forebyggelsen af seksuelle krænkelser. Det har dog ikke været tilfældet på Skive Gymnasium, hvor 3.g-eleverne ikke har modtaget undervisning om samtykke, grænser og lyst, men i stedet har deltaget i et biologiforløb om reproduktion og kønsorganernes anatomi:
- Skolen har gjort sit bedste, men den seksualundervisning, der skulle forebygge seksuelle krænkelser, har manglet på vores årgang. Hvis der havde været klarere rammer for seksualundervisningen, og vores lærere var blevet efteruddannede i emnet, havde det været nemmere for skolen at give os den kvalitetsundervisning, som eleverne modtager andre steder. Den mulighed har vi desværre ikke haft, og det synes vi er ærgerligt, udtaler Peter Møller Mink, elev på Skive Gymnasium.
Konkret efterspørger Danske Gymnasieelevers Sammenslutning tydeligere retningslinjer for indholdet af seksualundervisningen. Målet er at sikre ensartet kvalitetsundervisning for alle elever. Samtidig kræves det, at lærere, der underviser i emnet på gymnasierne, får den nødvendige efteruddannelse for at være fagligt rustede til opgaven.
Fakta om seksualundervisning i gymnasiet:
Gymnasieforligskredsen (V, S, SF, RV, K, DF og LA) blev i oktober 2022 enige om at indføre obligatorisk seksualundervisning på de gymnasiale uddannelser fra skoleåret 23/24 og frem. Det skete efter gentagne opråb og to elevstrejker arrangeret af DGS og Sex & Samfund.
Seksualundervisning er nu kategoriseret som en obligatorisk tværgående kompetence i gymnasiet. Dette indebærer, at der ikke er fastsat en fast timeramme, men at det i stedet skal integreres i undervisningen, hvor det giver mening. Ifølge lovteksten skal eleverne stifte bekendtskab med emner som f.eks. samtykke, grænser, prævention, samt seksuelt overførte sygdomme og forebyggelse heraf. Det er dog op til den enkelte institution at tilrettelægge indsatsen, så den bedst passer til lokale forhold.
Nøgleord
Kontakter
Peter Møller Mink, elev på Skive Gymnasium: 23 20 89 81
Asger Kjær SørensenForpersonDanske Gymnasieelevers Sammenslutning
Tlf:+45 50 77 48 01asger@dgsnet.dkBilleder
Om Danske Gymnasieelevers Sammenslutning
Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) er en national, uafhængig elevpolitisk organisation. DGS repræsenterer landets 89.000 STX- HF- IB- og EB-elever og deres holdninger og understøtter elever og elevråd i deres elevdemokratiske arbejde.
Følg pressemeddelelser fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning
Gymnasieelever strejker og siger nej til nedskæringer og karakterkrav. " Vi strejker for vores fremtid"11.11.2024 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mandag d. 11/11 kl. 13 går gymnasieelever på gaden for at protestere mod regeringens nye reformer. Med fokus på spareplaner, der rammer store gymnasier hårdt, og stigende karakterkrav til optag, ønsker eleverne at beskytte uddannelseskvaliteten og opfordre til investeringer fremfor besparelser. Demonstrationen starter på Rådhuspladsen i København.
Gymnasieelever over hele landet strejker i protest mod nedskæringer og forhøjet karakterkrav.7.11.2024 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Regeringen har præsenteret, at de vil spare på 60.000 gymnasieelevers undervisning, samt hæve karakterkravet til gymnasiet. Derfor strejker gymnasieelever i hele landet mandag d. 11 november i forbindelse med en demonstration på Christiansborg Slotsplads.
Elever og studerende markerer Folketingets åbning med krav om investeringer i fremtidens uddannelser1.10.2024 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når Folketinget åbner, mødes elever og studerende på Christiansborg for at kræve investeringer i fremtidens uddannelser. Med bannere, morgenkaffe og guldkarameller opfordrer de politikerne til at investere i kvalitet og faglighed.
9 elev- og studenterorganisationer: Optagetal kalder på store forandringer i uddannelsespolitikken25.7.2024 18:56:07 CEST | Pressemeddelelse
Ved midnat bliver 61.351 tilbudt en plads på en videregående uddannelse. Det er på niveau med sidste år, men der er sket ændringer i, hvor de studerende er blevet optaget. Det kalder ifølge elever og studerende på store forandringer i uddannelsespolitikken. Kandidatreformen og SU-reformen har nemlig slået fejl, men der er endnu håb for den længe ventede reform af professionsuddannelserne.
Danmarks bedste elevråd findes på VUC Storstrøm Nykøbing Falster29.5.2024 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Kursistrådet på VUC Storstrøm Nykøbing Falster er kåret som Årets Elevråd af Danske Gymnasieelevers Sammenslutning. Prisen anerkender kursistrådets ekstraordinære indsats for at forbedre skolens sociale sammenhold og ændre ringetiderne til gavn for kursiserne. Prisen inkluderer en vandrepokal og en check på 5000 kroner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum