Udenrigsministeriet

Retten til fri sejlads, øget forsyningssikkerhed og samhandel er på dagsordenen, når udenrigsministeren møder kolleger fra Sydøstasien

Del

Emnerne er mange, når udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen fredag møder sine kolleger fra ni sydøstasiatiske lande i Bruxelles.

Anledningen er mødet mellem udenrigsministrene fra EU og ASEAN – sammenslutningen af sydøstasiatiske nationer, der traditionelt mødes hvert andet år.

Landene vil blandt andet drøfte konflikter i både Europa, i Mellemøsten og den anspændte situation i det Sydkinesiske Hav, hvor der har været flere sammenstød.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen udtaler:

- Det er åbenlyst til gavn for både landene i ASEAN og EU, at vi styrker vores samarbejde. I en tid hvor flere kriser presser de internationale spilleregler, har vi en fælles interesse i at styrke den international regelbaseret orden, så det ikke er den stærkeste, der altid bestemmer. Kriserne presser også forsyningssikkerheden, og det bliver forstærket, når skibe sejler syd for Afrika af frygt for at blive angrebet i Det Røde Hav. Det påvirker ikke kun rederiernes bundlinje, men også priserne på varer for helt almindelige familier i både Sydøstasien og Europa.

ASEAN får som region stigende økonomisk betydning. Regionen ventes at blive verdens 4. største økonomi i 2030 efter Kina, USA og EU.

Samtidig er Asien er den hurtigst voksende region i verden og vil repræsentere halvdelen af verdens BNP i 2040.

Det er også med ønsket om øget samhandel og bedre vilkår for danske virksomheder, at Danmark åbner en ambassade i Malaysia i løbet af 2024.

Den beslutning bliver et naturligt omdrejningspunkt, når udenrigsministeren møder sin malaysiske kollega under EU-ASEAN-mødet.

- Sydøstasien er i en rivende økonomisk udvikling, så det er ikke bare sund fornuft, men også sund forretning at åbne en ambassade i Malaysia. Det handler om at sikre de godt 100 danske virksomheder optimale muligheder for at lykkes, og her vil en dansk ambassade kunne yde en vigtig hjælp, siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

ASEAN (Association of Southeast Asian Nations eller Sammenslutningen af Sydøstasiatiske Nationer) blev grundlagt den 8. august 1967. Den tæller i dag Thailand, Indonesien, Malaysia, Filippinerne, Singapore, Laos, Myanmar, Cambodia, Brunei og Vietnam. Myanmar er ikke inviteret til mødet. ASEAN har til formål at styrke det økonomiske samarbejde landene imellem blandt andet igennem frihandel.

For yderligere kontakt: Presserådgiver for udenrigsministeren Carl-Emil Søe // +45 21 63 89 86

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye