Professor i lungemedicin på SDU og OUH
Ledende overlæge, ph.d. Jesper Rømhild Davidsen er udpeget til klinisk professor i lungemedicin i en kombineret stilling mellem Klinisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet (SDU) og Lungemedicinsk Afdeling, Odense Universitetshospital (OUH).

Jesper Rømhild Davidsens forskning fokuserer primært på, hvordan diagnostik og behandlingsmonitorering kan optimeres inden for hans speciale: patienter med sjældne lungesygdomme og interstitielle lungesygdomme, som er sygdomme i lungevævet, kronisk svampeinfektion i lungerne (kronisk pulmonal aspergillose (CPA)) samt tilstande opstået i forbindelse med lungetransplantation
Udfordringen i detektivarbejdet med at diagnosticere og behandle disse komplekse sygdomme og tilstande, oftest i et multidisciplinært samarbejde, er dét, der driver Jesper Rømhild Davidsen.
Uheldigvis kan kompleksiteten medføre, at det trækker ud med at stille diagnosen, og det kan have alvorlig konsekvens for patientens samlede prognose. Derfor undersøger Jesper Rømhild Davidsen via sin forskning, om nye metoder centreret omkring lungeultralydsskanning, specifikke molekyler i blodet, lungeskanninger og spørgeskemaundersøgelser kan være med til at optimere diagnostik.
Dette har medført både nationalt og internationalt forskningssamarbejde inden for forskellige undertyper af interstitielle lungesygdomme og dannet grobund for, at Jesper Rømhild Davidsen i 2022 fik etableret PUlmo-REuma (PURE) Frontlinjecenter ved OUH, et forskningssamarbejde med Reumatologisk Afdeling ved OUH omkring patienter med interstitielle lungesygdomme opstået på baggrund af autoimmun reumatologisk sygdom.
Sideløbende med sin forskning har Jesper Rømhild Davidsen haft fokus på at udvikle, planlægge og undervise på nationale kurser indenfor interstitielle lungesygdomme og HRCT-scanning. Han underviser ligeledes på forskellige nationale og internationale kurser inden for lungeultralydsskanning.
Om Jesper Rømhild Davidsen
Jesper Rømhild Davidsen blev uddannet som læge i 2002 ved SDU. Han forsvarede sin ph.d.-afhandling ”Drug utilization and asthma control among young Danish adults with asthma” ved SDU i 2011, og blev speciallæge i lungemedicin i 2014. Siden da har han været ansat som overlæge på Lungemedicinsk Afdeling på OUH med en afhopper til Rigshospitalet i 2015, hvor han subspecialiserede sig i håndtering af lungetransplantation, men også med subspecialiseringsophold i Italien, Frankrig og England. Siden 2017, 2018 og 2022 har Jesper Rømhild Davidsen fungeret som funktionsansvarlig-, specialeansvarlig- og ledende overlæge. I 2015 blev Jesper Rømhild Davidsen tilknyttet Klinisk Institut ved SDU som klinisk lektor, hvor han siden har vejledt talrige specialestuderende, yngre kolleger samt ph.d.-studerende.
Jesper Rømhild Davidsen var i 2016 hovedinitiativtager til etablering af Syddansk Center for Interstitielle Lungesygdomme (SCILS) og med forbedring af kliniske standarder til internationalt niveau, som afspejles i opnåelse af Europæisk Reference Netværk (ERN)-LUNG støttemedlemskab i 2020 med etablering af yderligere nationalt og internationalt klinisk og forskningsmæssigt samarbejde.
Ud over etablering af SCILS og Frontlinjecenteret PURE har Jesper Rømhild Davidsen inden for de højt specialiserede områder implementeret transbronkial lungekryobiopsi til diagnostik af interstitielle lungesygdomme i 2017, og etableret formaliseret samarbejde med Rigshospitalet omkring lungetransplantation.
I 2018-2022 var Jesper Rømhild Davidsen formand for Lungemedicinsk Specialeråd i Region Syddanmark, og han har siden 2021 været formand for udvalget for interstitielle lungesygdomme under Dansk Lungemedicinsk Selskab samt sidder i bestyrelsen af det internationale CPAnet.
Jesper Rømhild Davidsen bor i Odense og er lykkeligt gift med Tine Busch Davidsen, der er onkologisk og palliativ børnefysioterapeut på OUH. Sammen har de Sara på 21 år og Simon på 18 år. Fritiden prioriteres på familie og venners selskab samt rejser, og når der skal kobles mentalt af, foregår det i løbesko, på mountainbike eller ved brug af lokal kultur.
Kontakter
Chefkonsulent Tomas Homburg
Mail: thomburg@health.sdu.dk
Mobil: +45 6011 3059
Syddansk Universitet
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
www.sdu.dk
Links
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Lys kan afsløre kræft på sekunder – danske forskere bag ny teknologi30.3.2025 09:44:09 CEST | Pressemeddelelse
Fremtidens kræftdiagnose kan blive hurtigere og mere præcis – takket være et forskerteam ledet af SDU, der kan bruge usynligt lys og kunstig intelligens til at opdage sygdomme, før symptomerne viser sig.
Fra megafabrikker til minianlæg: Dansk opfindelse gør grøn ammoniak mulig26.3.2025 12:49:28 CET | Pressemeddelelse
Produktionen af ammoniak til kunstgødning er en af verdens helt store klimasyndere. Den står for omkring 1,3 % af den samlede globale CO₂-udledning – svarende til cirka 500 millioner ton årligt. Det er næsten på niveau med den samlede luftfartsindustri og over dobbelt så meget som de årlige udledninger fra alle nordiske lande tilsammen.
Danske forskere: Fire ud af fem nybyggerier skal stoppes24.3.2025 08:10:31 CET | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra forskere på DTU, SDU og AAU viser, at biobaserede byggematerialer ikke er nok til at gøre byggebranchen bæredygtig. Der skal bygges markant mindre.
Danske forskere med til at sætte verdensrekord: Solcellevinduer kan gøre fremtidens bygninger til kraftværker20.3.2025 10:20:13 CET | Pressemeddelelse
Et internationalt forskningsprojekt med deltagelse fra Syddansk Universitet har udviklet gennemsigtige solceller med rekordbrydende effektivitet. De nye vinduer kan både lukke lys ind og producere strøm – en teknologi der kan forandre bygninger i byer verden over.
AI giver røntgensyn: Nu kan vi se, hvad vores bygninger er lavet af – og det kan hjælpe klimaet18.3.2025 11:13:59 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Syddansk Universitet og Peking University har udviklet en ny AI-teknologi, der kan kortlægge byggematerialer i stor skala. Det er vigtigt i forhold til både byplanlægning, bæredygtigt byggeri og CO₂-reduktion.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum