Green Power Denmark

Østerild er oplagt til test af fremtidens vindmøller

Del

Forligskredsen i Folketinget har i dag besluttet at indlede en miljø- og habitatkonsekvensvurdering og en markedsafdækning af et område nord for det nuværende vindmølletestcenter i Østerild i Thy. Området skal bruges til at teste fremtidens vindmøller, og det er afgørende for vindmøllebranchens fremtid i Danmark, påpeger Green Power Denmark.

Beslutningen kommer efter en grundig screeningsproces, som har taget flere år. Undervejs er områder i hele Danmark blevet undersøgt, og hovedparten er valgt fra af hensyn til lokale forhold, manglende infrastruktur, forsvarets interesser – eller fordi området ikke er anvendeligt for industrien.

Der er fortsat to mulige områder tilbage - et område ved Skærbæk tæt på dæmningen til Rømø og et område, som ligger nord for det nuværende testcenter i Østerild.  Forligskredsen har for nuværende besluttet kun at sætte gang i en miljøundersøgelse og markedsvurdering i Østerild.

- Østerild er et godt valg. Der er de rigtige vindforhold, og der er fornuftig adgang til en havn, så vinger, tårne og naceller, som er ”huset” på toppen af møllen, kan komme til og fra testcentret uden store gener for lokalbefolkningen. Samtidig er der allerede i dag et besøgscenter, og vindmølleproducenterne kender området, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.

Vindmølleteknologien har været gennem en fantastisk udvikling de seneste 50 år. For blot 20 år siden var en moderne vindmølle cirka 100 meter høj. I dag er de største møller på markedet omkring 300 meter høje til øverste vingespids, og de producerer på en time nok strøm til at dække 3-4 husstandes årlige forbrug. Men udviklingen går hele tiden i retning af større og mere effektive vindmøller.

- På klimakonferencen COP28 i december besluttede landene at tredoble produktionen af vedvarende energi inden 2030. Det vil kræve enormt mange vindmøller på både havet og land. Og de møller skal naturligvis være så effektive og driftssikre som muligt, siger Kristian Jensen.

- Konkurrencen fra udenlandske virksomheder er stigende, og der er ingen tvivl om, at teknologiudviklingen fortsætter. Derfor er der behov for de bedste testmuligheder i Danmark, hvor vindmølleindustrien kan teste møller på op til 450 meter.

I Danmark har vi både udvikling, test og produktion af vindmøller. De tre ting er lige så afhængige af hinanden, som benene på en trebenet skammel. Hvis man fjerner det ene ben, vælter skamlen.

- Vi har alle muligheder for fortsat at være verdens førende producent af vindmøller. Men det kræver, at vi har de rigtige testfaciliteter, så der også i fremtiden er gode forhold til at udvikle og teste vindmøller, siger Kristian Jensen.

Verdensledende testfaciliteter af prototypevindmøller vil påvirke lokalområdet. Men Kristian Jensen minder om, at det nuværende testcenter i Østerild har været en stor gevinst for både miljøet og den lokale økonomi.

Fugle og andet dyreliv trives langt bedre i dag, end det gjorde i den plantage, der lå i området, før vindmøllerne kom. Medarbejdere og aktiviteter på testcentret – og de mange turister, som kommer forbi – skaber liv og omsætning i og omkring Østerild by.

- Det går altid ud over nogen, når man bygger store anlæg. Der vil være borgere omkring Østerild, som skal forlade deres huse, fordi de bor for tæt på de kommende vindmøller. Det kan være en stor belastning for den enkelte, men økonomisk vil de blive kompenseret, siger Kristian Jensen.

For de nærmeste naboer, der bor helt tæt på testcentrene, er der en testcenterbonus, som forligskredsen foreslår at øge.

Folketinget har i dag vedtaget at ændre testcenterloven, så der i særlige tilfælde kan dispenseres for støj- og afstandskrav.  Den vil betyde, at nogle naboer kan blive boende i huse, som ellers står til at blive eksproprieret, hvis de selv ønsker det, og hvis de opfylder kravene for dispensation. Lovændringen er fremsat på efterspørgsel fra lokalområdet omkring Fjaltring ved Høvsøre testcenter.

Kontakter

Links

Green Power Denmark

Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og vil fungere som talerør for den danske energisektor. Sammen med vores mere end 1500 medlemmer arbejder vi for, at Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm. Green Power Denmark repræsenterer både energiindustrien, store og små ejere og opstillere af energiteknologi samt de selskaber, der driver det danske elnet og handler med energi.
Green Power Denmark blev grundlagt 23. marts 2022 ved en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft.

Følg pressemeddelelser fra Green Power Denmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Green Power Denmark

Klimamålet i 2030 er indenfor rækkevidde, men vejen er stadig usikker30.4.2024 12:52:00 CEST | Pressemeddelelse

Vejen mod 2030-målet er blevet betragteligt kortere. Klimaministeret vurderer, at den såkaldte CO2-manko er nede på 1,5 millioner tons i 2030. Samtidig viser klimafremskrivningen, at el-og fjernvarmesektoren bliver den første sektor uden udledninger. Der er faktisk udsigt til negative udledninger på 0,3 tons CO2. Men selvom vejen er blevet noget kortere, er den stadig forbundet med store risici. Derfor er det vigtigt med en fokuseret indsat for at få elektrificeret det fossile energiforbrug, mener Green Power Denmark.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye