Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen

Borgmestre vil have Michelin-overrækkelse til København og Odsherred

Del

Når Michelin Nordics-stjernerne skal uddeles i 2025 og 2026, skal det være på dansk jord. Det mener kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (RV) og beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken (V) i Københavns Kommune samt Karina Vincentz (N), der er borgmester i Odsherred Kommune. De tre borgmestre undersøger nu muligheden for at tiltrække og finansiere Michelin Nordics, der skal styrke København, Odsherred og Danmark som maddestination.

Foto: Restaurant Mota
Foto: Restaurant Mota

Gastronomien blomstrer på tværs af land og by, hvor et stigende antal danske restauranter de senere år har fået en, to og tre Michelin-stjerner.

Det gavner både erhvervslivet, udviklingen og turismen. Ikke mindst i Odsherred og København.

Det mener Københavns kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (RV) og beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune Jens-Kristian Lütken (V) samt Odsherreds borgmester, Karina Vincentz (N).

De tre borgmestre undersøger nu muligheden for at få Michelin Nordics-uddelingen til hovedstaden og det nordvestlige Sjælland.

”Michelin-restauranterne er gastronomiske fyrtårne, der har været med til at løfte og udvikle København og hele den danske madscene. Fra dyre restauranter til prisvenlige spisesteder. Uddelingen er derfor en oplagt mulighed for at styrke og udvikle hovedstaden og Danmark som gastronomisk topdestination. Et sted, hvor folk fra hele verden rejser til,” siger kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (RV) og fortsætter:

"Eventet skal også danne ramme om en række aktiviteter, der skal sætte fokus på madkultur og give et indblik i, hvor den mad, vi spiser, kommer fra. Og introducere børn og unge til madfaglige uddannelser. Derfor håber jeg, vi kan rejse penge til eventet ved de kommende forhandlinger om Overførselssagen.”

”Med en Michelin-overrækkelse i København understreges hovedstadens rolle som udstillingsvindue for dansk gastronomi. Det vil trække alverdens madører til Danmark og sætte skub i fortællingen om Danmark som fremadstormende fødevareland. Her i landet produceres mange af de kvalitetsprodukter, der ender på tallerknerne hos verdens bedste restauranter. Så hvis ikke, at verdens fineste madpris skal uddeles i København, hvor så?” siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken (V).

Ansøgningen om værtskab er toårig, og der lægges op til, at Odsherred er vært i 2025, mens København er vært i 2026.

Begge år er det tanken, at der vil være en lang række events og aktiviteter både i København og Odsherred. Og det skal blandt andet være med til at sætte fokus på den gastronomiske udvikling mellem land og by.

”Odsherred er stormet frem på den gastronomiske scene i de senere år, både i kraft af vores producenter og Michelin-restauranter. Derfor startede vi sammen med Geopark Odsherred en fødevaresatsning sidste år, hvor vi blandt andet vil forsøge at tiltrække en større international fødevarebegivenhed. For os kan det ikke gøres større og bedre end Michelin,” siger Karina Vincentz (N), der er borgmester i Odsherred Kommune.

Politikerne i Københavns Kommune skal i marts måned forhandle om den såkaldte Overførselssag. Her vil Mia Nyegaard (RV) og Jens-Kristian Lütken (V) rejse muligheden for et kommende værtskab. I Odsherred Kommune vil borgmester Karina Vincentz (N) ligeledes forsøge at finde opbakning til Michelin Nordics.

Fakta

  • Den samlede pris for værtskab og events anslås at koste 12 mio. kr.
  • Ved uddelingen i 2023 fik 32 danske restauranter tilsammen 45 stjerner.
  • I København har 14 restauranter fået tildelt det røde logo. Seks restauranter har henholdsvis én og to stjerner, mens to københavnske restauranter har tre stjerner.
  • I 2023 fik fire danske restauranter den grønne femkløver for bæredygtighed. I alt 16 danske restauranter har nu mærkatet. Syv af dem er i København.
  • Odsherred rummer to Michelin-restauranter, MOTA og Dragsholm Slot.
  • Wonderful Copenhagen og VisitOdsherred har i de senere år samarbejdet om international presse og en styrket synlighed på den gastronomiske udvikling på tværs af by og land.

Kontakter

Pressekontakt Kultur- og Fritidsforvaltningen(modtager ikke SMS)

Tlf:33662345

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens pressetelefon via pressechef Steffen Kjær

Tlf:2382 1294

Visit Odsherred via pressechef Claus Rex

Tlf:6130 1591

Billeder

Foto: Dragsholm Slot
Foto: Dragsholm Slot
Download

Om Kultur- og Fritidsforvaltningen

Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommunes fornemmeste opgave er at samarbejde med københavnerne om at skabe en by, der lever og udvikler sig.

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye